Verzuim en vakantie
De vakantietijd is inmiddels weer aangebroken en dat kan betekenen dat je als werkgever te maken krijgt met:
- Zieke medewerkers die op vakantie willen gaan, of
- Medewerkers die tijdens hun vakantie ziek worden.
Ziek zijn en op vakantie gaan, wat mag?
Een zieke medewerker mag op vakantie. Voorwaarde is wel dat hij dat vooraf met jou als werkgever bespreekt. Bij twijfel kun je de bedrijfsarts om advies vragen. Die onderzoekt dan of er medische bezwaren tegen de reisplannen zijn. Kan de reis doorgaan, dan worden de opgenomen dagen geregistreerd als vakantiedagen. De werknemer hoeft tijdens die dagen ook niet aan zijn re-integratieverplichtingen te voldoen. Leg dit wel schriftelijk vast en zorg ervoor dat werknemer akkoord gaat met de opname van vakantiedagen.
Ziek worden tijdens vakantie
Om problemen te voorkomen, is het verstandig om in jullie verzuimprotocol de afspraken op te nemen over ziekte tijdens de vakantie. Voorbeelden van afspraken zijn:
- Word je op vakantie ziek? Meld dit volgens de normale procedure zo snel mogelijk bij je leidinggevende.
- Als je de procedure niet hebt gevolgd, worden de geplande verlofuren afgeschreven.
- Bij een ziekmelding vanuit het buitenland moet je je binnen drie dagen melden bij een daarvoor aangewezen instantie (bijvoorbeeld een arts) in dat land voor het afgeven van een medische verklaring.
- Uiteraard moet je bereikbaar zijn voor je leidinggevende. Dus geef je adres en telefoonnummer door waarop je te bereiken bent.
Het is belangrijk dat deze regels vooraf bij iedereen bekend zijn. Hiervoor deel je het verzuimprotocol met jouw werknemers. Kennen de werknemers de regels niet? Dan kun je je er niet op beroepen.
Verzuimbegeleiding tijdens vakantie
Bij iemand die in Nederland op vakantie is, wordt de verzuimbegeleiding meteen in gang gezet.
Bij een ziekmelding vanuit het buitenland is dat lastiger:
- De werknemer moet zijn ziekmelding daarom kunnen onderbouwen. Dat betekent dat hij naar een arts gaat om zich te laten behandelen en dat hij om een doktersverklaring vraagt.
- De bedrijfsarts vraagt bij terugkeer in Nederland naar de dokterverklaring. Zorg dat jouw medewerker weet dat hij dit moet regelen.
- Als hij na zijn vakantie door zijn ziekte niet kan reizen, heeft hij ook een doktersverklaring van niet-reisvaardigheid nodig. De verzuimbegeleiding kan ook dan in gang worden gezet middels een telefonisch spreekuur met de bedrijfsarts.
Bereikbaarheid en beter melden
De zieke medewerker moet telefonisch bereikbaar zijn voor jou en de bedrijfsarts. Je kunt van jouw werknemer het vakantieadres vragen en afspreken hoe hij te bereiken is. Mocht hij tijdens zijn vakantie weer beter worden, dan moet hij zich beter melden bij zijn direct leidinggevende.
Hoe zit het met de vakantiedagen?
Over de dagen dat de werknemer ziek is, mag je als werkgever geen vakantiedagen inhouden. Vakantiedagen mogen alleen ingehouden worden als:
- Hierover andere afspraken staan in de cao, het contract of het bedrijfsreglement (verzuimprotocol).
- Schriftelijk is vastgelegd dat jij als werkgever vakantiedagen mag afschrijven als jouw medewerker ziek wordt tijdens zijn vakantie. Je mag deze alleen inhouden van de bovenwettelijke vakantiedagen.
- De werknemer zelf toestemming heeft gegeven om ziektedagen af te trekken van de vakantiedagen.
Meer informatie verzuimprotocol
- Meer informatie over het verzuimprotocol of
- Een voorbeeld van een verzuimprotocol
Begeleiding nodig bij verzuim?
Onze adviseurs staan voor jou klaar