Spuithandschoenen onderhouden … Zin of onzin?

Bij het werken met gewasbeschermingsmiddelen wil je liever niet te veel in je bloed krijgen. Want van daar komt het bij je organen of wordt het in het lichaam opgeslagen, waardoor je (soms veel) later ziek wordt.

Maar hoe doe je dat?

Gebruik handschoenen die chemische stoffen moeilijk doorlaten, zoals nitril. Een dunne handschoen gaat heel kort mee en is snel stuk. Daarom zijn spuithandschoenen altijd dikker. Deze kan je wel twee uur gebruiken voordat ze doorslaan.

Is het dan klaar?

Nee, dan begint het pas!

Waarom?

Veel, heel veel mensen gebruiken een spuithandschoenen. Als ze klaar zijn met het spuitwerk, leggen ze de handschoenen weg.
Velen denken; die kan ik de volgende keer weer gebruiken. Ze zijn stevig en houden alles tegen! Toch?

Nee dus!

De schadelijke stof kan al na een uur of drie door je spuithandschoen heen zijn en zit dan ook aan de binnenkant. Terwijl Nitril één van de beste materialen is om gewasbeschermingsmiddelen tegen te houden.

En dan?

Als je die (niet gereinigde handschoen) dan de volgenden keer aantrekt? Het wordt lekker warm en vochtig in je handschoen; het middel kan gemakkelijk door de huid heen en in de bloedbaan terecht komen. Zo’n vieze handschoen gebruiken is ONZIN. Niet doen dus. Gooi die maar weg!

Wat dan wel?

  1. Altijd direct na gebruik je handschoenen schoonmaken.
  2. Van buiten en van binnen.
  3. Daarna laten drogen.
  4. Dit geldt ook voor andere (niet-wegwerp) huidbescherming

Goed en fout

GOED
Spuithandschoenen laten drogen

Spuithandschoenen en spuitoverall na reiniging laten drogen.

FOUT
Spuithandschoenen niet schoonmaken

Spuithandschoenen na gebruik niet schoonmaken en weg leggen.