Ziekte van Weil

Ziekte-van-Weil-oorzaken-en-symptomen

De ziekte van Weil is een besmettelijke ziekte die overgaat van mens op dier en ernstige gevolgen kan hebben.

Wat zijn de ziekteverschijnselen?

De ziekte begint met plotselinge hoge koorts (39-40 graden), koude rillingen, rode ogen, buikpijn, braken en spierpijn (vooral in de kuitspieren) en vaak is er hevige hoofdpijn. In de helft van de gevallen ontstaat geelzucht. De nieren kunnen slecht gaan functioneren. In de huid kunnen bloedingen optreden en op de benen kunnen rode vlekken ontstaan. Ernstige complicaties die kunnen ontstaan zijn een nierontsteking en ernstige bloedingen door een leverontsteking. Na besmetting duurt het 2 tot 30 dagen, meestal 7 tot 12 dagen, totdat de ziekteverschijnselen optreden.

Hoe wordt de ziekte van Weil veroorzaakt?

De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die wordt overgebracht door de urine van ratten. Zo komt de bacterie in (oppervlakte)water, aarde en riool terecht.

Wie loopt er risico?

Wie tijdens het werk regelmatig met riool-, grond-of oppervlaktewater in contact komt. De bacterie kan via wondjes of het slijmvlies van de ogen, neus of mond in het lichaam komen. Er ontstaat geen immuniteit; mensen kunnen de ziekte meer dan één keer krijgen.

Hoe voorkom ik de ziekte van Weil?

Zijn er ratten gesignaleerd in de omgeving?

  • Draag dan rubberen handschoenen en laarzen bij contact met water en grond.
  • Zorg voor bescherming van uw ogen (bril), neus en mond (kapje).
  • Dek wondjes af voordat je in contact komt met aarde en water in de natuur.
  • Neem je een pauze of is je werkdag voorbij? Was dan goed je handen, bij voorkeur met een alcoholhoudende gel.
  • Voorkom dat je een door water doorweekte huid krijgt door gebruik van de juiste kleding of beschermingsmiddelen.  
  • Waarschuw de gemeente (Milieudienst) als je ratten signaleert. Rattenbestrijding of preventie wordt uitgevoerd om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen.
  • Als je (ook) werkzaamheden in tropische landen hebt, zorg dan ook voor extra aandacht voor risicovolle werkzaamheden in tropische landen. Dan is specifieke reizigersadvisering en voorlichting nodig. 

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Ga naar de huisarts (of bedrijfsarts) als je in een hoogrisicogebied hebt gewerkt en ernstige griepverschijnselen krijgt. Als je de enige bent met griep in jouw omgeving, wees dan alert.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De ziekte wordt behandeld met antibiotica. In ernstige gevallen is opname in een ziekenhuis nodig. Een patiënt kan volledig herstellen. Het herstel duurt enkele weken, maar vermoeidheid kan enkele maanden aanhouden.

Vaccinatie 

Er is vaccinatie mogelijk tegen de ziekte van Weil. Na inventarisatie van de risico’s in jouw werk kun je daartoe besluiten. De preventieadviseur kan je helpen die risico’s in kaart te brengen. 

Vragen?

Heb je vragen of wil je advies? Neem contact op met jouw preventieadviseur of met onze Servicedesk: info@stigas.nl of bel naar 085 – 044 07 00, optie 1.