Ongevalsanalyse: oog voor altijd beschadigd

Het verhaal van het slachtoffer

‘Ik was met een bosmaaier gras aan het maaien langs de openbare weg. In de buurt lag een golfbaan. Ik gebruikte een bosmaaier met een slagmes. De begroeiing was ruig en het maaien ging zwaar. Opeens kreeg ik een enorme klap tegen mijn hoofd. Het bleek een golfbal te zijn. Ik raakte hem met het mes en hij stuiterde omhoog tegen mijn hoofd. Mijn oog is zwaar beschadigd en de kans dat het volledig herstelt is klein.’

Wat is er gebeurd?

Door een onverwachte wijziging in de planning van de werkzaamheden had de werknemer niet de juiste bescherming bij zich. Er was geen tijd om die te halen, dus begon de werknemer met maaien zonder eerst oog- of gelaatsbescherming op te zetten. Zo kon de golfbal in zijn oog terechtkomen.

Wat valt hiervan te leren?

Zorg dat uw werknemer, voordat het werk begint, de risico’s beoordeelt. Gebruik daarvoor de checklist in de arbocatalogus op agroarbo.nl. Kijk onder ‘Handgedragen machines’ bij ‘Bosmaaier (veiligheid)’.

Lees meer over Veilig op 1Logo Veilig op 1

Het laatste nieuws

Ik zoek een contactpersoon in mijn regio