Goed voorbereid het griep- en coronaseizoen in
Het is een goede zaak als werkgevers hun werknemers bij aanvang van het griepseizoen informeren dat corona weer voor besmettingsgolven kan zorgen. Zo zijn werknemers erop voorbereid dat ze weer met maatregelen te maken kunnen krijgen. Als werkgever kun je alvast het volgende doen:
1. Maak afspraken over do’s en don’ts bij milde symptomen van corona of griep. Aandacht voor milde symptomen is onder meer belangrijk omdat ze een indicatie geven van de besmettelijke periode. Deze duurt in elk geval tot 5 dagen vanaf het optreden van de eerste symptomen. Er is dus een aanzienlijke periode waarin een werknemer met zulke symptomen besmetting van anderen kan voorkomen door contact te vermijden.
Goede maatregelen om bij milde symptomen besmetting zo veel mogelijk te voorkomen zijn:
- Gebruik gezond verstand en fris de basismaatregelen op: contact met anderen vermijden door thuis te blijven, afstand houden, hoesthygiëne, goed handen wassen, voldoende ventileren, testen et cetera.
- Laat collega’s thuiswerken als het kan.
- Is thuiswerk niet mogelijk, weeg dan samen af: Is het werk te doen met 1,5 meter afstand houden? Wat is er verder nodig voor een veilige werkomgeving?
2. Ook is het goed om het te hebben over de corona- en griepvaccinatie:
- Vanaf 2 oktober start een nieuwe najaarsronde tegen het coronavirus. Mensen die een hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door corona, waaronder 60-plussers, mensen met een kwetsbare gezondheid en zwangeren kunnen de prik krijgen. Zij krijgen een uitnodiging van het RIVM. De coronaprik zorgt voor bescherming tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname. Kijk hier voor meer informatie over de coronaprik.
- De coronaprik helpt niet tegen griep en omgekeerd. 60-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid krijgen via de huisarts een uitnodiging voor de griepprik. Wil je meer informatie over de griepprik en corona, kijk op RIVM.
We houden de corona ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Een goede bron om zelf te raadplegen is RIVM.