Fit naar de finish bij Schoneveld Breeding - ook bij repeterend werk
In de sector zijn we altijd op zoek naar inspirerende verhalen. Daarom delen we graag het verhaal van Ingrid Blom. Ingrid is themaspecialist arbeid en Stigas bestuurder namens Glastuinbouw Nederland. Zij ging op bezoek bij Schoneveld Breeding. Het bedrijf veredelt en produceert zaden voor bloeiende potplanten. Belangrijk doel is duurzamer kweken en zo bijdragen aan een bloeiende toekomst voor volgende generaties.
Ik krijg een rondleiding door de kas van Christina Klein Hofmeijer, HR-manager, en zie onder andere hoe veelzijdig cyclamen zijn; in bloeiwijze, kleur en bladvorm. Een mooi product waarbij in de veredeling steeds gezocht wordt naar nieuwe soorten die minder impact hebben op het milieu. Schoneveld kiest ook zelf voor duurzaam produceren, bijvoorbeeld met een gesloten watersysteem en het gebruik van groene energie.
“Werken aan een duurzame toekomst betekent ook dat wij willen dat onze medewerkers fit de AOW-finish halen”, vertelt Christina. “Bij ons werken circa 150 mensen in vaste dienst. In de afgelopen drie jaar zag ik de gemiddelde leeftijd stijgen van 38 jaar naar 45 jaar.” Deze snelle stijging van de gemiddelde leeftijd heeft met twee factoren te maken. Er is nauwelijks verloop bij Schoneveld. “Mensen werken hier graag”, aldus Christina. “Een tweede rol speelt de vergrijzende arbeidsmarkt, waardoor de mensen die nieuw beginnen niet altijd de jongsten zijn.”
De circa 100 medewerkers die in de zaadproductie werken doen veel repeterend werk. De fijne motoriek staat centraal en het is veel staand werk, waarbij veel gereikt wordt. Vanuit de Vitaliteitsscan van Stigas kwam een stijging naar voren van klachten aan het bewegingsapparaat: nek, schouders en polsen. Dit geeft blessures en ook slijtage met verzuim tot gevolg. Met hulp van de RIE zijn de risico’s in kaart gebracht. “Alle voor de hand liggende oplossingen hebben we al toegepast en dan zoek je inspiratie wat we nog meer zouden kunnen doen.”, vertelt Christina.
Christina bezocht het leer-werkbedrijf Lucrato en zag hoe daar de mens centraal staat. Dit in aanvulling op de RIE, waar je kijkt naar de werkplek. Lucrato zoekt en vindt creatieve oplossingen om mensen met een beperking te helpen bij het werk. Daarbij werkt Lucrato nauw samen met TINT en Hogeschool Saxion voor onderzoek. Voor Christina was het een logische stap om samen met TINT een oplossing te zoeken voor haar vraag. En zo ontstond het initiatief om in kaart te brengen welke effecten de repeterende werkzaamheden op de medewerker hebben, met als doel technologische hulpmiddelen op maat te vinden voor de medewerkers in de kas.
In de eerste stap gaat het erom zicht te krijgen op de fysieke en mentale aspecten. En welke effecten hebben deze op de medewerkers? Bij de volgende stap in het onderzoek komen de volgende vragen aan de orde: Wat kan verlichting brengen? Waar kan technologie meehelpen aan een lagere belasting van medewerkers? Zijn er robot assistentiesystemen die kunnen bijdragen? Het gaat om inzicht krijgen en praktische oplossingen vinden die direct kunnen worden toegepast. Samen met Stigas worden medewerkers getraind om elkaar tips kunnen geven om klachten bij repeterende handelingen te voorkomen. Hogeschool Saxion werkt naast Schoneveld Breeding ook nog met andere tuinbouwbedrijven samen in het onderzoek.
Christina is terecht trots. Bij Schoneveld Breeding is de kernwaarde duurzaamheid ook vertaald in het HR-beleid. “Het is hier leuk werken waarbij je fit de finish haalt.”