Veelgestelde vraag over coronamaatregelen: Hoe moet ik mijn eindejaarsfeest veilig inregelen?
De coronamaatregelen zijn vanaf 13 november vanuit de overheid aangescherpt. Het belangrijkste advies dat we willen meegeven is: Houd je aan de basisregels
Van ondernemers en werkgevers krijgen wij veel vragen binnen. Deze beantwoorden wij op onze informatiepagina corona onder ‘Veelgestelde vragen over het coronavirus’.
Vandaag: ik wil een eindejaarsfeest geven voor mijn medewerkers. Hoe kan ik dit veilig inregelen?
We kunnen ons voorstellen dat je graag iets voor jouw medewerkers organiseert aan het einde van het jaar. Of het nu gaat om een feest, iets samen drinken of de uitgifte van een kerstpakket, het is met deze hoge besmettingsgraad altijd belangrijk je af te vragen of dit op een veilige manier volgens de basisregels kan en of iedereen zich er prettig bij voelt.
Als het gaat om een feest:
Geef je een feest in het eigen bedrijfspand met alleen eigen medewerkers, ben je niet verplicht om te vragen naar het coronatoegangsbewijs. Dit wordt een feest in een besloten plaats genoemd. Als je wel wilt vragen naar het coronatoegangsbewijs, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen (zie hieronder).
Komen er introducees (partners, klanten, bezoekers) mee naar het feest, dan is er geen sprake meer van een besloten plaats en dan moet wel gevraagd worden naar een coronatoegangsbewijs.
Belangrijk om te weten: je kunt alleen om een coronatoegangsbewijs vragen als je het gebruik ervan aan een aantal voorwaarden hebt getoetst. Je moet als ondernemer zelf deze afweging te maken.
- De inzet van het coronatoegangsbewijs moet een legitiem doel dienen, zoals de bescherming van de volksgezondheid. Ook dient de inzet ervan in verhouding te staan tot dit gewenste doel. Het vragen van een coronatoegangsbewijs raakt namelijk aan de persoonlijke levenssfeer, het recht op lichamelijke integriteit en het recht op gelijke behandeling.
- Het moet noodzakelijk zijn vanwege het besmettingsrisico. Hiervan kan sprake zijn als een grotere groep mensen voor langere tijd dicht bij elkaar is of wanneer er kwetsbare mensen aanwezig zijn (bijvoorbeeld mensen met een immuundeficiëntie).
- Er zijn geen andere minder vergaande alternatieven waarmee hetzelfde doel kan worden bereikt. Denk dan bijvoorbeeld aan voldoende afstand houden binnen de besloten plaats, (klant)bezoek spreiden en het toepassen van persoonlijke beschermingsmiddelen.
- De bezoeker of klant heeft voorafgaand aan het tonen van het coronatoegangsbewijs uitdrukkelijk, in vrijheid en aantoonbaar toestemming gegeven voor het gebruik van dit bewijs.
Een coronatoegangsbewijs is het bewijs dat:
• je 2 prikken hebt gehad,
• je corona hebt gehad en weer beter bent,
• je een negatieve test hebt van maximaal 24 uur oud.
Bron: Rijksoverheid