Het belang van een goed arbobeleid: veiligheid en gezondheid op de werkvloer
Arbobeleid is het beleid dat je als werkgever binnen je bedrijf voert op het gebied van arbeidsomstandigheden. Je bent wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat je medewerkers veilig en gezond kunnen werken. Dit staat in de Arbowetgeving.
Een effectief arbobeleid
- Draagt bij aan duurzame inzetbaarheid en verhoogde productiviteit
- beperkt veiligheids- en gezondheidsrisico’s
- vermindert ziekteverzuim
- en bevordert re-integratie
- Daarnaast beschermt het je tegen schadeclaims, mits je kunt aantonen dat je alles redelijkerwijs hebt gedaan om schade te voorkomen.
Positieve effecten van een goed arbobeleid
Een goed arbobeleid zorgt niet alleen voor een veilige en gezonde werkplek, maar heeft ook andere voordelen:
- Je medewerkers presteren beter in een veilige en comfortabele omgeving.
- Goede arbeidsomstandigheden verhogen de motivatie van je medewerkers.
- Een hogere motivatie leidt tot hogere productiviteit.
Wat moet erin: de 7 onderdelen van het arbobeleid
Een goed arbobeleid bestaat uit verschillende onderdelen en instrumenten:
1. Risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE)
De RIE is de basis van je arbobeleid. Met behulp van een RIE zoek je uit en leg je vast welke risico’s er in jouw bedrijf zijn voor je medewerkers. Sommige risico’s heb je onder controle en moet je onder controle houden, voor andere risico’s moet je misschien nog (aanvullende) maatregelen nemen. Deze maatregelen neem je op in je plan van aanpak.
Naast opzichzelfstaande risico’s loop je in een risico-inventarisatie vaak ook tegen meer structurele problemen aan. Als je bijvoorbeeld meerdere keren constateert dat je medewerkers niet goed geïnformeerd zijn, kun je niet volstaan met een eenmalige actie, maar moet je (als onderdeel van je arbobeleid) meer structuur aanbrengen in het informeren van je medewerkers. Voor werkgevers in de agrarische en groene sector is er de RIE van Stigas. Deze RIE is een hulpmiddel om op een gestructureerde manier je veiligheids- en gezondheidsrisico’s in kaart te brengen.
2. Arbodienst of bedrijfsarts
Ziekteverzuim kan een belangrijke indicator zijn van waar in een bedrijf arbo- en verzuimbeleid faalt of niet goed gaat. Daarom is een overeenkomst met een arbodienst of bedrijfsarts verplicht. Zieke medewerkers moeten begeleid worden door een bedrijfsarts. Stigas ondersteunt bedrijven bij de verzuimbegeleiding.
3. Preventiemedewerker
Om het arbobeleid niet te laten versloffen of onder te laten sneeuwen in de waan van de dag, ben je als bedrijf verplicht om ten minste één werknemer aan te wijzen als preventiemedewerker. Heeft je bedrijf minder dan 25 medewerkers, dan mag je als werkgever zelf de taken van de preventiemedewerker op je nemen. Stigas verzorgt trainingen voor preventiemedewerkers en heeft een e-learning voor preventiemedewerkers.
4. Bedrijfshulpverlening (BHV)
Ondanks alle preventieve maatregelen om risico’s weg te nemen of te beheersen, kan er altijd toch iets misgaan. In een goed arbobeleid houd je hier rekening mee en bereid je je voor op wat mis kan gaan. Elk bedrijf moet minimaal één bedrijfshulpverlener hebben. (En die ene is weleens vrij of om andere redenen afwezig, dus heb je praktisch gezien altijd twee nodig) Stigas biedt sectorspecifieke cursussen bedrijfshulpverlening en herhalingscursussen.
5. Voorlichting en instructie
Je bent verplicht je medewerkers voor te lichten en te instrueren over veilig en gezond werken. Om te voorkomen dat dit ad hoc gebeurt, hoort op een gestructureerde manier voorlichting en instructie geven onderdeel uit te maken van het arbobeleid. Stigas biedt diverse trainingen en cursussen, gericht op veiligheid in de agrarische en groene sectoren.
6. Arbodeskundige
Arbeidsomstandigheden is een breed vakgebied. Daar kun je niet alles zelf van weten. Daarom moet je je als bedrijf bij je arbobeleid laten ondersteunen door arbodeskundigen (bijvoorbeeld bij het opstellen van de RIE en het begeleiden van zieke medewerkers). Maar ook je medewerkers moeten toegang hebben tot een arbodeskundige, bijvoorbeeld een bedrijfsarts. Voor de agrarische en groene sectoren is dat geregeld via het preventiespreekuur bij de bedrijfsarts. Je medewerkers kunnen hier gratis terecht.
7. Preventief medisch onderzoek (PMO)
Sommige risico’s kun je niet volledig wegnemen. En je wilt monitoren of de genomen maatregelen voldoende effect hebben. Door je medewerkers een (verplicht) preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden, kun je (voordat het te laat is) bewaken of ze geen onherstelbare schade oplopen.
Je ben verplicht je medewerkers een preventief medisch onderzoek (PMO) aan te bieden. Naast de risico’s van het werk wordt ook aandacht besteed aan leefstijl, werkvermogen en geestelijke en lichamelijke gezondheidsrisico’s in het werk die op korte of lange termijn het werk kunnen beïnvloeden.
Waarom Stigas?
Sectorspecifiek
Met een gemotiveerd en gespecialiseerd team, boordevol kennis van de agrarische en groene sector, zetten we ons dagelijks in voor een gezonde werkplek.
Onafhankelijk
Wij kennen de sector door en door, zijn onafhankelijk en opereren zonder winstoogmerk. Samenwerking staat bij ons centraal.
Ervaren
Sinds 1986 zetten wij ons in voor een gezonde sector. Meer dan 14.000 bedrijven gingen je al voor.
Goed om te weten: betrokkenen en de arbocatalogus
Rol van de personeelsvertegenwoordiging
Je medewerkers hebben recht op inspraak in het arbobeleid. Vertegenwoordigende organen zoals de ondernemingsraad, personeelsvereniging en vakbonden hebben instemmingsrecht op de RIE, arbodienstafspraken en de benoeming van de preventiemedewerker.
Arbocatalogus
In de agrarische en groene sectoren zijn afspraken over veilig en gezond werken vastgelegd in de arbocatalogus. Elke deelsector heeft een eigen catalogus met oplossingen voor specifieke situaties.
De Nederlandse Arbeidsinspectie
De Arbeidsinspectie controleert regelmatig of jij en je medewerkers je aan de arboregels houden. Bij overtredingen kunnen maatregelen worden opgelegd, variërend van waarschuwingen tot boetes of stillegging van het werk.
Neem contact op
Onze preventieadviseurs ondersteunen bedrijven bij het vormgeven van hun arbobeleid. Voor al jouw vragen over veiligheid en gezondheid op de werkvloer kun je bellen naar 085 – 044 07 00, optie 1. Wij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.00 uur tot 17.00 uur.