Edmay Kram, interventieadviseur: Langdurig zieke medewerker? Een interventie kan veel opleveren
Heb jij een medewerker die al lang ziek is? Dan kun je een interventie inzetten. Als dat op de juiste manier gebeurt, versnelt het de terugkeer op het werk. Een interventie kan de zieke medewerker én het bedrijf dus veel opleveren. Vijf vragen aan Edmay Kram, interventieadviseur bij Stigas.
1. Waar moet ik aan denken bij een interventie?
“Interventie betekent letterlijk ‘een doelbewuste ingreep om iets te verbeteren’. Welke ingreep bij langdurig verzuim het beste past, hangt af van de situatie. Sommige zieke medewerkers hebben psychische begeleiding nodig, anderen bemiddeling bij een conflict of begeleiding bij het zoeken naar een andere werkgever. Een arbeidsdeskundig onderzoek, een werkplekonderzoek met preventieadvies of een medische interventie behoren ook tot de mogelijkheden. De bedrijfsarts of re-integratieadviseur adviseert wat er nodig is.”
2. Moet ik de interventie zelf regelen?
“Nee, het is mijn taak om samen met de bedrijfsarts of re-integratieadviseur voor jou de juiste aanbieder te vinden. Door onze ervaring weten wij bij Stigas precies welke aanbieders waar goed in zijn en hebben we contracten waarin scherpe kwaliteits- en prijsafspraken zijn gemaakt. Als werkgever hoef je je dus niet in de materie te verdiepen. Daarnaast ontzorgen we het administratieve proces én we bewaken het gehele interventieproces. Onze bedrijfsartsen en re-integratieadviseurs kennen alle aanbieders. Dat garandeert een goede aansluiting op de verzuimbegeleiding.”
3. Wat vinden klanten van deze dienstverlening?
“Wat ik vaak hoor, is dat wij meer aandacht en zorg bieden dan andere arbodiensten. Wij hebben echt tijd voor onze klanten en zijn goed bereikbaar. Met name de kortere wachtlijsten bij de aanbieders worden gewaardeerd.”
4. Wat vind je het mooiste aan jouw werk?
“Dat ik veel kan betekenen voor de zieke medewerker en voor zijn werkgever. Een interventie levert vaak veel op: iemand is minder lang ziek en kan weer aan de slag. Daar krijg ik echt energie van!”
5. Worden interventies vergoed?
“Veel werkgevers zijn verzekerd en krijgen interventies vergoed. Wil jij weten of je verzekerd bent voor interventies? Dan kun je contact opnemen met Stigas.
Een voorbeeld uit de praktijk
Enige tijd geleden hadden wij een medewerker die op de wachtlijst stond bij de GGZ. Dat was een wachtlijst van minimaal 8 weken. Zeker in de geestelijke gezondheidszorg hebben mensen baat bij snelle hulp. De werkgever van deze medewerker heeft met ons contact opgenomen. Daarop hebben wij actie ondernomen. Binnen 10 dagen is de medewerker op een intake geweest en kon de behandeling beginnen.