Inhoudsopgave
Downloads
Een calamiteit (bijvoorbeeld een windhoos/storm/hagel) kan veel overlast en schade veroorzaken. Na een calamiteit (crisistijd) zullen, vanwege capaciteitstekort aan beglazers, gaten in het kasdek op provisorische wijze moeten worden gedicht voordat professionele beglazers definitief herstel kunnen plegen. Van belang is dat dit op een veilige manier wordt uitgevoerd. Bij schade aan meer dan 10 ruiten moet het risico van meer losliggende ruiten goed worden ingeschat. Hierdoor kan sprake zijn van een gevaarlijke situatie en dient de persoonlijke veiligheid van de medewerkers te worden gegarandeerd.
Tijdens de werkzaamheden op hoogte zal gebruik worden gemaakt van buisrailwagens.
Buisrailsysteem is een apart onderwerp in de arbocatalogus glastuinbouw
Daarna moeten professionele beglazers en reparateurs komen voor het definitieve herstel van de kas.
Wat is de gewenste situatie?
De aanwezige risico’s zijn beschreven in de risico-inventarisatie en –evaluatie met bijbehorende maatregelen.
Medewerkers, uitzendkrachten en zzp-ers zijn geïnstrueerd hoe te handelen als zich een calamiteit voordoet en ten aanzien van veilig werken ná een calamiteit (crisistijd).
Er wordt toezicht gehouden ten aanzien van veilig werken.
Welke maatregelen moet ik treffen?
Er wordt onderscheid gemaakt tussen voorbereiding op een calamiteit en wat te doen na een calamiteit
Maatregelen bij voorbereiding op een calamiteit.
Neem het risico vallend glas met bijbehorende maatregelen op in de risico-inventarisatie en - evaluatie inclusief instructie en toezicht.
Creëer schuilplekken in de kas.
Selecteer medewerkers die de eerste schade opruimen voordat de beglazers en reparateurs komen.
Instrueer deze medewerkers, uitzendkrachten en zzp-ers en laat ze het formulier ondertekenen als bewijs dat ze een instructie hebben ontvangen.
Jongeren (< 18 jaar) verrichten geen gevaarlijke werkzaamheden met glas of op hoogte.
Zorg dat BHV-ers aanwezig kunnen zijn tijdens werkzaamheden.
Zorg voor persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor deze medewerkers, om zich te kunnen beschermen tegen (vallend) glas.
Maatregelen na een calamiteit.
Voer een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit. Hierdoor bepaal je of de situatie veilig genoeg is om aan de slag te gaan.
Markeer de plaatsen waar gevaar voor vallend glas aanwezig is met markeringslint. Instrueer aantoonbaar dat andere medewerkers niet achter het markeringslint komen (bord plaatsen).
Houd toezicht en controleer of de werknemers de regels daadwerkelijk navolgen.
Toelichting op de maatregelen
Neem het risico vallend glas met bijbehorende maatregelen op in de risico-inventarisatie en - evaluatie inclusief instructie en toezicht. In de download Risico's veilig glas repareren na glasschade wordt dit toegelicht.
Creëer in overleg schuilplekken in de kas die gebruikt kunnen worden voor en na een calamiteit.
Selecteer medewerkers die de eerste schade opruimen voordat de beglazers en reparateurs komen. Het werk bestaat uit het verwijderen van (achtergebleven) kapot glas uit het kasdek/gevel, glasrapen, het dichten van gaten in dek en gevel en het getroffen deel van een kas en het met behulp van provisorische middelen goed afschermen van onbeschadigde delen. Daarna moeten er professionele beglazers en reparateurs komen voor het definitieve herstel van de kas.
Jongeren (< 18 jaar) verrichten geen gevaarlijke werkzaamheden met glas of op hoogte. Omdat jongeren (< 18 jaar) geen werkervaring hebben met het werken met vallend glas en onvoldoende de risico’s kunnen inschatten en omdat geen toezicht kan worden gehouden in hectische omstandigheden mogen zij dit werk niet doen.
Geef aantoonbare voorlichting en instructie in begrijpelijke taal over de risico’s van werken met vallend glas en hoe te handelen. Zorg dat deze medewerkers aantoonbare voorlichting en instructie hebben gehad over het werken met een buisrailwagen/hoogwerker.
Check of deze voorlichting ook is begrepen. Laat medewerkers het formulier ondertekenen als bewijs dat ze een instructie hebben ontvangen
Wijs medewerkers er op dat zij verplicht zijn mee te werken aan georganiseerde voorlichting.
Wijs medewerkers er op dat zij verplicht zijn beschikbaar gestelde persoonlijke beschermingsmiddelen volgens instructie te gebruiken en te zorgen voor opslag zoals geïnstrueerd.
Als gebruik gemaakt wordt van uitzendkrachten, ZZP-ers zorg dan voor aantoonbare voorlichting en instructie over de te verrichten werkzaamheden en het werken met buisrailwagens/hoogwerkers.
Zorg dat BHV-ers aanwezig kunnen zijn tijdens werkzaamheden en dat zij kennis hebben over behandeling van letsel door vallend glas.
Verstrek medewerkers en BHV-ers persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), om zich te kunnen beschermen tegen (vallend) glas. Zie checklist PBM.
Voer na een calamiteit een Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) uit samen met de medewerkers. Hierdoor bepaal je of de situatie veilig genoeg is om aan de slag te gaan. De LMRA is gericht op het verder beperken van de risico’s bij de uitvoering van het werk. Door direct voor de start van de werkzaamheden en bij hervatting aandacht te besteden aan de risico’s van de uit te voeren activiteit en de mogelijk te treffen maatregelen hierbij. De volgende punten zijn belangrijk:
- Het werk, de instructies zijn doorgesproken en iedereen heeft alles begrepen.
- De juiste gereedschappen en persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn aanwezig. Medewerkers weten waar de noodvoorzieningen zijn te vinden, hoe de bedrijfsnoodorganisatie is georganiseerd.
- Alles lijkt OK! Er kunnen zich echter situaties voordoen waarin je toch geconfronteerd wordt met gevaren die in de voorbereiding over het hoofd zijn gezien. Soms zijn de gevaren alleen zichtbaar op de werkplek of in de naaste omgeving. Neem dan de nodige maatregelen.
- Voer opnieuw een LMRA uit op ieder moment bij verandering van werkomstandigheden.
Zet de plaatsen waar gevaar voor vallend glas aanwezig is af met markeringslint.
Zorg dat BHV-ers aanwezig zijn tijdens werkzaamheden.
Houd toezicht en controleer of de werknemers de regels daadwerkelijk navolgen.
Veiligheid en aansprakelijkheid
Veiligheid voor medewerkers maar ook voor opruimploegen moet voorop blijven staan.
Wees bewust van het feit dat aansprakelijkheid ten aanzien van veilig werken voor een groot deel bij de kweker ligt. Dit geldt ten aanzien van werknemers en bij inhuur van ZZP-ers. Bij inleen van professionele beglazers is de werkgever van de beglazers in de eerste plaats verantwoordelijk voor hun arbeidsomstandigheden. Verifieer bij de werkgever van de beglazers op welke wijze deze de noodzakelijke veiligheidsvoorzieningen gewaarborgd heeft en maak vooraf goede afspraken met elkaar om onduidelijkheden te voorkomen.
Checklist medewerker opruimploeg
Veiligheidschecklist na calamiteit
Persoonlijke BeschermingsMiddelen
Inhoudsopgave
Downloads
Heb je vragen of nog extra hulp nodig?
Een gezond bedrijf. Zo doe je dat!
Hebben jouw medewerkers een gezonde werkplek? Werken ze allemaal even veilig? En net zo belangrijk: zitten ze lekker in hun vel? Vragen waar wij het antwoord op weten.
Bij Stigas hebben we jarenlange ervaring met het zorgen voor gezonde medewerkers in agrarische en groene bedrijven. Gezonde medewerkers zorgen namelijk voor gezonde bedrijven. En gezonde bedrijven zorgen voor een gezonde sector.