Buitenwerkers lopen meer risico op huidkanker: Zo werk je veilig in de zon!

werken in de zon

Huidkanker is met afstand de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. In 2022 kregen meer dan 23.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. 90.000 mensen werden behandeld voor huidkanker en dat aantal neemt jaarlijks toe. Honderden mensen per jaar overlijden door de ziekte.  

 De belangrijkste oorzaak van huidkanker is zonlicht. Mensen die gedurende een (lange) periode van hun leven overdag méér tijd buiten doorbrengen, zoals buitenwerkers, lopen méér risico op het krijgen van huidkanker. Het goede nieuws is dat met de juiste voorlichting en maatregelen huidkanker vaak te voorkomen is! Onze bedrijfsarts Marilous Chaillet geeft tips.

Zo werk je veilig in de zon

  • Probeer werkzaamheden zoveel mogelijk in de schaduw uit te voeren. 
  • Kijk hoe de zon staat en probeer met de schaduw mee te draaien.
  • Zorg er anders voor dat je huid goed is ingesmeerd met zonnebrand met een hoge factor, minimaal 30. En smeer iedere twee uur opnieuw in. 
  • Speciale UV-werende kleding is ook aan te raden. Steeds meer bedrijven stellen deze beschikbaar. 
  • Zet ook altijd je pet met nekflap op en draag een zonnebril om je ogen te beschermen in de zon is. 
  • Drink voldoende water
  • En nogmaals: smeren, smeren, smeren! 

Spreek elkaar aan

Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen het zonlicht, maar spreek ook elkaar aan. Maak er een gewoonte van om je opnieuw in te smeren na een pauze en geef de tube dan gelijk door aan je medewerker of collega.

Vreemde plekken?

Heb je vreemde plekken of moedervlekken? Laat die dan checken door de huisarts! Huidkanker komt veel voor, maar is bij vroege signalering gelukkig vaak goed te behandelen. Het is daarvoor wel belangrijk om niet te lang te wachten. Ga bij twijfel dus even langs de huisarts.

Meer informatie

In onze arbocatalogi wordt aandacht besteed aan werken bij verschillende weersomstandigheden. Kijk voor jouw sector:
Akkerbouw en vollegrondsteelt
Bloembollenteelt en handel
Fruitteelt
Boomteelt en vaste plantenteelt
Groen, Grond en Infrastructuur (loonwerk)
Hoveniers en groenvoorziening

 Vragen?

Heb je vragen over werken in de zon, of over de beschikbare hulpmiddelen en beschermende kleding? Overleg met je leidinggevende of met de preventiemedewerker in jouw bedrijf. Als je werkt in de agrarische en groene sector, kun je ook contact opnemen met de bedrijfsarts van Stigas.