Coronavirus
Deze pagina is bijgewerkt op basis van de laatste informatie van de overheid
(1 december 2022).
Sinds het voorjaar van 2022 zijn de eerder geldende coronamaatregelen vervallen. Maar het coronavirus is niet weg. Om de kans zo klein mogelijk te maken dat het virus zich verder verspreidt, blijven enkele belangrijke adviezen gelden.
Voor iedereen wordt geadviseerd om zich aan de adviezen te houden die de verspreiding van het coronavirus beperken.
Op de pagina vind je verder informatie over welke maatregelen genomen kunnen worden om besmetting met het coronavirus te voorkomen. De informatie geeft werkgevers en werknemers duidelijke richtlijnen en kunnen als basis dienen voor maatwerkoplossingen per agrarische deelsector. Bij “Veelgestelde vragen over het coronavirus” wordt aandacht besteed aan arbeidsvoorwaardelijke vraagstukken. De informatie op deze pagina is In samenwerking met LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen ontwikkeld.
Nadere informatie
- Quarantainecheck: wie het coronavirus oploopt, moet thuis uitzieken. Maar hoelang moet je dan precies thuis blijven en wat betekent dit voor mijn huisgenoten? Op website van de overheid staat een quarantainecheck waar alles wordt uitgelegd.
- Het coronaprotocol voor de agrarische sectoren geeft werkgevers en werknemers duidelijke richtlijnen hoe om te gaan met het coronavirus. Daarnaast kan het als basis dienen voor maatwerkoplossingen per deelsector.
- Het bedrijfscontinuïteitsplan ondersteunt je als er een besmetting op je bedrijf is, hoe je je bedrijf draaiende houdt bij een eventuele uitbraak en hoe je je medewerkers kan beschermen tegen een besmetting.
- De coronachecklist voor de RIE - met bijbehorende handleiding - geeft advies over maatregelen om medewerkers te beschermen tegen besmetting van het coronavirus.
- De richtlijnen van het RIVM bieden advies in het geval van contact met een besmet persoon
Hulp bij vragen?
Ben je op zoek naar directe hulp en advies bij vraagstukken over inzetbaarheid en het coronavirus? Neem dan contact op met onze servicedesk, tel: 085 - 044 07 00, optie 1.
Veelgestelde vragen over het coronavirus
Coronavirus - Algemeen
Voor werkgevers
1. Wat is goede Handhygiëne?
Handhygiëne doe je goed en niet een beetje! Minimaal 20 seconden.
Was regelmatig je handen met water en zeep.
Wrijf de zeep over je hele hand, ook tussen je vingers en nagels.
Doe dit altijd na hoesten en niezen, voor het eten in de kantine, voor en na het toilet bezoek,
Droog je handen goed af met een papieren wegwerphanddoekjes
Verzorg je handen ook goed. Ze worden schraal door het vele wassen.
a. Maak veelgebruikte oppervlakten in de kantine regelmatig schoon
b. Maak het toilet regelmatig schoon denk ook aan toiletbediening, de kraan, deurklinken en lichtknopjes.
Gebruik handdesinfectiegel als water en zeep niet beschikbaar zijn.
Raak je gezicht niet aan.
Rijden er meerdere mensen in de trekker werk met handschoenen.
Moeten meerdere mensen knoppen bedienen draag handschoenen.
Trek ze op een goede manier uit gooi ze aan het einde van de dag weg.
Werkgever zorg voor meer handschoenen.
2. Mag ik vragen of een werknemer is gevaccineerd?
In principe mag dat. Je moet dan wel een duidelijk plan hebben hoe te handelen als de werknemer niet is gevaccineerd is of als de werknemer geen antwoord hierop wil geven. Volgens het RIVM is na vaccinatie 60-90% van de mensen beschermd tegen corona. Dus niet iedereen is beschermd. De kans dat je na volledige vaccinatie corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Als je na vaccinatie toch corona krijgt, ben je meestal minder ernstig ziek. Het is dus belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene coronaregels.
Omdat je een veilige werkomgeving moet garanderen, wordt geadiseerd zo veel als mogelijk afstand tot elkaar te houden.
3. Ik ben besmet met het coronavirus. Kan ik mijn vee of huisdieren besmetten?
Personen die besmet zijn met het coronavirus, doen er goed aan om gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren te mijden. Dat meldt Wageningen Bioveterinary Research (WBVR).
De rol van gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren in de epidemiologie van het coronavirus is op dit moment onbekend. Zo is er geen bewijs dat landbouwhuisdieren geïnfecteerd kunnen worden. Omdat het bij landbouwhuisdieren om voedselproducerende dieren gaat, geldt volgens WBVR het voorzorgsprincipe, totdat er meer bekend is over de risico's.
Daarom adviseert WBVR aan veehouders met het coronavirus om contact met hun dieren te vermijden, niet in de stal te komen en anderen voor de dieren te laten zorgen.
4. Wanneer moet iemand in quarantaine/isolatie?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.
5. Hoe snel kun je genezen na een corona-besmetting?
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Hierover is nog niet veel bekend. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) (verkoudheids)klachten blijven houden. Als je 24 uur geen klachten (koorts, hoesten, verkoudheid) meer hebt, en het is een week nadat je ziek bent geworden, kun je in elk geval geen andere mensen meer besmetten. Mensen die in het ziekenhuis zijn opgenomen, hebben over het algemeen meer tijd nodig om te herstellen. Dit is onder andere afhankelijk van of zij verder gezond zijn.
6. Hoe houd ik mijn bedrijf draaiende? Stel een noodplan op!
Het is belangrijk te voorkomen dat essentiële werkzaamheden op jouw bedrijf stil komen te liggen als gevolg van ziekte van jou of je werknemers. Stel daarom een continuïteitsplan op! Breng in kaart welk werk echt door moet gaan, zoals oogsten, voeren, melken en welke mensen hierbij betrokken zijn. Zijn er voldoende mensen die elkaar kunnen vervangen? Kun je zelf worden vervangen? Is het mogelijk om gescheiden te werken om zo het risico van besmetting te verkleinen? Welk werk kan worden doorgeschoven naar de lange termijn? Is het mogelijk om bepaalde werkzaamheden thuis uit te voeren? Tref daarnaast voldoende hygiënische maatregelen.
Download het continuïteitsplan om maatregelen tegen op te schrijven en te communiceren met je medewerkers. Ook de overheid geeft meer informatie: Meer informatie voor ondernemers vanuit de Rijksoverheid
7. Mogen werkgevers werknemers preventief testen op corona, bijvoorbeeld op temperatuur?
Als werkgever heb je de plicht om voor een veilige werkomgeving te zorgen. Tijdens de coronacrisis wil je natuurlijk voorkomen dat je werknemer met het coronavirus zijn of haar collega's besmet.
Temperaturen is niet zomaar toegestaan. Meestal verwerkt u hiermee namelijk medische gegevens. En dat valt onder de privacywet, de AVG.
De AVG geldt niet als alleen de temperatuur wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. Dus als de temperatuur niet wordt geregistreerd en ook niet in een geautomatiseerd systeem terechtkomt.
Naast de privacybezwaren zijn er twijfels over de effectiviteit van temperaturen. Het RIVM geeft aan dat bij slechts een klein deel van de besmettingen sprake is van verhoging. Dat betekent dat bij temperaturen het merendeel van de besmettingen niet in beeld komt.
8. Mag ik bij mijn werknemer de temperatuur meten?
Temperaturen is niet zomaar toegestaan. Meestal verwerkt u hiermee namelijk medische gegevens. En dat valt onder de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).
De AVG geldt niet als alleen de temperatuur wordt afgelezen en daar verder niets mee gebeurt. Dus als de temperatuur niet wordt geregistreerd en ook niet in een geautomatiseerd systeem terechtkomt.
Naast de privacybezwaren zijn er twijfels over de effectiviteit van temperaturen. Niet iedereen die besmettelijk is met corona heeft klachten en niet iedereen met corona-klachten heeft koorts. Dat betekent dat bij alleen temperaturen veel besmettingen niet in beeld komen. Het is dus vooral belangrijk om de basismaatregelen goed na te leven.
Voor meer informatie bekijk de website van Autoriteit Persoonsgegevens.
9. Ik wil graag jongeren inzetten, zijn daar nog speciale regels voor?
Gouden regel is dat je kinderen alleen werk moet laten doen dat ze aankunnen en dat past bij hun ontwikkeling. Bovendien moet er altijd voldoende toezicht en begeleiding zijn van iemand met autoriteit. Lees meer over jongeren en werk.
10. Mijn medewerker is heel onzeker en labiel. Ze wil niet naar haar werk uit angst voor besmetting.
Je werknemer heeft geen klachten en is dus niet arbeidsongeschikt ten gevolge van ziekte. Ga samen in gesprek, zorg voor een veilige werkomgeving, waar de hygiënemaatregelen worden nageleefd. Overweeg om je medewerker, als het emotioneel echt niet lukt om te komen, vakantiedagen te laten opnemen.
11. Mijn medewerker heeft een chronische aandoening. Hij krijgt van zijn huisarts en specialist het advies om niet te werken. Ik wil dat hij komt werken.
Je werknemer heeft geen klachten en is niet ziek, maar moet uit voorzorg thuisblijven. Maak samen met je medewerker afspraken over welke taken hij vanuit huis kan doen, of over andere, aangepaste taken. Hier is geen sprake van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte. Als er geen taken zijn die vanuit huis gedaan kunnen worden, moet je als werkgever wel het loon doorbetalen.
12. Mijn medewerker heeft diabetes. Mag hij komen werken? Wat moet ik doen?
Als hij verder niet ziek is, kan hij gewoon komen werken.
Adviseer hem om bij een kwetsbare gezondheid het openbaar vervoer te vermijden. Zorg voor een veilige werkplek, waar de hygiënemaatregelen kunnen worden nageleefd.
Voor werknemers
1. Wanneer moet ik in quarantaine/isolatie?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.
Klik hier als je in quarantaine moet.
Als je corona hebt moet je in isolatie. Kijk hier voor verdere informatie.
2. Mag mijn werkgever vragen of ik ben gevaccineerd?
In principe mag dat. De werkgever moet dan wel een duidelijk plan hebben hoe te handelen als je niet bent gevaccineerd of als je hierop geen antwoord wil geven. Niet iedereen is beschermd. De kans dat je na volledige vaccinatie corona krijgt is erg klein, maar niet nul. Als je na vaccinatie toch corona krijgt, ben je meestal minder ernstig ziek. Het is dus belangrijk om je na de vaccinatie nog steeds te houden aan de algemene adviezen.
Omdat de werkgever een veilige werkomgeving moet garanderen, is afstand een basismaatregel waarmee besmetting kan worden voorkomen.
3. Moet ik een mondkapje op de werkvloer dragen?
Er is geen verplichting om mondkapjes te dragen op of tijdens het werk. Het basisadvies is dat afstand houden van elkaar voldoende wordt geacht om besmettingen te voorkomen.
Als het niet mogelijk is om op de werkplek afstand te houden, wordt geadviseerd om tussenschotten van plastic of plexiglas te plaatsen. Alleen als het plaatsen van tussenschotten echt niet mogelijk is om afstand te houden tussen collega’s dan zouden niet-medische mondkapjes gedragen kunnen worden gedragen. De mondkapjes moeten elke 3 uur worden gewisseld. Als een medewerker vanwege medische redenen geen mondkapje kan dragen, dan moet hij/zij worden vrijgesteld van werkzaamheden die het dragen van mondkapjes noodzakelijk maken.
4. Kan ik me aanmelden voor een test?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.
5. Welke soorten testen zijn er?
Er is een test om vast te stellen of iemand het nieuwe coronavirus op dat moment heeft en één om te onderzoeken of iemand het nieuwe coronavirus heeft gehad.
PCR-test: test of je nu besmet bent.
Dit is de meest gebruikte test. Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Deze test gebruikt de GGD. Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur voordat een uitslag bekend is. Er zijn inmiddels ook snelle PCR-testen in gebruik die binnen een uur uitslag geven. Deze testen zijn alleen bedoeld voor situaties waarin een snelle diagnose van levensbelang is.
Serologische test: test of je besmet bent geweest:
Deze test toont aan of er antistoffen tegen het nieuwe coronavirus in je bloed zitten. Hiervoor wordt wat bloed afgenomen. Deze test wordt op dit moment alleen afgenomen voor onderzoek om te kijken of mensen antistoffen aanmaken tegen het nieuwe coronavirus. Ze worden gebruikt om op bevolkingsniveau te onderzoeken of mensen in Nederland afweer opbouwen tegen het virus.
Sneltesten zijn niet betrouwbaar!
Een serologische sneltest kopen om te kijken of je het virus al gehad hebt? Dat is geen goed idee. Er zijn veel van deze zogenaamde sneltesten in omloop. Uit onderzoek blijkt dat deze testen niet betrouwbaar zijn en je moet ze zelf betalen.
6. Ik ben zwanger, moet ik me extra zorgen maken?
Kijk voor actuele informatie op de website van het RIVM.
Coronavirus - Vaccinatie
1. Kan een werkgever zijn medewerkers verplichten zich te laten vaccineren?
Nee, als werkgever mag je dit niet doen. Met het verplichten van een vaccinatie zou je een inbreuk doen op iemands lichamelijke integriteit: zonder jouw toestemming mag een ander niet beslissen wat er met jouw lichaam gebeurt.
2. Mag een werkgever een vaccinatie wel adviseren?
Volgens de Arbowet is een werkgever verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek voor al zijn medewerkers. Daarom is het heel goed om met elkaar in gesprek te gaan over vaccinatie. Het meest ideaal is als werkgever en werknemer samen in goed overleg tot een werkbare oplossing komen. In dit overleg kan een werkgever zijn medewerkers adviseren of vriendelijk vragen zich te laten vaccineren. Het is daarbij wel goed om je te realiseren dat medewerkers een afhankelijkheidsrelatie met de werkgever hebben. Een werkgever mag werknemers nooit het gevoel geven dat ze geen andere keuze hebben, omdat ze bijvoorbeeld anders hun baan kwijtraken.
3. Kunnen internationale werknemers zich in Nederland laten vaccineren of moeten zij hiervoor naar hun thuisland?
Internationale werknemers die in hun thuisland nog niet zijn gevaccineerd, kunnen zich in Nederland laten vaccineren. Voorwaarde is dat zij langer dan vier weken in Nederland verblijven. En uiteraard moet men op basis van leeftijd of medische achtergrond aan de beurt zijn. Ingeschreven staan in Basisregistratie Personen (BRP) of Registratie Niet-Ingezetenen (RNI) is voor het verkrijgen van een vaccin geen voorwaarde.
Internationale werknemers hoeven dus niet voor een vaccinatie naar hun thuisland. Uiteraard staat het hen vrij die keuze zelf te maken. In de meeste Europese landen is al een begin gemaakt met het vaccineren van de bevolking. Net zoals in Nederland gebeurt dat in etappes. Zo kiest Polen ervoor om te beginnen met medisch personeel en daarna met bewoners van verpleeghuizen, ouderen, leraren, politiemensen en militairen. Het doel is om in het najaar iedereen gevaccineerd te hebben.
- Meer informatie over het vaccinatieprogramma in Polen vind je hier.
- Informatie over de Bulgaarse aanpak is hier te vinden.
- De complete strategie van de Roemeense overheid vind je in dit bestand.
De website met toegankelijke informatie Steffie, zal ook worden aangevuld met een aantal vreemde talen.
Meer informatie: https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19-vaccinatie
4. Hoe maken internationale werknemers een afspraak?
Via de Basisregistratie Personen (BRP) ontvangen internationale werknemers een uitnodiging voor een vaccinatie. Zijn zij niet ingeschreven, dan ontvangen zij geen uitnodiging. In dat geval kan men zelf een afspraak maken via 0800-7070. Houd daarbij het burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Een andere optie is om via DigiD een afspraak te maken. Let op: een afspraak maken kan alleen als wanneer je op grond van leeftijd of medische achtergrond aan de beurt bent. Na het vaccineren ontvangt men een vaccinatiebewijs.
5. Hoe informeer ik mijn internationale werknemers over vaccineren in Nederland?
De komende tijd wordt vanuit de overheid een campagne gestart gericht op internationale werknemers en vaccineren. Dan wordt ook expliciet aandacht besteed aan de groep werknemers die niet via de RNI of BRP bereikt kunnen worden. Werkgevers spelen bij het bereiken van deze groepen een belangrijke rol. Informatiemateriaal in de eigen taal, zal binnenkort beschikbaar worden gesteld. Nu kan al worden verwezen naar deze informatie.
6. Mogen zorgboerderijen hun medewerkers laten vaccineren?
Ook zorgboeren met verpleeghuiszorg of kleinschalige woonzorg mogen nu hun medewerkers laten vaccineren. Hiervoor is een brief nodig, die moet worden voorzien van het eigen logo. Zorgboeren die zijn aangesloten bij de Federatie Landbouw en Zorg hebben een brief ontvangen in hun mail. Andere zorgboeren mogen mailen naar de Federatie om de brief aan te vragen.
7. Kan een werkgever een vaccinatie verplichten als werknemers met risicogroepen werken?
Het kan zijn dat er gewerkt wordt met risicogroepen, zoals medewerkers van zorgboerderijen dat doen. In dit geval kan een werkgever een vaccinatie ook niet zomaar verplichten. Een werkgever kan niet-gevaccineerde medewerkers wél verbieden om bepaalde werkzaamheden te doen. Bijvoorbeeld zorg verlenen aan nog niet gevaccineerde ouderen waarbij 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. In zulke gevallen kan de werkgever als argument aanvoeren dat het risico voor de cliënten voorrang heeft. Het is voor de werkgever wel belangrijk om je te realiseren dat er zo onderscheid gemaakt wordt tussen medewerkers. Dit mag volgens de wet alleen als het onderscheid objectief gerechtvaardigd is. Een werkgever moet er gegronde redenen voor hebben, en zijn maatregelen moeten passend en noodzakelijk zijn. Het heeft altijd sterk de voorkeur om in goed overleg tot een werkbare oplossing te komen.
8. Mag een werkgever vragen of iemand is gevaccineerd?
Een werkgever mag zijn medewerkers vragen of ze gevaccineerd zijn, maar zij zijn niet verplicht om deze vraag te beantwoorden. Ook mag een werkgever niet vastleggen of een medewerker wel of niet is gevaccineerd. Gezondheidsgegevens mag een werkgever volgens de privacyregels niet verwerken.
9. Stel dat een medewerker zich niet wil laten vaccineren en vervolgens door coronabesmetting fysiek niet kan werken. Welke rechten en plichten heeft de werkgever?
Een werkgever is in dit geval gewoon verplicht om het loon door te betalen. Het feit dat de werknemer zich niet heeft laten vaccineren is geen reden om de loondoorbetaling op te schorten of stop te zetten. Ook mag niet met een dergelijke maatregel gedreigd worden als dwangmiddel om zich alsnog te laten vaccineren. Ontslag, of hiermee dreigen, is om dezelfde redenen al evenmin toegestaan. Wat een werkgever wél van een zieke werknemer mag verlangen is dat hij alles doet wat redelijkerwijs nodig is om zijn herstel te bevorderen. Bijvoorbeeld zich tijdig laten behandelen door een deskundige arts, als de situatie hierom vraagt. Ook moeten zieke werknemers meewerken aan beoordeling door de bedrijfsarts en diens adviezen opvolgen.
10. Moet loon worden doorbetaald als een medewerker zelf niet ziek is, maar wel thuis moet blijven en niet kan thuiswerken?
Ja, in dat geval moet je de werknemer inderdaad doorbetalen. Tip: bekijk de informatie van de Rijksoverheidover dit onderwerp. Hier vind je uitleg over deze en andere situaties rond werknemers in thuisquarantaine. Ook goed om te weten: een werkgever kan in deze situatie geen beroep doen op de verzuimverzekering. Deze biedt alleen dekking als de werknemer door ziekte fysiek niet in staat is om zijn werk uit te voeren.
11. Heb je nog een andere vragen?
We kunnen ons voorstellen dat je nog andere vragen hebt over het coronavaccin. Bijvoorbeeld wie er als eerste in aanmerking komen voor een vaccin. Of dat het vaccin beschermt tegen nieuwe varianten van corona. Voor zulke vragen verwijzen we je graag naar onderstaande betrouwbare informatiebronnen.
Vaccin tegen het coronavirus - RIVM.nl
Vaccinatie tegen het coronavirus - Rijksoverheid.nl
Coronavirus (Covid-19) rijksvaccinatieprogramma.nl
De meestgestelde vragen over coronamedicijnen en -vaccins | cbg-meb.nl
Coronavirus - Veilig werken
Voor werkgevers
1. Wie is verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek?
Sinds 23 maart 2022 zijn de coronamaatregelen vanuit de overheid vervangen door adviezen. Maar het coronavirus is niet weg is en kan nog steeds worden overgedragen. In de agrarische sectoren zijn de genomen maatregelen effectief gebleken in het beperken van de overdracht. Blijf zoveel als mogelijk de basisadviezen volgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In het Coronaprotocol op de Stigaswebsite bij Nadere informatie zijn kort de adviezen opgeschreven.
2. Hoe kan ik als werkgever zorgen voor een gezonde en veilige omgeving?
- Communiceer de hygiënemaatregelen naar uw medewerkers;
- Let er ook op dat mensen zich hieraan houden en elkaar daarop aanspreken;
- Zorg voor voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en in toiletten;
- Maak regelmatig schoon (onder meer deurklinken, lichtknoppen, trapleuningen, toetsenborden en computermuizen);
- Zorg ervoor dat uw werknemers voldoende afstand tot elkaar kunnen houden (minimaal 1,5 meter)
- Hang de Stigas-poster met regels op.
3. Mijn werknemer is bang dat het coronavirus zich verspreiden kan via materialen. Klopt dat?
Het coronavirus verspreidt zich via mensen. Buiten het lichaam kan het virus niet goed overleven. Inmiddels blijkt uit onderzoek dat het nieuwe coronavirus wel enige tijd kan overleven op verschillende materialen, maar de belangrijkste besmettingsroutes blijven overdracht via druppels door niezen/hoesten en via de handen. Kijk voor meer informatie op de website van RIVM.
4. Coronavirus in rioolwater
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers. Deze maatregelen werken ook tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3. Al deze maatregelen om veilig met afvalwater te werken, staan in de Arbocatalogus van de waterschappen. Bovendien moeten afvalwatermedewerkers de handhygiëne in acht nemen en ogen, neus en mond niet aanraken met ongewassen handen. En net als iedereen de handen wassen voor het eten en na elk toiletgebruik, en niezen of hoesten in de elleboog.
5. Mijn medewerker is in contact geweest met iemand die positief getest is op corona. Ik wil niet dat hij naar het werk komt.
Als je medewerker geen klachten heeft, is hij niet arbeidsongeschikt ten gevolge van ziekte. Het advies is om samen in gesprek gaan. Je moet zorgen voor een veilige werkomgeving, waar de hygiënemaatregelen worden nageleefd.
Voor werknemers
1. Moeten werknemers ook anderhalve meter afstand houden van elkaar?
Sinds 23 maart 2022 zijn de coronamaatregelen vanuit de overheid vervangen door adviezen. Maar het coronavirus is niet weg is en kan nog steeds worden overgedragen. In de agrarische sectoren zijn de genomen maatregelen effectief gebleken in het beperken van de overdracht. Blijf zoveel als mogelijk de basisadviezen volgen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. In het Coronaprotocol op de Stigaswebsite bij Nadere informatie zijn kort de adviezen opgeschreven.
2. Kan ik besmet worden door dieren?
Of dieren nog een rol spelen in de overdracht van het coronavirus in China is nog in onderzoek, de bron is immers niet gevonden. De voornaamste overdracht vindt op dit moment plaats van mens op mens; wij gaan ervanuit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens omdat de hierbij betrokken diersoorten in Nederland zeer waarschijnlijk niet voorkomen.
3. Wie is verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkplek?
De werkgever is verantwoordelijk voor gezonde en veilige werkomstandigheden. De werkgever kan samen met de werknemers zelf maatregelen op de werkplek nemen. De risico’s en maatregelen zijn zeer werkplekspecifiek. Twijfel je over de te nemen maatregelen, neem dan contact op met de Servicedesk van Stigas. Momenteel geldt voor alle werknemers en werkgevers het advies de (hygiëne)maatregelen die voor iedereen in Nederland gelden op te volgen.
4. Welk protocol geldt er op mijn werkplek?
Kijk voor nadere informatie op de Stigassite voor het meest actuele protocol.
5. Is er informatie over de maatregelen tegen het coronavirus in andere talen?
Zeker! Maatregelen in meerdere talen kun je hier vinden.
6. Coronavirus in rioolwater
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de beschermingsmaatregelen voor mensen die met afvalwater werken niet alleen beschermend werken tegen de bekende ziekteverwekkers. Deze maatregelen werken ook tegen het nieuwe coronavirus. Mensen die met afvalwater werken, moeten direct contact met en het inslikken en/of inademen van nevel van afvalwater vermijden. Dit betekent dat zij persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen die bij de werkzaamheden passen. Denk aan beschermende buitenkleding, handschoenen, laarzen, veiligheidsbril, masker en/of gezichtsbescherming-FFP3. Al deze maatregelen om veilig met afvalwater te werken, staan in de Arbocatalogus van de waterschappen. Bovendien moeten afvalwatermedewerkers de handhygiëne in acht nemen en ogen, neus en mond niet aanraken met ongewassen handen. En net als iedereen de handen wassen voor het eten en na elk toiletgebruik, en niezen of hoesten in de elleboog.
7. Wat kan ik doen als mijn werkgever niet voor een veilige werkplek zorgt?
Je werkgever moet ervoor zorgen dat je veilig kunt werken in een veilige omgeving. Zo moet hij ervoor zorgen dat de RIVM maatregelen zo veel als mogelijk worden opgevolgd:
- Er moet gezorgd worden voor voldoende ventilatie op de werkplekken en algemene ruimtes.
- De hygiënemaatregelen moeten naar alle medewerkers gecommuniceerd worden
- Hij moet erop letten dat iedereen zich hieraan houdt en elkaar daarop aanspreekt
- Er moet voldoende handzeep, desinfecterende gel en tissues op de werkplek en in de toiletten aanwezig zijn;
- Er moet regelmatig schoongemaakt worden (onder meer deurklinken, lichtknoppen, (trap)leuningen, toetsenborden en computermuizen);
- Alle werknemers moeten voldoende afstand tot elkaar kunnen houden.
Heb je het idee dat je werkplek niet veilig is? Dan kun je de volgende stappen nemen:
- Inventariseer welke werkzaamheden niet conform de richtlijnen van het RIVM uitgevoerd kunnen worden.
- Bedenk eventueel oplossingen om het werk wel veilig uit te kunnen voeren.
- Wat heb je daarvoor nodig?
- Ga in gesprek met de je teamleider, de preventiemedewerker of je werkgever om je zorgen te bespreken. Geef hierbij aan welke werkzaamheden niet voldoen aan de RIVM richtlijnen en bespreek mogelijke oplossingen.
- Neem contact op met de vertrouwenspersoon indien je meer behoefte heeft aan ondersteuning. De vertrouwenspersoon kan je begeleiden bij het zoeken naar oplossingen en het nogmaals aanspreken van je werkgever.
- Hebben bovenstaande stappen geen gewenste oplossing opgeleverd, dan kun je een melding doen bij de vakbond of Arbeidsinspectie.
8. Ik ben BHV’er, wat kan ik doen en waar moet ik rekening mee houden?
Kijk hier voor de meest actuele informatie: https://www.reanimatieraad.nl
Coronavirus - Ziek en hersteld
Voor werkgevers
1. Wanneer kan ik mijn medewerker wel of niet ziekmelden?
Het coronavirus leidt niet altijd tot een ziekmelding. Hieronder geven wij aan wanneer een medewerker wel ziekgemeld mag worden en wanneer niet.
Wel:
Als de medewerker als gevolg van ziekte zijn of haar werk niet kan doen. Het maakt hierbij niet uit of het coronavirus wel of niet is vastgesteld.
Niet:
- Quarantaine, zonder dat er ziekteverschijnselen zijn;
- Preventief thuis blijven;
- Als een medewerker niet naar het werk kan komen vanwege opgelegde overheidsmaatregelen, bijvoorbeeld verkoudheidsklachten of als één van de familieleden koorts heeft of benauwd is;
- Bij opvang van kinderen of een zieke partner;
2. Wat te doen als een van mijn werknemers het coronavirus heeft?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.
3. Mijn werknemer moet in quarantaine, is hij dan ziek en heeft hij recht op loonbetaling?
We spreken van thuisquarantaine als iemand die niet ziek is op advies van de GGD thuis moet blijven totdat zeker is dat deze persoon niet besmettelijk is voor anderen. De persoon in quarantaine verblijft thuis en samen met zijn of haar huisgenoten krijgen zij informatie over maatregelen die genomen moeten worden. Afhankelijk van de aard van het werk kan de werknemer mogelijk wel vanuit huis werken. Is dat niet mogelijk, dan heeft de werknemer recht op loondoorbetaling. Er is namelijk geen sprake van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte.
In een aantal gevallen zal de werknemer wegens het virus niet op het werk willen of kunnen verschijnen zonder dat er sprake is van ziekte. Maak dan samen afspraken over bijvoorbeeld (bijzonder/zorg-) verlof.
Werktijdverkorting bij minder werk
Een werkgever die als gevolg van het coronavirus tijdelijk minder werk heeft voor zijn werknemers, kan een aanvraag doen bij het Noodfonds overbrugging werkgelegenheid (NOW). Zie de website van het UWV voor meer informatie.
4. Mijn werknemer is besmet met het coronavirus, heeft klachten en kan daardoor niet werken. Kan ik hem ziekmelden?
Ja. Als uw werknemer besmet is en door de klachten te ziek is om te werken, kunt u hem ziekmelden.
5. Normaliter vraag ik van mijn medewerkers om bij een griepje of verkoudheid gewoon te komen werken. Nu kan dat niet. Wat kan ik wel doen?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.
6. Mijn werknemer heeft verkoudheidsklachten, kan ik hem ziekmelden?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.
7. Mag ik een zieke werknemer naar huis sturen?
Ja, onder de bijzondere omstandigheden van de coronacrisis mag dat. Als werkgever mag u een werknemer normaal gesproken niet vragen naar zijn gezondheid. De reden van een ziekmelding bijhouden mag ook niet. Zo is dat in de wet geregeld.
Maar de Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat u in deze uitzonderlijke tijd van uw medewerker mag verlangen dat deze meewerkt. U mag uw medewerker dus naar huis sturen als deze verkoudheids- of griepverschijnselen vertoont. Of als u twijfelt.
8. Een medewerker die altijd al veel hoest door een aandoening is door de opdrachtgever naar huis gestuurd.
Deze medewerker heeft geen klachten waardoor hij niet kan werken. Hij is dus niet arbeidsongeschikt ten gevolge van ziekte. Ga in gesprek met de medewerker en de opdrachtgever, zorg voor een veilige werkomgeving, waar de hygiënemaatregelen worden nageleefd. Komt u er samen niet uit? Overweeg dan om je medewerker op een andere klus in te zetten.
9. Mijn medewerker die een beetje snottert, moet preventief thuis blijven en meldt zich ziek. Er is geen werk dat hij thuis kan doen. Wat moet ik doen?
Je werknemer is niet arbeidsongeschikt ten gevolge van ziekte. Ga samen in gesprek over wat nog wel kan, bijvoorbeeld alleen werken zonder collega’s in de buurt. Zorg altijd voor een veilige werkomgeving, waar de hygiënemaatregelen worden nageleefd. Als er geen werk beschikbaar is moet je het loon wel doorbetalen.
10. Wat is de rol van de bedrijfsarts?
De bedrijfsarts speelt meestal geen rol bij de diagnosestelling van het coronavirus. Dit is de rol van de huisarts, in samenspraak met de GGD. De eerste stap is telefonisch contact opnemen met de huisarts als je ziek bent. De bedrijfsarts heeft vooral een adviserende rol. Hij kan adviseren over (bedrijfsspecifieke) preventieve maatregelen om besmetting te voorkomen en passende maatregelen mocht een van de werknemers besmet geraken. Een en ander vanzelfsprekend in afstemming met de landelijke richtlijnen hieromtrent vanuit de overheid. Zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis kunnen via de bedrijfsarts getest worden als zij klachten hebben van verkoudheid en/of hoesten en hun inzet nodig is bij de directe zorg voor cliënten.
Voor werknemers
1. Wanneer moet ik contact opnemen met mijn leidinggevende?
Bel vanaf huis met jouw leidinggevende als je verschijnselen van het coronavirus hebt zoals hierboven genoemd.
2. Ik werk via een uitzendbureau en het bedrijf wil mij uit voorzorg niet op werkvloer hebben.
Je hebt geen klachten en je bent niet ziek. Ga samen in gesprek. Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, waar de hygiënemaatregelen worden nageleefd.
3. Ik kan niet vanuit huis werken en ik moet naar mijn werk komen. Hoe kan ik mezelf en anderen om mij heen beschermen?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.
4. Wat moet ik doen als ik moet werken, ondanks dat ik ziekteverschijnselen heb?
Je werkgever kan je niet dwingen om ziek aan het werk te gaan. Ook moet je werkgever je loon doorbetalen als je niet kunt werken doordat je ziek bent. Afhankelijk van de cao waar je onder valt, kunnen er een of twee wachtdagen zijn, waarin je nog niet wordt doorbetaald. Zeker in deze tijd is het belangrijk dat je baas je niet laat doorwerken als je ziek bent, maar je de ruimte en tijd geeft te herstellen, zodat een besmetting van jouw collega’s wordt voorkomen. Ook als werknemer heb jij de verantwoordelijkheid om niet naar werk te gaan bij ziekte- of verkoudheidsverschijnselen: de Rijksoverheid verplicht mensen met verkoudheids- of ziekteverschijnselen thuis te blijven.
5. Ik ben hoogzwanger. Ik voel me niet ziek en ik vind dat ik kan werken. Mijn werkgever vindt dat ik niet mag komen.
Je bent niet arbeidsongeschikt ten gevolge van ziekte. Ga samen in gesprek. Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving, waar de hygiënemaatregelen worden nageleefd. Je kunt de bedrijfsarts raadplegen als je twijfelt of je je werk veilig kunt doen.
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van het RIVM.
6. Ik heb een chronische aandoening. Ik krijg van mijn huisarts en specialist het advies om niet te werken. Mijn werkgever wil dat ik kom werken.
Je hebt geen klachten en bent niet ziek, maar je moet uit voorzorg thuisblijven. Maak samen met je werkgever afspraken over welke taken jij vanuit huis kan doen, of over andere, aangepaste taken. In deze situatie is er geen sprake van arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte. Raadpleeg de bedrijfsarts als je twijfelt of je je werk veilig kunt doen.
7. Mijn huisgenoot heeft klachten. Moet ik nu ook thuis blijven van werk?
Kijk voor de meest actuele informatie op de website van de Rijksoverheid.
8. Wat is de rol van de bedrijfsarts?
De bedrijfsarts speelt meestal geen rol bij de diagnosestelling van het coronavirus. Dit is de rol van de huisarts, in samenspraak met de GGD. De eerste stap is telefonisch contact opnemen met de huisarts als je ziek bent. De bedrijfsarts heeft vooral een adviserende rol. Hij kan adviseren over (bedrijfsspecifieke) preventieve maatregelen om besmetting te voorkomen en passende maatregelen mocht een van de werknemers besmet geraken. Een en ander vanzelfsprekend in afstemming met de landelijke richtlijnen hieromtrent vanuit de overheid. Zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis kunnen via de bedrijfsarts getest worden als zij klachten hebben van verkoudheid en/of hoesten en hun inzet nodig is bij de directe zorg voor cliënten.
Coronavirus - Arbeidsvoorwaardelijk/ (Calamiteiten) verlof
Voor werkgevers
1. Mijn gezonde werknemer kan niet naar het werk komen vanwege de overheidsmaatregelen. Moet ik hem doorbetalen?
U kunt hem niet ziekmelden, immers hij is niet arbeidsongeschikt. U moet hem wel doorbetalen. Er kan beroep worden gedaan op de regeling Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
Voor werknemers
1. De school of kinderopvang van mijn kind is gesloten. Heb ik dan recht op calamiteitenverlof?
Calamiteitenverlof kun je gebruiken om de opvang van je kind te regelen. Overleg met je werkgever over de mogelijkheden. Er is noodopvang voor kinderen van ouders met een cruciaal beroep. Wanneer je werkzaam bent in de noodzakelijke processen van de voedselketen wordt jouw beroep aangemerkt als cruciaal. De werknemer hoeft geen verklaring van de werkgever te overhandigen bij de school of BSO-locatie die noodopvang aanbiedt. Voor een volledige uitleg, bekijk je de website van de Rijksoverheid.
2. Kan mijn werkgever mijn werktijden aanpassen?
Ja, uw werkgever is opgeroepen om zo lang de overheidsmaatregelen van kracht zijn waar mogelijk de werktijden van werknemers te spreiden. Dit kan betekenen dat je werktijden worden aangepast.
3. Kan ik kortdurend zorgverlof opnemen?
In bepaalde gevallen kan kortdurend zorgverlof worden opgenomen. Je hebt hier recht op als het gaat om een zieke naaste in je omgeving, zoals ouders, broers of zussen, partners en kinderen, de zieke verzorging nodig heeft en je gezien de omstandigheden de enige bent die de zieke zorg kan geven. Kan iemand anders de verzorging op zich nemen? Dan heb je geen recht op kortdurend zorgverlof. Voor iemand die bijvoorbeeld in het ziekenhuis ligt, kan je meestal geen kortdurend zorgverlof opnemen. De zieke krijgt dan immers al verzorging. Kortdurend zorgverlof bedraagt in elke periode van 12 achtereenvolgende maanden maximaal tweemaal de arbeidsduur per week. Werk je 20 uur per week, dan heb je over de periode van 12 maanden dus recht op 40 uur zorgverlof. Deze 12 maanden gaan in op de eerste dag waarop het verlof wordt genoten. Over de uren dat je kortlopend zorgverlof geniet wordt het salaris voor 70% betaald, waarbij het voor jou geldende wettelijk minimumloon als ondergrens geldt.
4. Kan ik worden verplicht om vakantiedagen op te nemen?
Je kunt niet worden verplicht om vakantie op te nemen. Het zijn namelijk jouw vakantiedagen. Het kan je wel worden gevraagd. Als je er mee akkoord gaat, heb je ook écht vrij en ben je de vakantiedag natuurlijk wel kwijt.
5. Mijn werkgever heeft minder werk en ik vrees voor mijn baan. Zijn er regelingen waar hij aanspraak op kan maken?
De werkgever kan een beroep doen op de regeling Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).
6. Hoe zit het met mijn WW als ik in die tijdelijke noodmaatregel (NOW) kom te zitten?
Je WW-rechten worden niet gekort als jouw werkgever zich heeft aangemeld voor de NOW. Dat wil zeggen dat als je toch nog ná deze regeling ontslagen wordt en voor een WW-uitkering in aanmerking komt, je recht hebt op WW op basis van 1 maand per gewerkt dienstjaar met een maximum van 24 maanden.
7. Moet ik blijven werken als er NOW is aangevraagd?
Met de tegemoetkoming NOW worden werknemers met een vast of flexibel contract doorbetaald en in dienst gehouden.
8. Geldt het nieuwe noodpakket ook voor werknemers met een flexibel contract, zoals oproepkrachten?
Ja, de nieuwe tegemoetkomingsregeling is ook van toepassing op de loonkosten voor werknemers waarvoor de werkgever geen loondoorbetalingsplicht heeft. Denk bijvoorbeeld aan werknemers met een oproepcontract. Ook uitzendbedrijven kunnen van de regeling gebruik maken.
Geen vragen en antwoorden gevonden.
Overige downloads
Benieuwd hoe anderen veilig werken?
Bekijk tips en goede praktijkvoorbeelden uit de sector om veilig te werken tijdens de coronacrisis