Risico’s van werken met latex handschoenen

In diverse teelten moet hygiënisch gewerkt worden om te voorkomen dat schadelijke virussen in het gewas kunnen komen. Hiervoor wordt het meest gebruik gemaakt van latex handschoenen. Wat veel mensen niet weten, is dat door direct contact met latex huidklachten kunnen ontstaan.

Bij langdurig dragen van latexhandschoenen kunnen verschijnselen als jeuk, branderigheid, roodheid en zwelling van de huid overgaan in eczeem van de handen. Ook de slijmvliezen van de neus en de ogen op latex reageren, met klachten van roodheid, tranenvloed en een gezwollen en lopende neus. In ernstige gevallen kunnen klachten zich uitbreiden over het gehele lichaam en kunnen als gevolg van zwellingen in de neus, de lippen, de ogen, de keel, astma, buikpijn en diarree ontstaan. Uiteindelijk kan zelfs een (anafylactische) shock optreden.

Om deze redenen controleert de Inspectiedienst SZW tijdens bedrijfscontroles ook op het dragen van latex handschoenen.

Risicogroepen

Mensen met o.a. hooikoorts en astma, mensen met handeczeem en allergieën voor “tropisch fruit” zoals bananen, kiwi, avocado etc. hebben een verhoogd risico op het ontstaan van latexallergie.

Tips en aanbevelingen

Tijdens het werk gelden de volgende aandachtspunten:

Meer informatie

Neem voor vragen contact op met Stigas preventieadviseur Albert van der Burg, Mail: Albert.van.der.Burg@Stigas.nl

Het laatste nieuws

Ik zoek een contactpersoon in mijn regio