ZZP'ers
ZZP'ers
Goedgekeurd door Sociale Partners

Geactualiseerd november 2024, informatie stuk

Als werkgever kun je zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers, ook wel freelancers of collega ondernemers genoemd) inhuren voor bepaalde werkzaamheden. In veel situaties heeft de inlenende werkgever (ofwel de opdrachtgever) bij een ZZP’er met dezelfde arboregels te maken als bij een vaste medewerker.   

Alleen als de ZZP’er niet onder gezag van de  opdrachtgever werkt, dan zijn de regels anders. Dat is bijvoorbeeld het geval als de ZZP’er zelfstandig eigen werkzaamheden uitvoert, zoals schilderen, glazenwassen of onderhoud plegen. 

 NB. Deze tekst gaat alleen over de arbo-aspecten bij het inschakelen van ZZP’ers. Voor de  belastingdienst gelden weer heel andere criteria of iemand als ZZP’er wordt gezien. 

Maatregelen

Als  er sprake is van werken onder gezag, pas dan voor zzp’ers dezelfde regels toe als voor werknemers in loondienst.  

 

Als de ZZP’er zelfstandig en niet onder het gezag van de opdrachtgever werkt, leg dan afspraken over gezond en veilig werken vast, bv in een opdrachtovereenkomst. 

Toelichting op de maatregelen

  1. Als er sprake is van werken onder gezag van de opdrachtgever, pas dan voor ZZP’ers dezelfde regels toe als voor werknemers in loondienst. De opdrachtgever is verantwoordelijk voor veilige en gezonde werkomstandigheden van de ZZP’er en ook voor arbovoorlichting, instructie en toezicht.  
  2.  Als de ZZP’er zelfstandig werkt en niet onder het gezag van de opdrachtgever, maak dan afspraken over gezond en veilig werken, bv. in een opdrachtovereenkomst. 
  • Leg afspraken over veiligheids- en gezondheidsrisico’s vast in de ​opdrachtovereenkomst  
  • Benoem in de opdrachtovereenkomst specifieke omstandigheden die risico’s met zich meebrengen en welke maatregelen hiervoor nodig zijn en wie deze maatregelen neemt.   
  • Ook bij de kleine klusjes met alleen maar een mondelinge opdrachtverlening moet de opdrachtgever met de ZZP’er de veiligheid bij de uitvoering van de werkzaamheden bespreken.  
  • Eis zo nodig een specifiek certificaat of opleiding (bijvoorbeeld VCA, European Tree Worker, kettingzaag, bosmaaier, veilig werken langs de weg certificaat of andere opleiding).   
  • Als de zzp’er eigen materieel gebruikt, eis dan een aantoonbare keuring niet ouder dan 1 jaar en controleer dit ook.   
  • Grijp in als de zzp’er op een ongezonde of onveilige manier werkzaamheden uitvoert  
  • Wijs de zzp’er op de voorschriften en risico's binnen het bedrijf, denk hierbij ook aan:  
    • Geef voldoende informatie over de mogelijke gevaren voor derden. Derden kunnen ook omstanders en bezoekers zijn, ook deze mogen geen schade of letsel oplopen door de werkzaamheden van de zzp'er.   
    • Bij werkzaamheden waarbij andere personen in de omgeving werken is afstemming met hen over de veiligheidsmaatregelen nodig.   
    • Weet voorafgaand aan de werkzaamheden welke tijdelijke verkeersmaatregelen getroffen moeten worden. Weet dat er overleg met wegbeheerder hierover is geweest.   

 Wat je verder nog moet weten  

 Als opdrachtgever is het raadzaam om de gemaakte afspraken aantoonbaar te maken. Dit voorkomt onduidelijkheden en als er iets gebeurt dan is aantoonbaar wat afgesproken is.     

Bij werken met derden wordt onderscheid gemaakt tussen het werken met zelfstandigen, uitzendkrachten, payrolling en contracting. Dit onderwerp gaat alleen over het werken met zzp'ers. Lees hier meer over werken met uitzendkrachten.  

Meer informatie  

 

 

Heb je vragen of nog extra hulp nodig?

Een gezond bedrijf. Zo doe je dat!

Hebben jouw medewerkers een gezonde werkplek? Werken ze allemaal even veilig? En net zo belangrijk: zitten ze lekker in hun vel? Vragen waar wij het antwoord op weten.
Bij Stigas hebben we jarenlange ervaring met het zorgen voor gezonde medewerkers in agrarische en groene bedrijven. Gezonde medewerkers zorgen namelijk voor gezonde bedrijven. En gezonde bedrijven zorgen voor een gezonde sector.

Vrouw met mobiel