Positieve toetsing Arboblad (NL Arbeidsinspectie): 18-08-2023
Het kan voorkomen dat medewerkers in de tuinzadensector op verzoek van de werkgever onder ander voor (internationale) meetings, congressen een dienstreis maken en voor bezoek aan buitenlandse locaties, proefvelden, productlocaties, teeltassistentie, e.d. Een dienstreis is een reis die een medewerker in het kader van het uitoefenen van zijn functie maakt naar een plaats die niet zijn gebruikelijke werkplek is. Dienstreizen kunnen afhankelijk van de bestemming veiligheids- en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Denk onder andere aan een (verkeers)ongeval, zonnesteek of infectieziektes zoals reizigersdiarree, Hepatitis A, Malaria, gele koorts, e.d. die in sommige landen opgelopen kunnen worden. Bijvoorbeeld door slechte hygiëne, slangen-/insectenbeten en drinken of eten dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Andere risico’s kunnen zijn diefstal van waardevolle spullen en geweld. Goede voorbereiding en afspraken over de te nemen maatregelen kunnen deze risico’s verminderen. Dit Arboblad gaat in op de risico’s en beheersmaatregelen voor het maken van dienstreizen. Algemene maatregelen ten aanzien van Zwangerschap en Werk worden in een ander Arboblad nader beschreven.
Wat is de gewenste situatie?
Dienstreizen veroorzaken geen veiligheids- en gezondheidsrisico’s. .
Maatregelen
Algemeen
- Maak een gedetailleerde taakrisico-analyse van specifieke risico’s tijdens dienstreizen (als onderdeel van de Risico-Inventarisatie en -Evaluatie).
- Zorg dat betrokken medewerkers bij het inwerken minimaal aantoonbaar worden voorgelicht over het bedrijfsbeleid rondom dienstreizen met als onderdelen:
- afspraken tussen werkgever en medewerker in geval van dienstreizen;
- veiligheids- en gezondheidsrisico’s in het buitenland en hoe deze te voorkomen. Zie ook de app ‘GGDreistmee’ en de ‘Reisapp Ministerie Buitenlandse Zaken en Douane’;
- vaccinaties / vaccinatiekosten;
- risico’s en veiligheidsmaatregelen in hotels. Raadpleeg de informatie van de te boeken hotels;
- afspraken over autoveiligheid en huurauto’s;
- bescherming van eigendommen;
- voorkomen van straatoverval en diefstal;
- wat te doen in hoog risicogebieden;
- aansprakelijkheid en verzekeringen.
- ergonomische aspecten van plaats- en tijdonafhankelijk werken
Herhaal de voorlichting en instructie minimaal eens per 3 jaar.
- De leidinggevende bewaakt de uitvoering van de maatregelen, evalueert deze en stuurt zo nodig bij door met medewerkers hierover in gesprek te blijven.
Daarnaast verlangt de Arbowet dat de maatregelen in een bepaalde volgorde worden genomen, waarbij eerst naar de bron van het probleem wordt gekeken. Dit wordt de arbeidshygiënische strategie genoemd. Het is alleen toegestaan maatregelen van een lager niveau toe te passen als daar goede redenen voor zijn (technisch, uitvoerende en economische redenen). Die afweging geldt voor elk niveau opnieuw. Alle onderstaande maatregelen gelden als minimale aanbeveling.
(bron)
- Voer dienstreizen alleen uit indien echt noodzakelijk. Veel kan op afstand (digitaal) worden gedaan. EN:
- Er worden geen dienstreizen uitgevoerd naar gebieden met kleurcode rood en alleen naar gebieden met kleurcode oranje indien noodzakelijk. Ook niet als er een kans is dat het gebied oranje of rood wordt. De kleurcode groen, geel, oranje of rood geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, gezondheidsrisico’s en pandemiemaatregelen in een land of gebied. Lees hier meer over de betekenis van kleurcodes bij reisadviezen. EN:
- Stel een procedure op voor toestemming voor reizen. Boek alleen bij toestemming.
(collectief)
- Zorg voor een bedrijfsbeleid voor dienstreizen. Beschrijf bijvoorbeeld:
- Reis- en rusttijden
- Veiligheidsprocedures en -trainingen
- Wat doen bij reizen naar hoog risicogebieden
- Afspraken over telefoongebruik
- ‘Het Nieuwe Rijden’ in de organisatie. Het bevordert een bewuste, energiezuinige en veilige rijstijl van je medewerkers.
- Omgang met huurauto. Gebruik de checklist autohuur.
- Zwanger en vliegen. EN:
- De inrichting van de werkplek voldoet aan de ergonomische richtlijnen; een juist afgestelde bureaustoel en bureau zijn aanwezig, tenzij dit redelijkerwijs niet van de werkgever kan worden gevraagd. Gebruik als individuele beoordeling van een beeldschermwerkplek de checklist Beter Achter je Schermen (BAS). Neem indien het werk risico’s met zich meebrengt - zover dit binnen de eigen invloedssfeer ligt - maatregelen.
Aanvullend reizen naar buitenland
- Onderzoek vooraf de voorwaarden voor een veilige reis naar het te bezoeken land na. Zie ook ‘Voorbereiding reis buitenland’. EN:
- Ga de mogelijke gezondheidsrisico’s in het te bezoeken land na. EN:
- Controleer minstens zes weken voor vertrek welke vaccinaties nodig zijn wanneer het een land buiten West-Europa betreft. Check hier. EN:
- Zorg dat de reisdocumenten zoals paspoort en visa geldig zijn en verzekeringen in orde en dekkend zijn. EN:
- Houd rekening met tijd voor acclimatiseren.
Preventief Medisch Onderzoek (PMO)
Laat preventief een oogonderzoek uitvoeren bij medewerkers die dienstreizen als bestuurder van een voertuig maken. Afspraken over de frequentie van het PMO zijn opgenomen in de CAO.
Aandachtspunten voor medewerkers
Aandachtspunten met betrekking tot bijzondere groepen
Zwangeren |
|
---|---|
Anderstaligen | Bied instructies en voorlichting in meerdere talen aan. Pictogrammen kunnen hierbij visuele ondersteuning geven. |
Jongeren (jeugdigen/kinderen) |
Jongeren maken geen dienstreizen. |
Relevante wetgeving
- Definities | 1.42
Meer info/gebruikte basisdocumenten
- Betekenis kleurcodes bij reisadviezen
- Vaccinaties: check hier
- Bekijk de vijf tips voor een goede reisvoorbereiding naar het buitenland.
- Zwanger en vliegen: tot wanneer kan het?
- Is vliegen tijdens de zwangerschap wel echt veilig?
- Verzekeringen: verbond van verzekeraars
Heb je vragen of nog extra hulp nodig?
Een gezond bedrijf. Zo doe je dat!
Hebben jouw medewerkers een gezonde werkplek? Werken ze allemaal even veilig? En net zo belangrijk: zitten ze lekker in hun vel? Vragen waar wij het antwoord op weten.
Bij Stigas hebben we jarenlange ervaring met het zorgen voor gezonde medewerkers in agrarische en groene bedrijven. Gezonde medewerkers zorgen namelijk voor gezonde bedrijven. En gezonde bedrijven zorgen voor een gezonde sector.