Bij het achteruitrijden met trekkers met groot getrokken materieel is het zicht veelal beperkt. Dit geldt ook bij het achteruitrijden met grote machines. Omdat de chauffeur bijna niet kan zien wat er achter de trekker of machine gebeurt, is de kans op ongelukken groot. Denk aan aanrijdgevaar voor personen (op het bedrijfsterrein en de openbare weg) en kwetsbare objecten (bijv. de silo). Je hebt pas voldoende zicht wanneer je ziet wat er rondom (achter, maar ook naast) je machine aanwezig is.
Wat is de gewenste situatie?
Achteruitrijden met trekkers en grote machines gebeurt op een veilige manier en aanrijdingen worden voorkomen
De werkplek (bedrijfsterreinen en gebouwen) is veilig toegankelijk en kan veilig worden verlaten.
Maatregelen
Voorkom dat voertuigen/machines in de nabijheid van personen kunnen komen door een goede voorbereiding, planning en aanduiding.
Richt het bedrijf zodanig in dat machines/bestuurders zo min mogelijk hoeven te manoeuvreren en achteruit te rijden.
Zorg voor een goede verlichting van bedrijfsterrein en gebouwen.
Zorg voor voldoende zicht door voldoende spiegels of camera's
Laat een tweede persoon de chauffeur begeleiden bij het achteruitrijden bij het ontbreken van voldoende zicht
Laat geen personen toe op percelen waar met machines wordt gewerkt, tenzij deze personen direct betrokken zijn bij het werk, of zorg dat deze personen alleen onder begeleiding in de nabijheid van voertuigen en machines kunnen komen.
Toelichting op de maatregelen
- Bespreek de risico’s en de maatregelen met de medewerkers. Bespreek waar ze veilig kunnen lopen en maak afspraken over ‘Zie je mij, Zie ik jou’.
- Voorkom dat voertuigen/machines in de nabijheid van personen kunnen komen door:
- Een slim ontwerp van het erf en routing.
- Een goede voorbereiding en planning van de werkzaamheden;
- Het opstellen van verkeersregels met eventueel verkeerborden;
- Zorg dat er geen kinderen op en rond het erf spelen wanneer er met trekkers en andere machines wordt rondgereden.
- Aanbevolen wordt om kinderen/alle medewerkers opvallend gekleurde kleding (bijvoorbeeld een rode overalls, of gele hesjes) te laten dragen.
- Zorg dat bezoekers zich, op het eigen terrein, op een vast punt melden, zodat zij niet over het erf en door de gebouwen gaan zwerven.
- Voorkom werkzaamheden ‘s avonds en bij slecht zicht zoveel mogelijk.
- Zorg voor voldoende (schone) spiegels. Extra spiegels kunnen in sommige situaties wenselijk zijn om het zicht te verbeteren en zo de veiligheid te vergroten. Beoordeel daarom het zicht vanuit de bestuurdersplaats en monteer bij onvolledig zicht (een) extra (bolle) spiegel(s), (360 graden) camera.
- Overweeg ook aanvullende mogelijkheden: een achteruitrijdcamera, zijcamera, achteruitrijdsignalering (een bleeper: een akoestisch signaal dat in werking treedt als het voertuig in zijn achteruit wordt gezet) en / of naderings- of parkeersensoren. Een achteruitrijdcamera verdient de voorkeur boven achteruitrijdsignalering. De chauffeur kan namelijk niet controleren of het signaal door omstanders wordt opgemerkt. Andere voordelen van een achteruitrijdcamera zijn: meer zicht op de werkzaamheden en voorkoming van schade aan materieel en omgeving.
Foto: Camera
Foto: Dodehoekspiegel
Foto: Attentiebord
Checklist
Toetsing Arbeidsinspectie
Dit onderwerp in de Arbocatalogus is in 2021 positief getoetst door de Arbeidsinspectie op de volgende artikelen uit het Arbobesluit:
- Inrichting Arbeidsplaatsen | 3.14 (lid 2, 4 en 5), 3.15
- Arbeidsmiddelen | 7.17b (lid 2), 7.17c (lid 4, 5 en 6), 7.4
- Persoonlijke beschermingsmiddelen en veilligheidssignalering | 8.4
- Voorkomen van gevaar voor derden | Artikel 10 (Arbowet)
Heb je vragen of nog extra hulp nodig?
Een gezond bedrijf. Zo doe je dat!
Hebben jouw medewerkers een gezonde werkplek? Werken ze allemaal even veilig? En net zo belangrijk: zitten ze lekker in hun vel? Vragen waar wij het antwoord op weten.
Bij Stigas hebben we jarenlange ervaring met het zorgen voor gezonde medewerkers in agrarische en groene bedrijven. Gezonde medewerkers zorgen namelijk voor gezonde bedrijven. En gezonde bedrijven zorgen voor een gezonde sector.