Werkplekonderzoek
Bij een werkplekonderzoek (WPO) bekijkt een Stigas adviseur hoe de werkplek en werkomgeving verbeterd kunnen worden. En of de manier van werken aangepast kan worden aan beperkingen. Kortom, wat kan beter zodat medewerkers gezond hun werk kunnen blijven doen?
Waarom een werkplekonderzoek?
De werkplek is de plek waar werknemers de meeste tijd doorbrengen. Juist hier kunnen beginnende gezondheidsklachten optreden. Een werkplek die niet aansluit bij de situatie van uw werknemer kan uiteindelijk leiden tot ziekteverzuim. Daarom is het verstandig na te denken over mogelijke aanpassingen waardoor werken ook voor deze werknemer gezond blijft. En dat zit soms in kleine dingen: afwisseling, voldoende rust en pauzes, even bewegen of een speciaal hulpmiddel. Door deze aspecten expliciet te onderzoeken en aan te pakken, kan de gezondheid en het welzijn van werknemers beter worden gewaarborgd.
Waar vindt het plaats?
Een werkplekonderzoek vindt plaats op de werkplek zelf. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een preventieadviseur van Stigas. Die maakt een verslag van de bevindingen en aanbevelingen.
Het is mogelijk dat het onderzoek zich richt op een specifieke werkplek of werkzaamheid (we noemen dit WPO-Basis), dan wel op meerdere (WPO-Uitgebreid).
Wie zijn erbij betrokken?
Het is belangrijk dat de werkgever en de werknemer hierbij betrokken zijn. En dat de mening van de werknemer en de werkgever aan bod komt.
De 4 redenen waarom een werkplekonderzoek wordt ingezet:
- Om te voorkomen dat een verzuimende medewerker opnieuw uitvalt. (Of plastisch omschreven: Medewerker valt ziek uit. Gaat naar de huisarts, die schrijft 10 fysiotherapie behandelingen voor. Medewerker voelt zich weer beter en gaat weer aan het werk. Op het werk is niets veranderd en na een half jaar valt hij weer met dezelfde klachten uit.)
- Medewerker dreigt te gaan verzuimen met klachten die mogelijk (deels) veroorzaakt worden door het werk.
- Het aanpassen van de werkplek of het werk, zodat de verzuimende werknemer sneller weer aan het werk kan.
- Het aanpassen van het werk of de werkplek zodat een medewerker met een beperking het werk (weer) uit kan voeren of beter of gemakkelijker uit kan voeren.
Wat kost een werkplekonderzoek?
Dankzij een subsidie van het Ministerie van SZW en Colland Arbeidsmarkt is het werkplekonderzoek in het kader van fysieke belasting onder bepaalde voorwaarden tijdelijk gratis. Wil je weten of je hier gebruik van kunt maken? Neem contact met ons op.
Soms wordt het WPO vergoed vanuit de verzuimverzekeraar als je gebruik maakt van het Stigas verzuimpakket Grip op Verzuim Compleet. Stigas werkt samen met een aantal belangrijke verzekeraars binnen de agrarische en groene sector en kan je informeren over de voorwaarden.
Neem ook voor vragen over het soort WPO contact met ons op. Wij kunnen hierin adviseren en een offerte op maat maken.
Ontvang nu een voorbeeldrapportage
Zo weet je precies wat je kunt verwachten
Onze WPO is volledig gericht op de agrarische en groene sector. Heb je nog niet eerder een WPO uit laten voeren, of wil je graag weten hoe onze WPO-rapportage eruit ziet? Vraag dan hiernaast de voorbeeldrapportage aan. Dan krijg je direct een mail met daarin de voorbeeldrapportage.