Veilig werken met anderstaligen - Halen en brengen

Anderstaligen

Op 6 november organiseerde de Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud samen met Stigas, Volandis en Doorzaam een bijeenkomst over veilig werken met anderstaligen. Een middag vol inspirerende voorbeelden, tips en verhalen om van elkaar te leren. 

Want het inschakelen van anderstaligen vraagt om extra maatregelen. Taalbarrières brengen veiligheidsrisico’s met zich mee. Omdat men elkaar en/of procedures niet begrijpt, kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Hoe ga je als organisatie met deze risico’s om?

NS Treinmodernisering ontving ons op locatie in Haarlem. Naast een rondleiding langs het NS materieel in onderhoud vertelden zij over hun ervaringen met een inmiddels Engelstalig team in de onderhoudsdienst.

Arjan van Dijk, tot voor kort Programma Directeur bij Safety Delta Nederland, trapte de middag af. Hij zette de luisteraars direct op scherp: bij 5 tot 10% van de ongevalsmeldingen in de industrie is anderstaligheid een onderliggende oorzaak. Hij gaf ons ook direct mee dat naast het beheersen van de voertaal ook taalvaardigheid en cultuur een rol spelen bij veilig werken. 

De Algemene Bond Uitzendondernemingen en Bouwend Nederland gingen in op het lopende project Veilig werken op de bouwplaats. Centrale vraag: hoe dicht je de kloof tussen papier en werkelijkheid? Hier is nog geen concreet antwoord op, maar wel de les dat je moet dealen met weerstand wil je succesvol zijn. 

Veiligheidskundige René du Pon van Volandis vertelde over de totstandkoming van Bouwspraak en de ervaringen hiermee in de praktijk. 

Tot slot sloten vanuit de land- en tuinbouw Tanja de Jong, gezondheidsonderzoeker bij Stigas en Ingrid Blom, themaspecialist Arbeid bij Glastuinbouw Nederland, de middag af. Zij presenteerden het E-book veilig en gezond werken met (internationale en of flex) medewerkers. Met dit E-book kun je als Glastuinbouw ondernemer zelf aan de slag. 

De 8 stappen uit het E-book sluiten nauw aan bij de tips uit de Petrochemie: kijk bij anderstaligheid naar instroom, start in de werksituatie, rol van de voorman en handelen in noodsituaties. Zij zoomden verder in op de dit jaar uitgebrachte infokaarten. Met deze kaarten speciaal gemaakt voor medewerkers ondersteun je de mondelinge instructie en informatie uit de arbocatalogus. De kaarten zijn zoveel mogelijk voorzien van symbolen en naast de Nederlandse versie ook beschikbaar in het Engels, Pools, Bulgaars en Roemeens. Naar de infokaarten >>

Kortom een leerzame middag met inspirerende verhalen.