Werkplekonderzoek

Bij een werkplekonderzoek (WPO) bekijkt een Stigas adviseur hoe de werkplek en werkomgeving verbeterd kunnen worden. En of de manier van werken aangepast kan worden aan beperkingen. Kortom, wat kan beter zodat medewerkers gezond hun werk kunnen blijven doen?

werkplekonderzoek

Waarom een werkplekonderzoek?

Werknemers brengen veel tijd door op hun werkplek. Op deze plek kunnen gezondheidsklachten ontstaan of erger worden. Als de werkplek niet goed past bij de werknemer, kan dit leiden tot ziekteverzuim. Alleen iets doen aan de klachten van de medewerker, zoals fysiotherapie, is vaak niet genoeg. Het is belangrijk om te kijken naar wat er aangepast kan worden, zodat de werknemer gezond kan blijven werken. Dit kunnen kleine dingen zijn, zoals zorgen voor afwisseling, genoeg pauzes, beweging, of een hulpmiddel. Door dit te onderzoeken en aan te pakken, kun je de gezondheid en het welzijn van werknemers verbeteren.

Waar vindt het plaats?

Een werkplekonderzoek vindt plaats op de werkplek zelf. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een preventieadviseur van Stigas. Die maakt een verslag van de bevindingen en aanbevelingen.

Het is mogelijk dat het onderzoek zich richt op een specifieke werkplek of taak (we noemen dit WPO-Basis), dan wel op meerdere plekken en of taken (WPO-Uitgebreid).

werkplekonderzoek
werkplekonderzoek

Wie zijn erbij betrokken?

De werkgever en de werknemer zijn hierbij belangrijk. Samen met hen kijken we welke adviezen het beste passen.

4 redenen voor een werkplekonderzoek

  1. Werk dat zwaar of gevaarlijk is onderzoeken om klachten te voorkomen.
  2. Voorkomen dat een medewerker met klachten (die (deels) door het werk komen) ziek thuis komt te zitten.
  3. Het werk of de werkplek aanpassen, zodat een medewerker die ziek is sneller weer aan het werk kan en niet opnieuw uitvalt.
  4. Het werk of de werkplek aanpassen, zodat een medewerker met een beperking het werk (weer) kan doen of het werk makkelijker kan uitvoeren.
werkplekonderzoek
werkplekonderzoek

Wat kost een werkplekonderzoek?

Dankzij een subsidie van het Ministerie van SZW en Colland Arbeidsmarkt is het werkplekonderzoek in het kader van fysieke belasting onder bepaalde voorwaarden tijdelijk gratis. Wil je weten of je hier gebruik van kunt maken? Neem contact met ons op. 

Soms wordt het WPO vergoed vanuit de verzuimverzekeraar als je gebruik maakt van het Stigas verzuimpakket Grip op Verzuim Compleet. Stigas werkt samen met een aantal belangrijke verzekeraars binnen de agrarische en groene sector en kan je informeren over de voorwaarden.  

Neem ook voor vragen over het soort WPO contact met ons op. Wij kunnen hierin adviseren en een offerte op maat maken.