Bomen rooien of aan het werk met de takkenversnipperaar? Check de arbocatalogus!
De Arbocatalogus Groen, Grond en Infra staat vol met aanbevelingen, uitleg en praktisch advies. Heel nuttig voor zowel werkgever als medewerker om daar regelmatig in te kijken. We lichten er twee items uit die in dit jaargetijde van belang zijn: veilig bomen rooien (machinaal) en veilig werken met de takkenversnipperaar.
Bomen rooien
Tijdens het machinaal rooien van bomen kun je met diverse risico's te maken krijgen zoals het kantelen van de machine, moeilijke terreinomstandigheden (denk bijvoorbeeld aan een slootkant) en het wegverkeer. Een te rooien boom kan (extreem) overhangen of een kromme stam hebben, waardoor je te maken krijgt met hout onder spanning. In de arbocatalogus lees je welke maatregelen je neemt om ongevallen te voorkomen. Ook staat er voor de medewerker een checklist in voor de Dagelijkse praktijk. Naar de arbocatalogus Bomen rooien >>
Veilig werken met de takkenversnipperaar
Werken met een takkenversnipperaar kan gevaarlijk zijn. Takken kunnen wegslaan bij de invoertrechter en de draaiende delen van de versnipperaar kunnen ongelukken veroorzaken. Die ongelukken kun je voorkomen. Bijvoorbeeld door te werken met een veilige takkenversnipperaar die voldoet aan de CE-kenmerken. En medewerkers moeten aantoonbaar zijn geïnstrueerd en de juiste PBM’s dragen. De leiding moet toezicht houden op de gemaakte werkafspraken. Naar de arbocatalogus Takkenversnipperaar >>
Over de arbocatalogus
Ongelukken op je bedrijf of ziek worden, als ondernemer zit je er niet op te wachten.
Het uitzoeken van arboregels vraagt veel tijd en je hebt meer aan je hoofd. De arbocatalogus biedt uitkomst, voor jou én voor jouw eventuele medewerkers of gezinsleden.
Dit praktische online handboek helpt bij het opzetten van een gezonde en veilige bedrijfsvoering. Voor de meest voorkomende knelpunten en aandachtsgebieden zijn oplossingen en aanbevelingen op een rij gezet.
Actuele inhoud
De inhoud van de arbocatalugs wordt steeds geactualiseerd. De onderwerpen bomen rooien (machinaal) en de takkenversnipperaar zijn afgelopen jaar door de arbowerkgroepen geactualiseerd en akkoord bevonden door de Nederlandse Arbeidsinspectie.
De arbowerkgroep bestaat uit Cumela, FNV, HZC, werkgevers en werknemers uit de GGI sector
“Het is voor ons belangrijk dat de arbocatalogus actueel is en uitgebreid wordt met thema’s waar ondernemers en werknemers in hun dagelijkse werk mee te maken hebben. Dit praktische handboek draagt bij aan een veilige en gezonde sector. De arbowerkgroepen geven aan welke onderwerpen belangrijk zijn en geven input om deze zo actueel mogelijk te maken”, vertelt preventieadviseur en Hoger Veiligheidskundige Peter Bredius van Stigas.