Voorkom voetletsel: veiligheidsschoenen zijn geen keuze, maar noodzaak

Werken je medewerkers met machines, materialen of transportmiddelen? Dan lopen ze het risico op voetletsel. Daarom is het belangrijk om stil te staan bij de vraag: zijn veiligheidsschoenen verplicht?
Het antwoord is duidelijk: als er risico is op voetletsel, moeten veiligheidsschoenen worden verstrekt én gedragen. Veiligheidsschoenen zijn verplicht bij werkzaamheden waarbij:
- voeten kunnen worden geraakt door vallende, omvallende of wegrollende voorwerpen
- er kans is op beknelling
- er gewerkt wordt met elektrokarren, pompwagens of karren. Dan zijn schoenen met enkel- en achillespeesbescherming nodig.
Welke schoenen zijn geschikt?
Voor buitenwerk zijn S2- of S3-gecertificeerde veiligheidsschoenen geschikt. Deze schoenen hebben een veiligheidsneus en beschermen tegen veelvoorkomende risico’s in de sector. Let op: niet elke werkschoen is automatisch een veiligheidsschoen. Zorg dat je schoenen gecertificeerd zijn volgens EN-ISO 20345.
Wat is jouw verantwoordelijkheid als werkgever?
Volgens de Arbowet moet je persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals veiligheidsschoenen, kosteloos verstrekken aan je medewerkers. Je bent ook verantwoordelijk voor het toezicht op het gebruik ervan. Dit geldt ook voor uitzendkrachten.
Je mag het dragen van veiligheidsschoenen verplicht stellen. Dat valt onder je instructierecht. Daarnaast staat in veel cao’s dat medewerkers versterkte persoonlijke beschermingsmiddelen moeten dragen.
Maar alleen verplichten is niet genoeg. Zorg voor draagvlak. Leg uit waarom veiligheidsschoenen belangrijk zijn en houd toezicht op het gebruik.
Wat als iemand geen veiligheidsschoenen kan dragen?
Soms kan een medewerker door medische redenen geen standaard veiligheidsschoenen dragen. Wat dan?
- Bij voetklachten kan je medewerker via het UWV kosteloos aangepaste veiligheidsschoenen aanvragen. Schakel hiervoor de Arbodienst in.
- Let op: een werkschoen met een losse, zelf geplaatste inlegzool is niet langer gecertificeerd. Dat brengt risico’s met zich mee.
- De veiligheidsschoen én de inlegzool moeten samen zijn gecertificeerd. Vraag zo nodig advies van een gecertificeerd podotherapeut.
- Een verkeerde inlegzool kan klachten veroorzaken aan voeten, knieën, heupen of rug – met mogelijk verzuim tot gevolg.
Fiscaal voordeel
Verstrek, vergoed of stel je veiligheidsschoenen beschikbaar? Dan geldt hiervoor een gerichte vrijstelling van loonheffingen. Dit gaat dus niet ten koste van je vrije ruimte in de werkkostenregeling.
Meer weten? Kijk in de arbocatalogus van jouw sector via www.agroarbo.nl.