Tip van preventieadviseur: vallen van hoogte
In de agrarische en groene sector is er gemiddeld ieder jaar een dode te betreuren door vallen van hoogte. Preventieadviseur Marcel van Diepen geeft praktische tips. Vandaag: zolders en heftruck.
Vallen van zolders
Ik kom veel bij bloembollenbedrijven en daar zie ik dat ruimtes boven de cellen - maar ook andere zolders - vaak niet (voldoende) zijn afgeschermd. Zorg er daarom voor dat er bij nieuwbouw afscherming wordt geplaatst. Dat gebeurt niet standaard, ook al is dat wettelijk verplicht. De kans dat er iemand naar beneden valt lijkt misschien niet zo groot, maar als het gebeurt is het letsel vaak ernstig.
Zo voorkom je valpartijen van een zolder:
- Zorg voor volledig afgeschermde of dichte zolders
- Werk met een heftruck. Zorg dat alle voorwerpen op zolder er met de heftruck op- en afgezet kunnen worden. Doe spullen op pallets of in kuubskisten. Er moeten daarachter natuurlijk geen losse spullen op zolder worden gezet.
- Zorg voor een goed hekwerk. Dit moet voorzien zijn van een stevige leuning op ten minste 1 meter boven het werkvlak, een tussenregel op circa 55 cm en een 15 cm hoge kantplank
- Plaats een hekwerk dat verplaatsbaar of weg te schuiven is zodat je makkelijk de heftruck kunt gebruiken om spullen op en van de zolder te kunnen zetten. Sluit altijd het hek na afloop.
- Gebruik een afzetting met bijvoorbeeld een rood-witte afzetketting. Dit volstaat alleen als het betreden tot 2 meter van de zolderrand beperkt blijft.
- Breng een duidelijke markering aan, bijvoorbeeld met rood-witte tape. Dit is voldoende als de afstand tot 4 meter van de rand beperkt blijft. Afzetting met een hek of ketting hoeft dan niet.
Uiteraard moet de zolder voldoende draagkracht hebben. Wanneer de zolder ook wordt betreden, dan moet deze voldoende vlak en stroef zijn.
Heftruck als personenlift verboden
Op veel bedrijven wordt de heftruck nog gebruikt als personenlift. Daarbij zijn vaak ongelukken gebeurd. Voorheen was het gebruik van heftrucks in uitzonderlijke situaties en onder strikte voorwaarden toegestaan. Nu is dat absoluut verboden.
Gelukkig kom ik op steeds meer bedrijven een hoogwerker tegen. Meestal gaat het om een schaarlift maar soms kom ik ook een zelfrijdende telescoop hoogwerker tegen. Bij de telescoop hoogwerker is het gebruik van een harnasgordel met valbescherming verplicht. Bij een schaarlift is de gebruikshandleiding van de desbetreffende hoogwerker leidend. Vaak zie je dan in de werkbak een oog met daarbij de markering.
Het lijkt misschien wat overdreven, maar wanneer je op Youtube ‘Hoogwerker’ intypt, dan zijn er genoeg filmpjes te zien over wat er fout kan gaan.
Ga voor meer informatie naar www.agroarbo.nl of naar www.veiligop1.nl.
Heb je nog vragen, bel Marcel van Diepen (06-20140798) of de Stigas Servicedesk: 085-0440700 (kies 1).