Psychosociale arbeidsbelasting (PSA): stress als reactie op ongewenst gedrag
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is stress die ontstaat als reactie op ongewenst gedrag en een te hoge of te lage werkdruk. Deze belasting kan werkstress veroorzaken. Er zijn vier vormen van psychosociale arbeidsbelasting: werkdruk, pesten en (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie en geweld. Elke vorm kan leiden tot werkstress en gezondheidsklachten bij werknemers. Lees hier meer over
- Werkdruk: de balans tussen te veel en te weinig
- Oorzaken van hoge werkdruk
- Gevolgen van hoge werkdruk
- Risico’s van lage werkdruk
- Pesten en (seksuele) intimidatie: ongewenst gedrag op de werkvloer
- Werkstress: reacties op langdurige blootstelling aan PSA
- Behoefte aan ondersteuning?
- Meer informatie
Werkdruk: de balans tussen te veel en te weinig
Werkdruk ontstaat wanneer de hoeveelheid werk en de tijd om dit te doen (belasting) niet in balans zijn met het draagvermogen van de medewerker (belastbaarheid). Vooral als er weinig regelmogelijkheden zijn en niet genoeg steun van collega’s en leidinggevenden, kan dit een risico voor de gezondheid vormen.
Oorzaken van hoge werkdruk
Een te hoge werkdruk kan komen door:
- Veel werk in korte tijd
- Weinig invloed op hoe je je werk indeelt
- Slechte werksfeer en gebrek aan steun van collega’s en leiding
- Onrealistische, onhaalbare of steeds veranderende doelen
- Eenzijdige taken
- Gebrek aan uitdaging of juist te moeilijk werk
- Spanningen op het werk of thuis, zoals pesten, ziekte of persoonlijke problemen
Gevolgen van hoge werkdruk
Een combinatie van hoge werkdruk en te weinig herstelmogelijkheden kan leiden tot:
- Lichamelijke klachten, ziekte en verzuim
- Psychische klachten en uitputting, zoals overspannenheid, burn-out en depressie
- Slordigheid, fouten, kwaliteitsverlies, ongevallen en letsel
Risico’s van lage werkdruk
Ook een te lage werkdruk brengt risico’s met zich mee. Werknemers die te weinig te doen hebben, te maken hebben met seizoenschommelingen, een slechte taakverdeling, of geen uitdaging in hun werk zien, kunnen gefrustreerd raken en zowel psychische als lichamelijke klachten krijgen.
Pesten en (seksuele) intimidatie: ongewenst gedrag op de werkvloer
Wat is intimidatie?
Intimidatie omvat alle acties die bedreigend, vernederend of intimiderend zijn. Als deze acties iets seksueels hebben, noemen we het seksuele intimidatie.
Pesten op de werkvloer
Pesten of buitensluiten is een vorm van intimidatie die iemand kwetst of kleineert. Als dit vaker gebeurt, kan het leiden tot werkstress en gezondheidsproblemen.
Discriminatie
Er is sprake van intimidatie al er op de werkvloer onderscheid wordt gemaakt tussen medewerkers op grond van geslacht, leeftijd, nationaliteit of geloof.
Agressie en geweld: de invloed van externe contacten
Agressie en geweld komen vooral voor wanneer mensen die elkaar niet (goed) kennen en/of botsende belangen hebben. Dit gebeurt meestal met verkeersdeelnemers, passanten, bezoekers en klanten.
Behoefte aan ondersteuning?
Als werkgever wil je psychosociale arbeidsbelasting en de gevolgen daarvan voorkomen. De wet verplicht je bovendien om beleid te voeren om PSA tegen te gaan. Onze preventieadviseurs ondersteunen bedrijven bij het voorkomen en aanpakken van werkstress. Samen met het bedrijf brengen zij de mogelijke oorzaken in kaart en geven advies. De genomen maatregelen kunnen worden opgenomen in de risico-inventarisatie en -evaluatie. Onze preventieadviseurs geven ook voorlichtingen, trainingen en workshops over PSA-risico’s en hoe je daar het beste mee om kunt gaan.
Handige links
Vertrouwenspersoon
Je medewerkers kunnen op het werk te maken krijgen met agressie en geweld, seksuele intimidatie, pesten en discriminatie. Volgens de Arbowet ben je verplicht je medewerkers hiertegen te beschermen. Hiervoor dien je als werkgever een actief beleid te voeren. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan hier een onderdeel van zijn.
Meer infoVlammen zonder afbranden
Deadlines, tijdgebrek, stress…. We lopen er allemaal wel eens tegenaan. Het zijn niet alleen de zaken om ons heen die stress veroorzaken, stress zit vooral in onszelf. Stress kan ons helpen optimaal te presteren. Maar als de stress aanhoudt, dan is het een aanslag op ons lichaam. Schade die blijvend kan zijn. Hoe voorkom je dat? Dat leer je tijdens de in company workshop ‘Vlammen zonder afbranden’.
Meer info