Blootstelling aan schadelijke stoffen bij het gebruik van brandstoffen zoals dampen en uitlaatgassen kan leiden tot gezondheidsklachten door inademing. De blootstelling is afhankelijk van de brandstof, het verbrandingsproces, de apparatuur (zelfrijdend of handgedragen), de afstand tussen de persoon en de uitlaat, de windrichting, enz. Hier wordt ingegaan op de handgedragen en niet-zelfrijdende apparatuur met een benzinemotor als krachtbron.
Knelpunten
Medewerkers lopen gezondheidsschade op door blootstelling aan schadelijke brandstoffen, dampen en uitlaatgassen.
Medewerkers hebben niet voldoende kennis van de gevolgen van blootstelling aan schadelijke brandstoffen, wanneer deze blootstelling voorkomt en hoe deze te voorkomen.
Medewerkers weten niet voldoende van maatregelen die betrekking hebben op vulsystemen, overgieten en afzuiging en de bijbehorende PBM.
De brancheafspraken
Geef medewerkers voorlichting over de mogelijke gevolgen van blootstelling en de bijbehorende maatregelen die onder andere betrekking hebben op vulsystemen, overgieten en afzuiging en de hierbij horende PBM's.
Gebruik bij voorkeur waar mogelijk elektrische machines.
Gebruik alkylaatbrandstof in de apparatuur.
Laat machines niet draaien in een gesloten ruimte.
Checklist
Toelichting op de maatregelen
Organisatie en voorbereiding
- Maak een goede afweging of je een elektrisch aangedreven motorkettingzaag kan in zetten. Deze zijn in toenemende mate beschikbaar voor professioneel gebruik.
- Gebruik een alkylaatbrandstof (zowel voor tweetakt- en viertaktmotoren).
- Voorkom inademing van uitlaatgassen.
- Tijdens het bijvullen van de benzinetank van de machine kunnen schadelijke dampen worden ingeademd. Zorg er voor dat voldoende afstand wordt gehouden en gebruik een vulwijze waarbij de kans op inademing het kleinst is.
Meer informatie
- Meer informatie over emissie-arme benzine is te vinden in een artikel uit Tuin & park Techniek (arbeidsvriendelijke benzine deel 1+ 2)
- Informatie over vervoer en opslag van brandstoffen. Zie website: www.vbne.nl
Heb je vragen of nog extra hulp nodig?
Een gezond bedrijf. Zo doe je dat!
Hebben jouw medewerkers een gezonde werkplek? Werken ze allemaal even veilig? En net zo belangrijk: zitten ze lekker in hun vel? Vragen waar wij het antwoord op weten.
Bij Stigas hebben we jarenlange ervaring met het zorgen voor gezonde medewerkers in agrarische en groene bedrijven. Gezonde medewerkers zorgen namelijk voor gezonde bedrijven. En gezonde bedrijven zorgen voor een gezonde sector.