Tips voor gezond en veilig werken bij onderhoudswerkzaamheden
Onderhoudswerkzaamheden brengen vaak gevaarlijke situaties met zich mee. Geen onderhoud plegen is echter nog gevaarlijker. Preventief keuren is wettelijk verplicht, voorkomt lichamelijk letsel en heeft financiële voordelen. Want goed onderhouden machines gaan langer mee. En de kosten van een bedrijfsongeval, inclusief de verzuimkosten, een boete van de Inspectie SZW en mogelijke claims kunnen hoog oplopen. Preventief onderhoud voorkomt dit.
Gaat u een machine in eigen beheer keuren? Vraag dan een checklist op bij de fabrikant of leverancier. Is deze niet beschikbaar, dan kunt u er zelf een maken. Noteer op deze checklist ook de keuringsdatum.
Zorg dat de machine die u onderhoudt, repareert, afstelt of schoonmaakt, niet onder spanning of druk staat. Voorzie een pneumatisch of hydraulisch hef- of hijsmiddel van een (mechanische) valblokkering of andere beveiliging. Als zware onderdelen niet met de hand kunnen worden verplaatst, gebruik dan bevestigingsmiddelen of hulpmiddelen.
Vijf tips voor veilig onderhoud
1. Plan het onderhoud
Bepaal hoeveel tijd er nodig is, spoor de mogelijke risico’s op en bepaal wat er nodig is om het veilig te kunnen uitvoeren.
2. Werk in een veilige omgeving
Zorg dat een machine niet ingeschakeld kan worden, zorg dat een machine niet kan omvallen en zorg voor een opgeruimde omgeving.
3. Gebruik het juiste gereedschap en persoonlijke beschermingsmiddelen
Zorg voor geschikte gereedschappen. Dat kan ook zeer specifiek gereedschap zijn dat alleen voor die ene klus nodig is.
4. Werk volgen een werkplan
Voorkom het werken onder tijdsdruk en raadpleeg de leidinggevende bij onverwachte situaties.
5. Controleer het werk
Controleer of de taak is voltooid en de machine weer veilig kan worden gebruikt.
Zie voor onderhoud ook de arbocatalogus.