Gevaarlijke en biologische stoffen: bescherming voorop!
In de agrarische en groene sector komen medewerkers regelmatig in contact met verschillende soorten stoffen. Sommige ervan kunnen ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Lees hier meer over:
Waarom is bescherming zo belangrijk?
Minimaliseer gezondheidsrisico's
Blootstelling aan gevaarlijke stoffen zoals gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, en uitlaatgassen kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, van luchtwegirritatie tot kanker en neurologische aandoeningen. Bescherming helpt deze risico's te minimaliseren.
Voorkom ziekten
Biologische stoffen zoals legionella, schimmels en bacteriën kunnen ernstige infecties en ziekten veroorzaken. Bescherming tegen deze biologische risico's is essentieel om longinfecties en andere gezondheidsproblemen te voorkomen.
Veilige werkomgeving
Het gebruik van minder schadelijke alternatieven, ventilatie en afzuiging en het uitvoeren van blootstellingsmetingen zijn cruciale maatregelen. Deze helpen bij het controleren en verminderen van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen, waardoor een veilige werkomgeving wordt gewaarborgd.
Over welke gevaarlijke stoffen hebben we het?
Bij gevaarlijke stoffen kun je denken aan gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen, mestgassen, (diesel)uitlaatgassen, medicijnen en antibiotica, (agrarisch) stof en plantensappen. Het belangrijkste om te onthouden is dat het niet de stof zelf is die per definitie schadelijk is, maar de dosis waarin je eraan wordt blootgesteld.
Risico's van blootstelling
De risico's van blootstelling aan gevaarlijke stoffen variëren van gevolgen op de korte termijn, zoals irritatie van de luchtwegen tot ernstige langetermijneffecten zoals kanker of neurologische aandoeningen. Sommige stoffen kunnen ook schadelijke effecten hebben op ongeboren kinderen of de vruchtbaarheid negatief beïnvloeden. Het is dus essentieel je bewust te zijn van de mogelijke gevaren en maatregelen te treffen om de blootstelling te minimaliseren.
Biologische stoffen: een ander risico
Naast gevaarlijke chemicaliën zijn er ook biologische stoffen die risico's voor de gezondheid met zich meebrengen. Een bekend voorbeeld van een biologische bedreiging is legionella, dat ernstige longinfecties kan veroorzaken. Maar ook schimmels, bacteriën en afscheidings- of afbraakproducten van bacteriën, zoals endotoxinen, kunnen schadelijke gevolgen hebben.
Bescherming en Preventie
Om de blootstelling aan gevaarlijke en biologische stoffen te minimaliseren, zijn er verschillende maatregelen die bedrijven kunnen nemen. Een eerste stap is het vervangen van gevaarlijke stoffen door alternatieven. Een goed voorbeeld hiervan is de vervanging van het kankerverwekkende formaldehyde, dat in de melkveehouderij wordt gebruikt. Hier zijn een aantal minder schadelijke goed werkende middelen voor beschikbaar.
De tweede stap is te zorgen voor dat de concentraties onder de gezondheidskundige advieswaarden blijven waarboven schadelijke effecten bij mensen kunnen optreden. Dit kan door mens en bron te scheiden of door bijv. ventilatie en afzuiging. De derde stap is te zorgen dat medewerkers niet onnodig of onnodig lang aan gevaarlijke stoffen worden blootgesteld.
Pas in laatste instantie mogen persoonlijke beschermingsmiddelen worden toegepast. Daarnaast is het belangrijk om de blootstelling van werknemers aan deze stoffen in kaart te brengen door middel van beoordelingen en metingen, om zo vast te stellen dat er veilig gewerkt wordt en de genomen maatregelen voldoende effect hebben.
Behoefte ondersteuning van een expert?
Onze preventieadviseurs ondersteunen bedrijven bij het verantwoord omgaan met gevaarlijke en biologische stoffen. Ze stellen, vaak als aanvulling op de risico-inventarisatie en -evaluatie, beoordelingen op en doen blootstellingsmetingen op de werkplek. Ook ondersteunen ze bij de verplichte registratie van gevaarlijke stoffen en geven voorlichtingen, trainingen en workshops over het verantwoord gebruik ervan. Interesse? Vraag vrijblijvend een offerte op.
Meer informatie
Arbocatalogus
Kijk voor meer informatie over gevaarlijke en biologische stoffen in de arbocatalogus van jouw sector.
In de arbocatalogus staat precies beschreven welke risico’s er zijn en welke maatregelen je kunt nemen.
Bescherm bewust
Neem ook een kijkje op Beschermbewust. Hierop vind je bijvoorbeeld sectorinformati en meestgestelde vragen. Maar ook de belangrijkste vuistregels voor zowel de ondernemer, de toepasser als de medewerker die gaat werken in behandeld gewas.
Naar bescherm bewust