Tips en goede praktijkvoorbeelden

Het werk gaat tijdens de coronacrisis op veel bedrijven gewoon door. Maar hoe geef je een praktische invulling aan de maatregel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden? Onze sector is creatief en pakt door. Wij verzamelen voorbeelden van ondernemers en delen deze graag met jou. 

We beginnen met deze poster hoe goed je handen te wassen, want een goede handhygiëne erg belangrijk!

Heb jij ook een goede tip. Deel deze met ons. Stuur een mailtje via onderstaande knop:

Deel je tip!

#1 Meten = weten

Meten is weten bij Together2Grow.
De afstand tussen de pijlen is precies 1,50 m. De medewerkers pakken nu ook zelf de bloemen om op te leggen om niet langs elkaar heen te moeten lopen. Voordeel is nu ook dat weer een afwisseling van houding is binnen repeterend werk. Ook op andere manieren is diep nagedacht om coronabesmettingen te voorkomen binnen het bedrijf zoals de foto’s laten zien.

werkplek-afstand-houden looprichting-afstandhouden

 

goede-praktijkvoorbeelden-corona

#2 Veilig aan de sorteerlijn

Aan de sorteerlijn kun je geen anderhalve meter afstand houden van elkaar en dus niet voldoen aan de nieuwste richtlijnen van het RIVM. Wilco Biemans (Biekom BV) vond een oplossing: hij gebruikt de reparatieplaten (van reparatiesets voor het glasdek) als tussenschot. Dit voorkomt dat medewerkers elkaar mogelijk besmetten. “Twee gaatjes er in en ophangen”, aldus Biemans. “Wel elke pauze even schoonmaken met desinfectiemiddel Virkon-S.”

Tip uit de Glastuinbouw

Tomatenplukken

#3 Werk om de rij

“Om de 1.5 meter afstand te bewaren werken we in de kas ‘om de rij’. Wasbakken de kranen halen we er ‘in dambord’ af. En natuurlijk werken en pauzeren we in kleine groepen. We maken de groepsgrootte afhankelijk van de capaciteit van de kantine en het aantal stoelen (1 stoel per 2 meter). Verder staan er nu strepen op de grond bij de koffieautomaten.” Bas van Leeuwen van Westburg Cherrytomaten (Grubbenvorst)

Tip uit de Glastuinbouw

#4 Handen ontsmetten voor gegevensinvoer

Na ieder rijtje oogsten: eerst je handen ontsmetten, dan pas je gegevens invoeren in de computer. Dit is nu dagelijkse praktijk bij Biekom BV (Dorst)

Handen ontsmetten

Tips en goede praktijkvoorbeelden

Heb jij ook een handige tip om veilig te werken? Laat het ons weten. Stuur je tip per email naar ons en wij plaatsen hem op onze website. 

Coronatip - Kantine uitgebreid

#5 Breid je kantinecapaciteit uit

Bij fruitteeltbedrijf Bloedbessen in Asch staan de sorteerders op ruim 1,5 meter van elkaar.

“We hebben ons hele personeel voorgelicht over de hygiënemaatregelen. Om ook tijdens de pauzes voldoende afstand te kunnen bewaren, hebben we de kantinecapaciteit uitgebreid door tijdelijk ook een ander pand in gebruik te nemen”, vertelt Jos de Greef.

Tip uit de fruitteelt

#6 Splits de pauzes op

“We splitsen de pauzes nu op. Dus niet iedereen tegelijk. Zo kunnen we ook in de kantine de 1,5 meterregel handhaven en veilig koffie drinken.” Cees de Wit, directielid van tulpenbloemenkweker Germaco uit Bovenkarspel

Tip uit de Bloembollenteelt

Koffiepauze
Aardappelveld

#7 Verwijderbare scheidingswanden

De technisch medewerker infrastructuur van Inagro monteerde eenvoudig verwijderbare scheidingswanden op de aardappelplantmachine en de kolenplantmachine, zodat medewerkers geen fysiek contact hebben.

Bron: Bloemenplanten nieuws

Tip uit de open teelten

#8 Span een zeil in de leeskamer

Zeil spannen in de leeskamer om mensen van elkaar te scheiden

De leeskamer is te klein om iedereen op 1,5 meter van elkaar te kunnen laten werken. Om het personeel te beschermen en het werk toch door te laten gaan, is deze oplossing bedacht.

Bron: Mansholt uit Vierhuizen

Tips uit de open teelten

#9 Toolboxmeeting in corona-tijd

Het Coronavirus vraagt aanpassingen van iedereen. Logisch dat je hoofd nu niet direct staat naar toolboxen. Maar juist nu is het belangrijker dan ooit om veilig te werken. Toolboxmeetings kunnen je helpen om werknemers bewust(er) te maken van veiligheid en daar ook consequent naar te handelen. Maar hoe houd je nu een toolboxmeeting in Corona-tijd? Hier een paar tips:

  • Geef de instructie in meerdere kleine groepen in plaats van één grote.
  • Zorg ervoor dat iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar kan blijven.
  • Kijk eens naar de mogelijkheden om de toolboxmeeting online te houden.
  • Stuur de informatie per e-mail naar werknemers en laat ze de informatie zelf doornemen (eventuele vragen kunnen bijvoorbeeld in een What'sApp-groep gezamenlijk behandeld worden).

Zo zijn er nog best wat opties. Kijk naar de mogelijkheden bij jouw bedrijf en blijf veilig werken!

Tractor
Lege snelwegen

#10 1.5 meter afstand tijdens reizen

Hoe regel je veilig het vervoer van medewerkers van en naar de werklocatie?

Niet samen reizen is het meest veilig! Iedereen gaat alleen met eigen auto naar het werk.

Is dat niet mogelijk? Denk dan aan de volgende oplossingen:

  • Rijd met zo weinig mogelijk mensen in één auto, zodat je de afstand van 1,5 meter in acht kunt nemen. Dit betekent dat het aantal personen dat je vervoert minder is dan normaal. Bijvoorbeeld: drie personen in een busje in plaats van zes. Dit betekent dus extra rijden.
  • Maak afspraken met een touringcarondernemer wiens bussen op dit moment grotendeels niet worden gebruikt. In een grote bus kunnen 15 tot 20 personen worden vervoeren met inachtneming van de minimale afstand van 1,5 meter. Een uitzendbureau heeft dit inmiddels gedaan.

#11 Late middag- of avondploeg

Ga in ploegen werken en stel daarbij een late middag- of avondploeg in. Met minder mensen kun je de 1,5 meter afstand beter handhaven. Mensen met kinderen vinden dat handig; ze kunnen dan overdag op de kinderen passen en dit afwisselen met hun partner die overdag aan het werk is.

#12 Houd meerdere pauzes

Zorg voor meerdere pauzes in kleine groepjes. Dan kan iedereen op 1,5 meter afstand van elkaar zitten.

#13 Huur extra woonverblijven

In de champignonteelt werken veel arbeidsmigranten. Het beschikbaar stellen van extra woonverblijven zorgt ervoor dat mensen ook in hun woning voldoende afstand van elkaar kunnen houden.

#14 Geef aandacht

Besteed aandacht aan je personeel. Er wordt veel flexibiliteit van hen gevraagd. Geef ze een kleine attentie of iets lekkers als blijk van waardering.

# 15 Kleine boerderijwinkel? Verkoop op bestelling!

Heb je een boerderijwinkel? Vaak is de ruimte te klein om 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Verkoop dus vooral op bestelling. En laat mensen vooraf betalen of pinnen. Lees hier hoe dat er in de praktijk uit kan zien.

#16 Veilig prei sorteren

Akkerbouwbedrijf Ger Coenen (30 ha, 35 procent preiteelt) heeft voor het sorteren van de preien afschermingen aangebracht.

Prei sorteren in coronatijd

#17 Robotplanter

Broccoliteler Nico Hoogendoorn bestelde vorig jaar al een robotplanter. In plaats van zes, volstaat slechts één persoon om de plantjes goed op de akker te poten. Geen coronazorgen bij het planten dus.

#18 Creatief schaften

Gezamenlijk eten in de schaftkeer of bedrijfsbus kan nu niet. Dus dan maar een tafeltje maken in je kraan, bedachten ze bij de Geboeders Kok, dienstverlener op het gebied van infra en agrarisch werk. Het kreeg ook nog een naam: de schaftplank. De ideale plek voor je broodtrommel en bak koffie. Niet vergeten regelmatig even je kraan uit komen voor de broodnodige beweging….

#19 Werkbare schermen fruitsorteerlijn

Bij een fruitsorteerbedrijf konden medewerkers aan de fruitsorteerlijn niet altijd op 1.5 meter afstand van elkaar werken. Na veel ontwerpen en testen is het gelukt om met werkbare schermen aan de sorteerlijn te werken. Er is geen struikelgevaar. Daarnaast is rekening gehouden met de hoogte bij het optillen en draaien van het kratje vanaf de weegschaal.  

Voor vragen over de inrichting van deze fruitsorteerlijn kun je contact opnemen met preventieadviseur Marieke Esmeijer: marieke.esmeijer@stigas.nl

Fruitsorteerlijn op 1,5 meter afstand