Advies over veilig werken

Veiligheid op de werkvloer omvat meer dan alleen veilige machines en apparaten. Het juiste gedrag van medewerkers en het bewust zijn van gevaarlijke situaties is net zo belangrijk. Als werkgever en medewerker heb je de plicht om een veilige werkomgeving te creëren. Voor jezelf en voor je collega's. 

Op deze pagina vind je verschillende adviezen om te zorgen voor een veilige werkvloer en werksituatie.

Snel naar:

→ Advies over lichamelijke belasting
→ Advies over fysische factoren
→ Advies over werken met gevaarlijke stoffen
→ Advies over PSA (psychosociale-arbeidsbelasting)
→ Advies over machineveiligheid
→ Advies over een goed arbobeleid

machine

Waarom Stigas?

Sectorspecifiek

Met een gemotiveerd en gespecialiseerd team, boordevol kennis van de agrarische en groene sector, zetten we ons dagelijks in voor een gezonde werkplek.

Onafhankelijk

Wij kennen de sector door en door, zijn onafhankelijk en opereren zonder winstoogmerk. Samenwerking staat bij ons centraal.

Ervaren

Sinds 1986 zetten wij ons in voor een gezonde sector. Meer dan 14.000 bedrijven gingen je al voor.

lichamelijk

Advies over lichamelijke belasting

Lichamelijke belasting is een belangrijke oorzaak waardoor werknemers in de agrarische en groene sectoren hun pensioenleeftijd niet werkend bereiken. Op lange termijn kan dit leiden tot klachten en arbeidsongeschiktheid. Lees meer over hoe bepaalde klachten kunnen ontstaan en hoe Stigas met erkende methoden gezondheidsproblemen voorkomt.

    Advies over fysische factoren

    Frisse buitenlucht, werken met dieren, het gewas zien groeien en bloeien: werken in de agrarische en groene sector biedt veel voordelen. Toch brengt het ook unieke uitdagingen met zich mee. Zo zijn er omgevingsfactoren, de zogeheten ‘fysische factoren’, die de gezondheid en veiligheid van je medewerkers kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan geluid, verlichting, binnenklimaat en straling. Maar ook aan de ruimte en omgeving waarin wordt gewerkt. Het negeren van deze factoren kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. Lees meer over waarom fysische factoren belangrijk zijn.

    bescherming
    giftige stoffen

    Advies over werken met gevaarlijke stoffen

    In de agrarische en groene sector komen medewerkers regelmatig in contact met verschillende soorten stoffen. Sommige ervan kunnen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Lees hier meer over het werken met gevaarlijke en biologische stoffen en hoe je jezelf hier goed tegen kunt beschermen.

      Advies over PSA (psychosociale-arbeidsbelasting)

      Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is stress die ontstaat als reactie op ongewenst gedrag en een te hoge of te lage werkdruk. Deze belasting kan werkstress veroorzaken. Er zijn vier vormen van psychosociale arbeidsbelasting: werkdruk, pesten en (seksuele) intimidatie, discriminatie en agressie en geweld. Elke vorm kan leiden tot werkstress en gezondheidsklachten bij werknemers. Lees hier meer over PSA.

      psa
      machine

      Advies over machineveiligheid

      Wanneer je een nieuwe machine koopt, sta je uiteraard stil bij de veiligheid ervan. Dat machines gevaarlijk kunnen worden door veroudering of slijtage is ook bekend. De praktijk leert dat risico’s toch vaak worden onderschat. Ben je handig en wijzig je machines of bouw je ze helemaal zelf? Sta dan extra stil bij de gevolgen voor de veiligheid. Lees hier meer.

      Advies over een goed arbobeleid

      Arbobeleid is het beleid dat je als werkgever binnen je bedrijf voert op het gebied van arbeidsomstandigheden. Je bent wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat je medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Dit staat in de Arbowetgeving. Lees meer over het belang van een goed arbobeleid.

      arbo