De fruitmand staat al in de kantine – Maar hoe nu verder?
Regelmatig komt Corine Witter, adviseur duurzame inzetbaarheid bij Stigas, bij bedrijven die grote stappen maken als het gaat om de inzetbaarheid van hun medewerkers. Maar wat nu als je het wel belangrijk vindt om hiermee aan de slag te gaan, maar het niet te groot wilt maken onder het motto ‘Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg’? Met het idee om het vandaag nét even beter te doen dan gisteren. Wat zijn dan de kleine stappen die je kunt zetten. Corine geeft drie praktisch tips:
1. Laat je leidinggevenden in gesprek gaan met hun medewerkers over duurzame inzetbaarheid.
“Dat hoeft geen hocuspoces verhaal te zijn. Het kan heel concreet, zoals met deze twee vragen: Wanneer heb je een topdag en ga je fluitend naar huis? Wanneer heb je een rotdag, baal je en voel je al je energie uit je wegstromen? Zo maak je het onderwerp toegankelijk in bewoording en beleving. Want zeg nou zelf, iedereen heeft toch weleens een topdag of een rotdag? Door deze twee vragen te stellen krijg je meer inzicht, wat ervoor kan zorgen dat je medewerkers meer topdagen dan rotdagen krijgen. Door daarmee aan de slag te gaan, heb je meteen een mooie agenda om vervolgstappen te zetten, gedragen door je medewerkers. Over quick win gesproken!”
2. Zorg voor veilige werkomstandigheden en voorkom onnodige ongelukken
“Mogelijk heb je al een risico-inventarisatie en -evaluatie opgesteld. Bekijk of je actiepunten hebt die je kunt oppakken, zodat medewerkers veilig hun werk kunnen uitvoeren.”
3. Breng je verzuim op orde
“Het ziekteverzuim onder werknemers in Nederland steeg vorig jaar tot boven de 5 procent. Ook nam de verzuimduur toe. Duik eens in de cijfers: wat is jullie verzuimpercentage en wat is je branchegemiddelde? Is jullie verzuimcijfer hoger dan dat van je branche? Onderzoek dan of dit te beïnvloeden is en zo ja, hoe je dat dan kunt doen. Denk aan het opstellen van een verzuimprotocol en het voeren van gesprekken met medewerkers. Ook als medewerkers zich meer dan drie keer per jaar ziekmelden is dat vaak een signaal dat er iets aan de hand is met de betrokkenheid en motivatie. Een extra reden om met deze signalen aan de slag te gaan.”
Gratis ondersteuning
Heb je behoefte om hierover een keer vrijblijvend van gedachten te wisselen? Op dit moment hebben we een gesubsidieerd programma ‘Werken aan morgen’ waarmee we je kunnen ondersteunen in je aanpak. Denk daarbij aan adviesgesprekken, een vitaliteitsscan voor je medewerkers, workshops, werkplekonderzoeken en coaching. Kijk hier voor meer informatie.