Firma de Wit-Burggraaf: creatieve ondernemer over zijn bedrijf en veilig werken

Firma de Wit-Burggraaf: creatieve ondernemer over zijn bedrijf en veilig werken

‘Altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden'

Jan de Wit en Sari Burggraaf runnen hun melkveehouderij (100 melk- en kalfkoeien, 40 stuks jongvee) met de ouders van Sari. Een unieke situatie, aldus Jan ‘een bedrijf overnemen van iemand anders dan je vader’. Ze hebben vier kinderen in de leeftijd van vijf tot 12 jaar en zijn altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden in en rond hun bedrijf. Gevraagd naar iets wat zijn speciale aandacht vraagt als het gaat om veiligheid noemt Jan meteen ‘de kuil’.

Rond de melkveehouderij, die goed is voor 70 procent van het inkomen, hebben Jan en Sari ook andere activiteiten opgezet. Zo hebben ze een kleine schapenhouderij en verhuren ze een vergader- en feestruimte die via een grote glazen wand uitkijkt op de stal. ‘En we blijven nadenken. Over een escape room bijvoorbeeld of over een bed and breakfast.’

 

Creatief en flexibel

Om alles rond te krijgen, werkt Jan twee dagen per week als zzp’er bij een bedrijf dat glazen wanden voor kantoorrruimtes maakt. Sari heeft nog niet zo lang geleden haar part time baan bij een accountantskantoor opgezegd. ‘De verhuur van de vergaderruimte loopt zo goed, dat dat kan. Het is ook echt haar ding, ze maakt het persoonlijk met eigengebakken koek en taart. De mensen waarderen dat en komen graag terug. Daarnaast doet ze onze administratie.’

Pak je momenten

‘Een vol leven’, beaamt Jan. Met de nodige zorgen. ‘Wat ik vooral lastig vind is de regelgeving rond fosfaten, stikstof en CO2-uitstoot. Daar zijn we heel druk mee. En als ondernemer zonder personeel ben je altijd aan de beurt. Maar daar staat veel tegenover: de vrijheid, de dieren, werken in de natuur. Ik zeg altijd: pak je momenten. Wij gaan wel eens op een doordeweekse dag met de kinderen pannenkoeken eten op de kinderboerderij. Dat kan niet iedereen en daar genieten we enorm van.’

Gezond verstand

Als het gaat om gezond en veilig werken gebruikt Jan zijn gezonde verstand: ‘goede hekken, rustig drijven met het vee, weinig drempels’ je doet het automatisch.

 

De kuil

Gevraagd naar iets wat zijn speciale aandacht vraagt als het gaat om veiligheid noemt Jan meteen ‘de kuil’, waarin het gras voor de winter ligt opgeslagen. ‘Het is een hoge bult. Wij hebben een sleufsilo, wat betekent dat het gras tussen drie betonnen muren ligt. Elke dag moet je erop om een stukje van het zeil terug te rollen, zodat je wat gras kunt weghalen. Het zeil is glad, soms glibberig en in de winter bevroren. Je moet goed nadenken wat je doet en hoe. Even ‘snel-snel’ gaat niet.

 

ZuivelNL - logo Hoe zorgen melkveehouders anno 2018 voor een gezond en veilig bedrijf? Voor henzelf, hun familie, medewerkers en erfbetreders? U leest het in de zevendelige serie Gezond en veilig werken in de melkveehouderij, onderdeel van de gelijknamige campagne van ZuivelNL in samenwerking met Stigas.

Aflevering 2 gaat over de veiligheid op de kuil.

Wat zegt de arbocatalogus over de kuil?

In de arbocatalogus melkvee en graasdieren staan de risico’s van het toedekken en vrijmaken van kuilvoer beschreven. De arbocatalous spreekt daarbij overigens van een ‘bult’ en niet van een ‘kuil’. ‘Het toedekken en bloten van kuilvoer is meestal zwaar werk en lichamelijk belastend. Het toedekken van kuilen met plasticfolie of afdekkleden is extra belastend als het waait. Bij het tussentijds openen (bloten) van een kuil om weer en nieuwe laag toe te voegen kunnen schadelijke gassen vrijkomen.’

De arbocatalogus adviseert sleufsilo’s aan te leggen. Het toedekken en bloten gaat bij een sleufsilo gemakkelijker dan bij een opslag op kuilplaten. Daarnaast geeft de arbocatalogus de volgende tips:

  • Gebruik een deugdelijke aluminium ladder voor het beklimmen van de rijbult.
  • Gebruik op de bult een haak om de banden op of van hun plaats te trekken.
  • Breng kleden niet aan als de wind meer dan matig is (meer dan windracht 3)
  • Gooi autobanden niet met de hand op de bult, maar breng ze met een voorlader op de bult.
  • Vul zandslurfen voor niet meer dan driekwart met zand.
  • Vul zandslurfen met grind(kiezels) in verband met vorst.

De Rie van Stigas: alle risico’s in kaart

Stigas heeft voor melkveehouders een systematiek ontwikkeld om alle veiligheidsrisico’s op het bedrijf in kaart te brengen én te beheersen. Met deze risico- inventarisatie en –evaluatie (kortweg: RIE) inventariseert u via een gebruiksvriendelijk digitaal systeem eenvoudig uw risico’s en plant u daarna uw verbeteracties in. Het systeem herinnert u er vervolgens aan deze acties uit te voeren. De voordelen:

  1. U hebt minder kans op ongevallen en verzuim;
  2. De RIE van Stigas is eenvoudig te doen;
  3. U bepaalt zelf wanneer u eraan werkt;
  4. U voldoet aan de wettelijke eisen en voorkomt boetes. Ga naar www.derievanstigas.nl.