Bescherm je gezondheid: wat je moet weten over fysische factoren
Frisse buitenlucht, werken met dieren, het gewas zien groeien en bloeien: werken in de agrarische en groene sector biedt veel voordelen. Toch brengt het ook unieke uitdagingen met zich mee. Zo zijn er omgevingsfactoren, de zogeheten ‘fysische factoren’, die de gezondheid en veiligheid van je medewerkers kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan geluid, verlichting, binnenklimaat en straling. Maar ook aan de ruimte en omgeving waarin wordt gewerkt. Het negeren van deze factoren kan leiden tot serieuze gezondheidsproblemen. In dit blog lees je er alles over.
Waarom zijn fysische factoren zo belangrijk?
Minimaliseer gezondheidsrisico's
Blootstelling aan fysische factoren zoals lawaai, trillingen, en extreme weersomstandigheden kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, van gehoorschade tot rugklachten en hitte-uitputting. Bescherming helpt deze risico's te minimaliseren.
Voorkom ziekten
Fysische factoren zoals slechte verlichting en ongunstige klimaatomstandigheden kunnen bijdragen aan het ontstaan van ziekten en verwondingen. Goede werkomstandigheden kunnen dit voorkomen.
Veilige werkomgeving
Het gebruik van beschermende maatregelen zoals gehoorbescherming, trillingsdempende handschoenen, en geschikte kleding, gecombineerd met het controleren en verminderen van blootstelling, zorgt voor een veilige werkomgeving.
Gehoorschade door geluid en lawaai
Een van de meest voorkomende fysische factoren in de agrarische sector is geluid. Machines en andere landbouwapparatuur kunnen aanzienlijke hoeveelheden lawaai produceren. Langdurige blootstelling aan hoge geluidsniveaus kan gehoorschade veroorzaken, die onomkeerbaar is. Het is essentieel om geluidsniveaus te monitoren, maatregelen te nemen om de blootstelling weg te nemen of te verminderen en als dat niet mogelijk is gehoorbescherming te gebruiken.
Trillingen: de onzichtbare bedreiging
Veel machines produceren niet alleen geluid, maar ook trillingen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen hand-armtrillingen en lichaamstrillingen. Hand-armtrillingen veroorzaken vooral de zogeheten ‘witte vingers’ door een verstoorde bloedsomploop. Lichaamstrillingen geven vaak lage rugklachten. Als ook nog eens sprake is van zwaar tillen of werken in een slechte houding neemt de kans op gezondheidsklachten snel toe.
“De gezondheidseffecten van geluid en trillingen worden vaak onderschat”
Vaak ligt de focus op veilig werken. Ontzettend belangrijk natuurlijk, maar dit gaat om de gezondheid op de lange termijn. Je merkt de effecten dus pas later, maar die kunnen ook heel ernstig zijn.
Lees meerVerlichting
Goede verlichting is cruciaal voor veilig werken, vooral in de vroege ochtend of late avonduren. Onvoldoende en/of slechte verlichting kan leiden tot ongelukken, verminderde productiviteit of slechtere kwaliteit van het werk, bijvoorbeeld bij sorteerwerkzaamheden. Zorg op werkplekken voor voldoende, goed geplaatste verlichting van de juiste lichtkleur om deze risico's te minimaliseren.
Klimaat: meer dan alleen het weer
Het binnen- en buitenklimaat speelt een grote rol in het welzijn van medewerkers in de agrarische sector. Hitte, kou, tocht, wind en luchtvochtigheid kunnen allemaal invloed hebben op de gezondheid en veiligheid. Extreme weersomstandigheden zoals vorst, ijzel, sneeuw, hittegolven en onweer brengen extra risico's met zich mee.
Hitte: Langdurige blootstelling aan hoge temperaturen kan leiden tot uitdroging, hitte-uitputting en zonnesteek. Het is belangrijk om voldoende water te drinken, schaduw te zoeken en, als het mogelijk is, werkzaamheden te plannen tijdens de koelere delen van de dag.
Kou: Werken onder koude omstandigheden kan leiden tot onderkoeling en bevriezing. Draag geschikte kleding en neem regelmatig warme pauzes om deze gevaren te voorkomen. IJzel en sneeuw kunnen bovendien zorgen voor gevaarlijke situaties.
Tocht en wind: Deze factoren kunnen leiden tot spier- en gewrichtspijn en ademhalingsproblemen. Beschermende kleding en windschermen kunnen helpen. Harde wind en storm kunnen ook tot gevaarlijke situaties leiden, bijvoorbeeld bij het werken op hoogte, het risico op vallende takken of vallend glas in een kas.
Luchtvochtigheid: Zowel te hoge als te lage luchtvochtigheid kunnen ongemak en gezondheidsproblemen veroorzaken. Zorg voor een gebalanceerde luchtvochtigheid waar mogelijk.
Straling: De zon is de belangrijkste bron van UV-straling, die huidkanker kan veroorzaken bij langdurige blootstelling. Belangrijk is om de huid zoveel mogelijk bedekt te houden en de onbedekte huid in te smeren met zonnebrandcrème (factor 50). Daarnaast zijn er andere vormen van straling zoals infrarood-, röntgen-, elektromagnetische en radioactieve straling die in specifieke situaties een rol kunnen spelen.
Behoefte ondersteuning van een expert?
Onze preventieadviseurs ondersteunen bedrijven bij het verantwoord omgaan met deze fysische factoren. Ze stellen, vaak als aanvulling op de risico-inventarisatie en -evaluatie, beoordelingen op en doen blootstellingsmetingen op de werkplek. Ook geven zij voorlichtingen, trainingen en workshops over deze risico’s en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Interesse? Vraag vrijblijvend een offerte op.
Meer informatie
Arbocatalogus
Kijk voor meer informatie over gevaarlijke en biologische stoffen in de arbocatalogus van jouw sector.
In de arbocatalogus staat precies beschreven welke risico’s er zijn en welke maatregelen je kunt nemen.
Bescherm bewust
Neem ook een kijkje op Beschermbewust. Hierop vind je bijvoorbeeld sectorinformati en meestgestelde vragen. Maar ook de belangrijkste vuistregels voor zowel de ondernemer, de toepasser als de medewerker die gaat werken in behandeld gewas.
Naar bescherm bewust