Tips: Veilig spelen op de boerderij
De boerderij en het erf zijn voor veel kinderen een favoriete speelplaats. Maar kinderen lopen er ook grote risico’s. Met onderstaande tips zorg je voor een veilige omgeving. Ook voor de kinderen die op bezoek komen.
- Maak samen met je kinderen afspraken over wat wel en niet mag, en hang deze op een zichtbare plek op, raadpleeg hiervoor onze toolkit ‘Veilig spelen op de boerderij’.
- Laat kinderen nooit zonder toezicht zwerven op het erf en verlies kinderen nooit uit het oog als je ze meeneemt tijdens werkzaamheden.
- Als er loonwerkers op je bedrijf werkzaam zijn, of andere bezoekers, laat kinderen dan niet op het erf spelen.
- Zorg voor een omheinde plek waar kinderen veilig kunnen spelen met een hek dat niet gemakkelijk geopend kan worden.
- Voorzie kinderfietsen van een oranje signaalvlag en geef kinderen een opvallende overall en/of veiligheidsvest ter verbetering van de zichtbaarheid.
- Vriendjes en vriendinnetjes vormen een aparte groep die extra aandacht verdient. Nog minder dan je eigen kinderen zien zij de gevaren die er (kunnen) zijn. Informeer deze kinderen goed en stel spelregels op waaraan ze zich moeten houden.
- Steeds meer boeren stellen hun bedrijf open voor gasten/bezoekers of bewoners. Je kunt hen (veelal met kleine kinderen) uiteraard betrekken bij het boerenbedrijf, maar stel enkele spelregels op om te voorkomen dat er uit onwetendheid ongelukken gebeuren. Bekijk de Toolkit Veilig op Bezoek. Voor de inventarisatie van specifieke risico's en maatregelen (BHV/brandpreventie, kinderopvang, recreatie en boerderij educatie) verwijzen we naar de RIE van Stigas en de Arbocatalogi. Meer informatie over regelgeving voor multifunctionele landbouw? Raadpleeg dan deze handreikingen:
- Oudere kinderen helpen vaak al mee op de boerderij. De algemene regels zijn:
- Kinderen van 12 jaar en jonger werken niet.
- 13-, 14- en 15-jarigen verrichten alleen lichte werkzaamheden.
- 16- en 17-jarigen mogen alle werkzaamheden verrichten, behalve de werkzaamheden die voor hen verboden zijn en waar voldoende toezicht ontbreekt.
Kijk voor meer info over meewerkende kinderen en jongeren (wat wel en niet mag) in de arbocatalogus voor jouw sector onder het kopje jongeren:
Tips en adviezen top 5 risico's
Onze tips bij de grootste risico's voor kinderen
1. Rijdende machines en trekkers
Aangereden/overreden worden door een voertuig (heftruck/shovel), trekker of landbouwmachine is oorzaak nummer 1 van dodelijke ongevallen met kinderen.
- Laat geen landbouwvoertuigen rijden op het erf als kinderen niet onder begeleiding zijn.
- Maak afspraken over de rijrichting, voorkom onnodig manoeuvreren.
- Maak een aparte plek voor het stallen van skelters/fietsen, niet tussen/naast landbouwvoertuigen
- Geen kind mee op de trekker is het advies. Wil je het per se toch doen, zorg dan voor een apart goedgekeurd stoeltje dat voorzien is van een echte gordel met een sluitsysteem dat is vast te klikken. Gebruik in elk geval geen stuk touw of spanband waar je een knoop in legt. In geval van nood krijg je dat niet snel genoeg los. Het stoeltje moet niet los in de cabine staan maar net zo vast zitten als de chauffeursstoel.
- Als je de trekker of andere voertuigen niet gebruikt, haal dan de sleutel uit het contact. Ook als je maar even uitstapt.
- Zet de trekker altijd op de handrem.
- Een achteruitrij-alarm op de trekkercombinatie voorkomt dat kinderen verrast worden door een plotseling achteruitrijdende trekker.
- Zorg dat machines altijd in de veilige stand staan als je deze verlaat (let op scherpe punten/stoot gevaar en stabiliteit)
- De ligging van de (bedrijfs)gebouwen kan gevaarlijke (verkeers)situaties veroorzaken. Een bolle spiegel bij een onoverzichtelijk hoekpunt (bijvoorbeeld bij het woonhuis) is een eenvoudige maar doeltreffende oplossing.
- Laat jongeren niet zonder trekkerbewijs op de trekker rijden op de openbare weg (vanaf 16 jaar). Als zij het voertuig niet onder controle hebben, kan dit levensgevaarlijke situaties opleveren.
- Quads worden door kinderen/jongeren gebruikt op het erf en in de wei, wees je bewust van de gevaren.
- Maak de parkeerplaats voor bezoekers bij voorkeur aan het begin van/voor het erf, voorkom onnodig rijden over het erf.
2. Machines en gereedschap
Op de tweede plaats komen ongevallen met machines, waarbij het gaat om bekneld raken tussen (bewegende) delen of in contact komen met elektriciteit.
- Trek de stekker uit het stopcontact direct na het beëindigen van werkzaamheden met elektrisch gereedschap en onderhoudsapparatuur. Ook als je de werkzaamheden tussentijds even onderbreekt.
- Elektra mag nooit open liggen.
- In de werkplaats is een centrale schakelaar voor het uitschakelen van de netspanning van alle stopcontacten een zinvolle veiligheidsvoorziening. Bijvoorbeeld een trekschakelaar met controlelamp.
- Zorg dat kinderen niet bij scherp gereedschap of machines kunnen, en scherm bewegende delen en scherpe delen af.
- Zorg dat de afscherming van draaiende poelies (bijvoorbeeld torensiloaandrijving) in goede staat verkeert.
- Loop niet met een scherp voorwerp zoals een medicijnenspuit of mes voor je uit. Draag het met de punt naar beneden.
3. Dieren
Dieren kunnen een gevaar vormen voor kinderen. Ze zijn vaak groot en onvoorspelbaar zijn. Kinderen kunnen bekneld raken, een kopstoot of een trap krijgen of gebeten worden.
- Laat kinderen nooit zonder begeleiding tussen de dieren, ook niet in de wei.
- Zorg ervoor dat kinderen in de stal niet op de roosters en tussen de dieren komen.
- Als je een stier houdt, is extra aandacht nodig.
- Kinderen komen niet bij zieke dieren, of dieren die bijten, trappen en stoten.
- Laat kinderen niet van het trapje in de melkput springen.
Lees meer in de arbocatalogus melkvee en graasdieren
4. Vallen en beknelling
Op de boerderij zijn er veel objecten waarop geklommen kan worden, spannend, maar pallets, silo’s en banden zijn geen speeltoestellen. Ook kunnen spullen op de grond struikelgevaar opleveren.
- Voorkom val en struikel gevaar, ruim dingen die op de grond liggen direct op, denk aan slangen, elektra, gereedschap en ladders.
- Laat kinderen niet klimmen in/op de hooiberg, hekken, trekkerbanden, ladders en opgestapelde balen. Ook klimmen onder zeilen kan gevaarlijk zijn.
- Laat kinderen niet spelen in de buurt van opslagplaatsen voor bijvoorbeeld zakken grasbrok, balen stro, gestapelde pallets of kuilbalen.
- Zet grote trekkerwielen goed vast. Kinderen kunnen dan niet bekneld raken onder een omvallend trekkerwiel.
- Plaats een hekwerk voor zolderopeningen en langs de stortgaten en randen van mestsilo’s. Ook om de melkput in het tanklokaal is een hekwerk extra veilig.
- Een volle kruiwagen die vlak bij de muur staat, kan gevaar opleveren. Kinderen kunnen aan de rand gaan hangen waardoor de kruiwagen naar de muur kan kiepen. Het kind raakt dan bekneld.
- Plaats ladders buiten het bereik van kinderen. Als de ladder omvalt of wegglijdt, kunnen kinderen zich behoorlijk bezeren. Bovendien wordt het betreden van verdiepingsvloeren erdoor bemoeilijkt.
5. Mestgassen en overige gevaarlijke stoffen
Iedereen weet wel dat mestgassen en levensgevaarlijk zijn, maar toch wordt er niet altijd voorzichtig genoeg gehandeld. Dit geldt ook voor overige (chemische) stoffen. Zorg dat je kinderen hier niet bij kunnen.
- Bij het mixen van mengmest kunnen dodelijke gassen vrijkomen. Laat kinderen daarom niet in of bij de stal spelen tijdens deze werkzaamheden. Sluit na afloop van de werkzaamheden de mixeropeningen zorgvuldig af met goed passende, sluitende deksels, zodat kinderen niet in de mixerput kunnen vallen.
- MESTPUTTEN ZIJN ALTIJD GOED AFGESLOTEN.
- Alle gevaarlijke stoffen en geneesmiddelen staan achter slot en grendel.
- Als er chemicaliën gebruikt worden zoals meststoffen, logen en zuren en bestrijdingsmiddelen is het van belang te zorgen voor een afsluitbare opslagruimte. Let erop dat na gebruik van de materialen de opslagruimte weer zorgvuldig wordt afgesloten en dat kinderen de ruimte niet kunnen openen.
- Bewaar chemicaliën altijd in de originele verpakking. Het overgieten van chemicaliën in limonadeflessen of bloemspuiten wordt ten sterkste afgeraden.
- Zorg voor een afgesloten voorziening voor benzine, olie en smeermiddelen (zogenaamde BOS).
- Het formalinebad voor de koeien ziet er voor kinderen uit als een aantrekkelijk speelbadje. Leer je kinderen uit de buurt te blijven van dit bad.
- Een jerrycantuimelaar kan met een vergrendeling worden uitgevoerd.
- Laat kinderen niet op je bedrijf spelen als er stoomwerkzaamheden worden verricht.
Geen vragen en antwoorden gevonden.