Bart Obdam, Noest Bosbouw: “Luisteren kost tijd, maar je verdient het aan de achterkant altijd terug.”

Volgens het juryrapport hebben jullie gewonnen vanwege jullie mensgerichte aanpak. Jullie maken keuzes op basis van wat belangrijk is voor medewerkers en doen veel om de lichamelijke belasting te verminderen. Hoe is deze visie ontstaan?

“Eigenlijk bestaat hij al sinds de oprichting in 1979, toen mijn vader en zijn vrienden het bedrijf begonnen. Het werk is lichamelijk zwaar. Daarom overleggen we met onze mensen: hoe maken we het werk gemakkelijker, en wat doen we wel en wat niet? Ook een goede werk-privébalans is belangrijk. Als mensen werk en thuis kunnen combineren zitten ze over het algemeen goed in hun vel.

v.l.n.r.: Dianne Obdam, Niels Obdam, Bart Obdam, Miranda Linthorst


“Werken moet prettig blijven, je moet het leuk houden. Als een klus in onze optiek onnodig zwaar is, bijvoorbeeld door veel handwerk, dan nemen we die niet aan. We doen ook niet aan de bestrijding van de eikenprocessierups, al kan dat je veel geld opleveren. De allergische reacties die het veroorzaakt en de hitte van de beschermende overals bij hoge temperaturen zijn het ons niet waard.”

Wat levert deze werkwijze jullie op?

“Mensen werken graag bij ons. En niet alleen medewerkers, maar ook opdrachtgevers waarderen onze bewuste keuzes. Voordat we iets aannemen, kom ik altijd met heel veel vragen. ‘Daar heb je ze weer’, denken opdrachtgevers wel eens, maar je voorkomt er vervelende discussies achteraf mee.”  

Wat is jullie advies aan collega-ondernemers die hier ook mee aan de slag willen?

“Luister naar je medewerkers. Wil iemand een papa-dag? Regel het gewoon. Een platte organisatie helpt daarbij, mensen voelen zich vrij om zaken te bespreken. En laat controle los. Wij vertrouwen erop dat iedereen zijn best doet. Gaat iets anders dan gepland en kostte het meer tijd? Dan geldt ook weer: luister, leer ervan en pas voor een volgende keer de prijs aan als dat nodig is. Natuurlijk, luisteren kost tijd en die moet je er voor vrijmaken. Dan kan wel eens in de knel komen in de dynamiek van alledag. Maar je verdient het aan de achterkant altijd terug.”