Tips: kou en werkkleding

Werken in de kou

Van kou op zich word je niet ziek, maar de weerstand van je lichaam tegen bacteriën en virussen wordt wel extra op de proef gesteld. Buiten werken in deze kou vraagt daarom om goede werkkleding. Dit zijn onze tips.

Niet

  • Draag geen katoenen kleding: katoen neemt wel gemakkelijk transpiratievocht op, maar houdt het ook vast en heeft daardoor geen isolerende werking meer. Dat merk je op een moment dat je na wat inspannend werk of een periode met een fel zonnetje gaat zweten. Als je vervolgens een tijdje stilstaat koel je snel af en voelt je huid klam en koud.

Wel 

  • Wollen of fleecekleding neemt meer vocht op dan katoen en laat het vocht goed door. Deze kleding blijft luchtig, dus isolerend.
  • Gebruik kleding in lagen die gemakkelijk te verwijderen of te openen is, bijvoorbeeld een fleecevest, of skipully met rits. Gelukkig wordt er meestal met goede doorwerkoveralls gewerkt, waarbij de rug altijd goed bedekt is. 
  • Goed schoeisel is ook belangrijk. Bij natte omstandigheden wordt er vaak voor rubberlaarzen gekozen. Goed onderhouden, hoge, leren werkschoenen of laarzen bieden meer steun, ademen en zijn in combinatie met wollen sokken het beste voor de voeten. 
  • Handschoenen worden over het algemeen niet gedragen bij de werkzaamheden in het gewas. Toch wordt dat wel aanbevolen. Schrale weersomstandigheden, plantensappen en residu van gewasbeschermingsmiddelen kunnen huidklachten veroorzaken. Rubber- of latex handschoenen worden afgeraden, omdat dat bij steeds meer mensen allergie met zich meebrengt. Synthetische nitrilrubber- of bijvoorbeeld PU-gecoate handschoenen dragen prettig en bieden voldoende bescherming.

Neem voor meer informatie over klimaat, werkkleding, handschoenen contact op met Marcel van Diepen, mail: marcel.van.diepen@stigas.nl of met de Stigas Servicedesk