Bedrijfsarts Marilous Chaillet: “Ik ben verzuim graag voor”
Marilous Chaillet werkt voor Stigas als medisch adviseur en bedrijfsarts voor de agrarische en groene sector. Het liefst is ze buiten, bij de bedrijven. Hoe helpt zij ondernemers met het beheersen en voorkomen van verzuim?
Waarin verschilt jouw functie van die van bedrijfsarts in het bedrijfsleven of de overheid?
“Het werk op agrarische bedrijven is lichamelijk vaak zwaarder en gevaarlijker dan op kantoor. Bovendien heeft de sector te maken met seizoensinvloeden en ontwikkelingen als automatisering en veranderende wet- en regelgeving. Veel uitdagingen dus, die hun weerslag hebben op het werk. Om mijn werk goed te kunnen doen, moet ik weten wat mijn klanten bezighoudt. Vandaar mijn drang om regelmatig naar buiten te gaan. Ik kom veel trotse mensen tegen met ontzettend veel ondernemersgeest. Het werkt prettig als je elkaar begrijpt. Dan kun je toegevoegde waarde leveren.”
Wat speelt er in de sector als het gaat om verzuim?
“Ik zie dat bedrijven steeds meer moeite hebben om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen en te houden. Onze sector heeft, net als andere sectoren, te maken met vergrijzing. Een goed team is essentieel voor de toekomst. Ik merk dat bedrijven steeds vaker op zoek gaan naar oplossingen om verzuim te voorkomen en personeel inzetbaar te houden. Daar help ik hen, samen met mijn collega’s, graag mee.”
Hoe voorkom je verzuim?
“Mensen denken vaak dat een bedrijfsarts pas in actie komt als er sprake is van verzuim. Ik ben het liever een stapje voor. Bijvoorbeeld met het preventiespreekuur. Daarin adviseer ik werknemers hoe ze verzuim kunnen voorkomen. We bespreken de werksituatie, de risico’s, persoonlijke beschermingsmiddelen en gezondheidsklachten. Ook kan een Stigasadviseur naar de werkplek kijken. Ik merk dat het werkt. Voor sommige problemen blijkt er een simpele oplossing te zijn. Denk aan een andere werkhouding, ander gereedschap, afwisseling, taakroulatie of een andere stoel. Mijn collega’s – de preventieadviseurs en re-integratieadviseurs van Stigas – komen ook veel op de bedrijven. Dat maakt dat we goede adviezen kunnen geven en we een meedenkende partner van bedrijven zijn.”
Niet al het verzuim is te voorkomen. Hoe ondersteun je bedrijven daarbij?
“Na een ziekmelding doen we snel de intake: binnen 48 uur in plaats van de gebruikelijke 72 uur. Wij doen de intake bij voorkeur telefonisch. Zo horen we sneller wat er precies aan de hand is. In 52% van de gevallen is iemand gelukkig weer binnen een week aan het werk. Als een medewerker langer ziek is, ga ik samen met de werkgever, de medewerker en onze re-integratieadviseur aan de slag. Ik spreek ze en ik geef aan wat de medische beperkingen, de mogelijkheden en de prognose zijn. Onze re-integratieadviseur kijkt samen met werkgever en werknemer wat iemand dan nog wel kan. Hij heeft veel contact met ze en ik ben hun vaste bedrijfsarts. Dat maakt de samenwerking en het contact prettig.”
Heb je nog een tip voor bedrijven?
“Maak meer gebruik van het preventiespreekuur. Het is gratis voor bedrijven die een contract hebben met Stigas. En heb je toch te maken met verzuim: houd dan contact met je zieke medewerker. Nodig hem uit voor een kop koffie. Zo houd je de drempel laag om terug te keren naar het werk.”
De voordelen van Stigas verzuimbegeleiding
- Je hebt één vaste contactpersoon die de taal spreekt van de sector
- Onze professionals zijn volledig in de sector gespecialiseerd
- Binnen 2 dagen start de begeleiding van de zieke medewerker
- En bovenal staat bij ons het voorkomen van verzuim door middel van preventie voorop!
Wil jij ook weten wat verzuimbegeleiding van Stigas voor jouw bedrijf kan betekenen?
Neem contact op met ons op voor advies of een vrijblijvende introductie. Bel naar 085 – 044 07 00 of mail naar info@stigas.nl