Stigas zet in op preventie beroepsziekten aan schouder, elleboog en pols
Stigas, kennisinstituut voor de agrarische en groene sectoren, heeft samen met het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) het afgelopen jaar 50 werkplekonderzoeken verricht in de agrarische en groene sectoren. Hierbij is specifiek gekeken naar klachten aan schouder, elleboog en pols.
Deze klachten bepalen ruim 30% van het totale ziekteverzuim in het eerste ziektejaar. De belangrijkste arbeidsrisico’s zijn langdurig repeterend werk, kortdurend werken boven schouderhoogte, krachtsuitoefening en weinig taakroulatie gecombineerd met een belastende werkhouding. Uit de werkplekonderzoeken komt verder naar voren dat de leeftijd van de werknemer, te lang doorwerken met klachten zonder aan de bel te trekken en te weinig mogelijkheden om de werkplek aan te passen mede bepalend zijn voor de duur van het ziekteverzuim.
In de loop van het project zijn 26 schouderklachten gemeld, 17 maal een tenniselleboog en 7 keer polsklachten met zenuwuitval. Het duurde lang voordat werknemers voldoende hersteld waren en weer volledig aan het werk waren. Bij schouderklachten gemiddeld 30 weken, bij polsklachten gemiddeld 16 weken en bij tenniselleboog gemiddeld 27 weken.
In de vernieuwde RIE van Stigas zijn per deelsector de gemelde beroepsziekten van de afgelopen drie jaar opgenomen. Hierdoor is elke werkgever, groot of klein, op de hoogte van het risico in zijn specifieke sector en kan hij tijdig preventieve maatregelen nemen.
Als de bedrijfsarts het vermoeden heeft dat klachten veroorzaakt worden door het werk, of niet overgaan door het werk, kan deze een werkplekonderzoek aanvragen. Sazas vergoedt dit werkplekonderzoek voor haar klanten.
Foto: Werken op schouderhoogte
Foto: Ongunstige houding van de schouder in de paddenstoelenteelt
Meer informatie: Stigas Servicedesk, telefoon: 085 – 044 07 00 (optie 1) of mail info@stigas.nl