Vleermuizen en hondsdolheid

vleermuizen

Er zijn in Nederland 21 verschillende soorten vleermuizen. Het ‘vleermuizen- hondsdolheidsvirus’ komt bij twee soorten in Nederland voor: 20% van de ‘laatvliegers’ is besmet met dit virus en onder de ‘meervleermuizen’ komt het veel minder voor.

Mijd contact met vleermuizen

Weinig mensen zijn tot nu toe ernstig ziek geworden door contact met deze vleermuizen. Het lijkt erop dat dit virus minder agressief is dan het klassieke hondsdolheidsvirus. Toch is het verstandig contact met deze diertjes te mijden omdat de gevolgen heel ernstig kunnen zijn.

Reizen in het buitenland

Wees in het buitenland voorzichtig met honden, katten, vossen, apen en vleermuizen, met name in de landen waar rabiës vaak voorkomt: rond de Middellandse Zee en in Oost-Europa.

Hoe kan ik besmet raken?

Het hondsdolheidsvirus (rabiës) kan in het speeksel zitten van een besmet dier. U kunt dus besmet raken door likken, bijten en krabben. Het virus dringt het lichaam binnen door kleine wondjes in de huid of via de slijmvliezen (ogen, neus, mond).

Wat moet ik doen bij verdenking op hondsdolheid?

Hondsdolheid is levensgevaarlijk. Zoek daarom direct contact met uw huisarts of in het buitenland met een andere arts. Was het wondje direct met water en zeep en ontsmet het daarna met jodium of een ander ontsmettingsmiddel. De arts zal bij gerede verdenking direct starten met vaccinaties.

Wanneer vaccineren?

Ga gevaccineerd tegen hondsdolheid op reis. Zoek in het buitenland geen contact met honden, katten, vossen, apen en vleermuizen.
Bent u in Nederland gebeten of gekrast door een vleermuis? Reinig de wond en zoek gelijk contact met een arts. Pak een dode vleermuis alleen met een handschoen op. Hebt u veel met vleermuizen te maken in uw werk, dan is het verstandig om u te laten vaccineren tegen rabiës.