Griep en corona – alles over vaccineren
Deskundigen houden rekening met een griepgolf deze winter. Met de griepprik ben je beschermd tegen de ernstige gevolgen van griep. Ook is de kans op griep kleiner. Maar beschermt de griepprik ook tegen het coronavirus? En heb ik wel een griepprik nodig als ik al tegen corona gevaccineerd ben? Deze en meer vragen over vaccineren stellen wij aan onze medisch adviseur en bedrijfsarts Marilous Chaillet.
Om te beginnen; voor wie is de griepprik aan te raden?
“Jaarlijks krijgt 1 op de 10 mensen griep. De griepprik raad ik speciaal aan voor iedereen die werkt in de pluimveehouderij, varkenshouderij en de agrarische bedrijfsverzorging. Dit is ook in het belang voor de volksgezondheid, mocht er onder de dieren vogel- of varkensgriep uitbreken. Als bij één persoon tegelijkertijd een infectie voorkomt van zowel de gewone griep als de vogel- of varkensgriep, kan een nieuw virustype ontstaan. Dit is onwenselijk. Er bestaat overigens géén specifiek vaccin voor mensen tegen vogel- of varkensgriep.
En natuurlijk raad ik dit mensen aan die onder een risicogroep, met een medische aandoening, vallen. Zij krijgen in het algemeen een uitnodiging voor een griepprik van hun huisarts.
Daarnaast kan een werkgever de griepprik aan zijn medewerkers aanbieden. Zo bescherm je niet alleen jezelf maar ook je collega’s."
Beschermt de griepprik tegen het coronavirus?
“De griepprik beschermt niet tegen het coronavirus. Het zijn twee verschillende virussen. Maar de griepprik is wel gunstig om de kans op griep en daarmee het vermoeden van corona te voorkomen. Er wordt nu onderzoek gedaan of het coronavaccin opgenomen kan worden in de griepprik."
Beschermt de coronavaccinatie ook tegen griepvirussen?
“Nee. De coronavaccinatie beschermt niet tegen griepvirussen. De coronavaccinatie beschermt tegen COVID-19. Griep ontstaat door griepvirussen (influenzavirussen).
Het is dus verstandig om een griepprik te halen ook al ben je al gevaccineerd tegen corona”.
Moet er een bepaalde tijd tussen de coronavaccinatie en de griepprik zitten?
“Het advies is om 14 dagen tussen de prikken te houden. Dan blijft duidelijk welke prik eventuele bijwerkingen geeft.”
Kan ik nog wel griep krijgen als ik me aan de coronamaatregelen houd?
“Ja, dat kan. Weinig contact met andere mensen en goede hygiëne werken ook goed tegen de verspreiding van het griepvirus. Maar ook als je je aan de maatregelen houdt, is er nog wel een kleine kans om griep te krijgen. De griepprik kan je dan beschermen tegen de ernstige gevolgen daarvan.”
Kan ik tegelijkertijd ziek worden van griep en het coronavirus?
“Het is mogelijk dat mensen griep en COVID-19 tegelijk krijgen in het griepseizoen, maar die kans lijkt klein.”
Als ik na het halen van de griepprik bijwerkingen krijg die lijken op griep, moet ik me dan laten testen op COVID-19?
“Bijwerkingen die het vaakst voorkomen na de griepprik, zijn pijn, roodheid of een lichte zwelling op de plek waar je de prik hebt gekregen. Na de griepprik kun je ook hoofdpijn krijgen of je lusteloos voelen. Deze bijwerkingen zijn bijna altijd binnen 2 dagen verdwenen.
Krijg je klachten van verkoudheid, hoesten of koorts na het halen van de griepprik? Laat je dan testen op COVID-19 en blijf in ieder geval thuis tot je de testuitslag weet. Overleg bij twijfel of ernstige klachten altijd met je huisarts of de huisartsenpost.”
Word ik ernstiger ziek als ik griep krijg, (vlak) nadat ik COVID-19 heb gehad? Of als ik nog herstellende ben? Of andersom?
“Niet alle besmettingen met het griep- of coronavirus verlopen (heel) ernstig. Een groot deel van de mensen heeft er weinig last van. Wel zijn er mensen die meer risico hebben op een ernstig beloop van de griep. Die mensen hebben ook meer risico op een ernstig beloop van COVID-19. Dat kan komen door een hogere leeftijd. Het kan ook door een chronische ziekte van hart, longen, nieren of het afweersysteem.
Als je een ernstige longontsteking van COVID-19 hebt gehad en daarna ook nog griep krijgt, of andersom, dan kan dit een behoorlijke aanslag op je lichaam zijn. Een nieuwe infectie van een ander virus of bacterie in een al beschadigde long kan tot een ernstiger beloop leiden. Het herstellen kan zo extra lang duren of moeizaam zijn."
Meer informatie
Meer informatie over de griepprik
Vragen?
Heb je meer vragen over vaccinaties van griep of corona, neem dan contact op met Stigas medisch adviseur en bedrijfsarts Marilous Chaillet.