De teek is er weer. Met deze tips ben je goed voorbereid

teek

Het tekenseizoen is gestart. Werk je in het groen of in de natuur, dan loop je een verhoogd risico op een tekenbeet. Hoe zat het ook alweer met dit beestje? Wij frissen jouw kennis op aan de hand van 8 meestgestelde vragen:

  1. Wat is het risico van een teek?
    Ongeveer één op de vijf teken is besmet met een bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Ruim 1 miljoen mensen krijgen jaarlijks een tekenbeet.
     
  2. Waar komen teken voor?
    Teken leven in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen.
     
  3. Wanneer worden mensen het meest gebeten?
    Teken worden actief bij een temperatuur boven de 7 graden Celsius. Van maart tot en met oktober worden mensen het meest gebeten. Met een piek in juni en juli.
     
  4. Hoe herken ik een teek?
    Een teek is erg klein, 1 tot 3 millimeter. Een teek die net heeft gebeten lijkt op een zwart puntje. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.
     
  5.  Hoe bescherm ik mij tijdens het werk?
    Draag gesloten en huidbedekkende kleding. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel. Smeer eventueel de onbedekte huid in met anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Dit geeft geen 100% bescherming. Blijf dus controleren!
     
  6. Hoe controleer ik op tekenbeten? 
    Kijk vooral op warme plekken, zoals de oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en de oren. Bekijk de korte film ‘Systematische tekencontrole’ op weekvandeteek.nl.
     
  7. Ik ben gebeten. Wat nu?
    Haal de teek snel weg! Pak de teek met een puntig pincet of een andere tekenverwijderaar zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er uit. Ontsmet hierna het beetwondje. Noteer de datum en de plek van de beet. 

    Ga naar de huisarts bij één van de volgende klachten: 
    o    Een verkleuring van je huid op de plek van de tekenbeet en als deze plek (ring) groter wordt. Dit kan tot drie maanden na de beet verschijnen.
    o    Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een beet.
    o    Bij gewrichts-, huid-, zenuw- of hartklachten.
     
  8. Waar vind ik meer informatie en tips?