Veilig wisselen van banden en wielen
Het verwisselen van wielen is fysiek zwaar werk en brengt ook veiligheidsrisico’s met zich mee. Wielen kunnen omvallen en banden kunnen bij het oppompen klappen. In jouw arbocatalogus lees je hoe je dit werk veilig en gezond doet. 5 tips uit de arbocatalogus:
- Maak gebruik van een hulpmiddel, bij voorkeur een wielenwisselaar.
- Controleer of de krik juist is geplaatst, onder een daarvoor bestemd steunpunt en steun de trekker aanvullend af met een assteun. Dit zorgt voor een extra veiligheid.
- Na demontage is het belangrijk om de wielen bij opslag vast te zetten, bijvoorbeeld met een ketting aan de wand of door ze in een rek te plaatsen of plat op te slaan. Dit laatste kan door de wielen plat op een pallet te leggen en dan op te slaan.
- Tijdens het bijpompen bestaat het risico dat de band klapt. Gebruik een bandenvulmeter met een slang van minimaal 3 meter zodat je voldoende afstand kan houden bij het bijpompen van de band, zoals in onderstaand plaatje is afgebeeld.
- Ga niet naast de band staan, maar in de rolrichting van de band.
En wanneer moet ik nu een bandenkooi gebruiken?
- bij een bandenspanning van meer dan 5 bar
- wanneer de spanning minder dan 50% van de gebruiksspanning is
- wanneer de band wordt gemonteerd op een meerdelige velg
- bij > 800 liter luchtvolume
De arbocatalogus gemaakt door werkgevers en werknemers
Meer informatie over wielen en banden verwisselen vind je in de arbocatalogi van de volgende sectoren:
Akkerbouw en vollegrondsteelt
Bloembollenteelt en handel
Mechanisch loonwerk
Melkvee en graasdieren
De arbocatalogi zijn geschreven door werkgevers en werknemers in samenwerking met Stigas. De arbocatalogus wordt vaak geactualiseerd en bevat de laatste werkmethoden en technieken afgestemd op de sector. Werkgevers vinden in de arbocatalogus informatie om hun werknemers goed voor te lichten. Voor werknemers zijn er voor de meest risicovolle werkzaamheden praktische checklijsten voor de dagelijkse praktijk.