Boerendochter onderzoekt lichamelijke belasting in de melkstal
Paulien Beukeboom is dochter van een melkveehouder. “Thuis hebben we 120 koeien en bijbehorend jongvee”. Net als haar broers en zus helpt ze mee in het bedrijf. “Ik melk de koeien op woensdagochtend en vrijdagavond”. In januari studeerde ze af van de opleiding Dier- en Veehouderij aan Aeres Hogeschool Dronten. In de stal bedacht ze het onderwerp van haar scriptie-onderzoek: lichamelijke belasting tijdens het melken.
Waarom dit onderwerp?
“Toen wij zo’n 10 jaar geleden een nieuwe stal bouwden, hebben we achteraf te weinig nagedacht over ergonomie in de melkstal. De melkstal is perfect voor mijn vader, maar voor mij bijvoorbeeld staan de koeien nét te hoog. Ik besloot onderzoek te gaan doen om melkveehouders handvatten te geven voor het verminderen van de lichamelijke belasting. Voor de uitvoering en begeleiding heb ik contact gezocht met Stigas.”
Waarom Stigas?
“Het mooie aan de samenwerking met Stigas is de aanwezige sectorkennis en dat ik mijn enquête kon delen met melkveehouders met een RIE. Uiteindelijk is deze ruim 370 keer ingevuld; dat was het gewenste aantal om statistisch relevante uitspraken te kunnen doen.”
Wat kwam er uit het onderzoek?
“Een opvallende uitkomst is dat 46% van de melkveehouders de afgelopen 12 maanden last had van lichamelijke klachten. Bij 41% van hen kwam dit door het melken. Men heeft het meeste last van de schouders en rug. 7% van de melkers met klachten kan het werk gedeeltelijk niet meer uitvoeren. Veel melkers zoeken geen medische hulp of gaan naar de fysiotherapeut. Wat vaak vergeten wordt, is het achterhalen van de oorzaak van de klachten om herhaling in de toekomst te voorkomen."
Nog opvallende zaken?
“Veel melkers wijzen de repeterende bewegingen bij iedere koe - uier schoonmaken, melkstel onderhangen, spenen dippen – aan als oorzaak van de klachten. Daarnaast ervaren melkers meer klachten als zij de handelingen niet af kunnen wisselen tussen de linker- en rechterhand. Melkers die de melkstal aan kunnen passen naar hun eigen maat of wensen ervaren minder klachten.”
Wat zijn je belangrijkste aanbevelingen?
“Denk bij nieuwbouw aan de toekomst: wie gaan er in de melkstal melken? Let daarbij ook op de ruimtes rondom de melkstal; een vlotte doorstroom van de koeien verhoogt het werkplezier én je bent sneller klaar. Voor bestaande melkstallen zijn er gelukkig ook tal van innovaties mogelijk zoals lichtere melkstellen, Comfortstart of een rails voor het verplaatsen van zware emmers. Verder werken er in deze sector veel zelfstandigen. Zij hebben geen toegang tot ondersteuning van een arbodienst. Ter ondersteuning van deze groep zou een preventiespreekuur, waarin zij gezondheidsklachten, die mogelijk samenhangen met het werk of een werkplekonderzoek kunnen helpen.”
Hoe is je scriptie beoordeeld?
“Met een 9! Daar ben ik natuurlijk heel blij mee.”
Meer informatie
Lees hier: