Werken achter een bureau, tips en trucs
Veel stilzitten in dezelfde houding. Logisch dat dit niet goed is voor je medewerkers. Alleen, wat doe je eraan? Hoe voorkom je klachten en uitval? Onze fysieke belasting expert Roel gaat in op zijn adviezen. En hoe jij deze ook toe kan passen in jouw bedrijf.
Wat maakt beeldschermwerk belastend?
Met name de statische houding, het niet bewegen, maakt het fysiek zwaar. Meer dan 6 uur per dag beeldschermwerk geeft een verhoogd risico op klachten en beroepsziekten (armen, nek en schouders). Langdurig zitten verhoogt daarnaast het risico op hart- en vaatziekten.
Hoe weet je of een medewerker, of jijzelf, te lang zit? Het ministerie van SZW heeft een handige checklist ontwikkeld waarmee je dit in kaart kunt brengen. Deze checklist vind je via onderstaande button.
Optimaal instellen van je beeldschermwerkplek
Richt de werkplekken zo in dat deze individueel afgestemd kunnen worden. Voorwaarde hiervoor is dat het meubilair (bureau en stoel) ook voldoende instelmogelijkheden heeft. In de praktijk zien wij dat de instelmogelijkheden van het meubilair bij bedrijven ook steeds beter is geworden, echter zien we ook dat er bij medewerkers nog geregeld onvoldoende kennis is, waardoor de werkplek niet optimaal ingesteld is.
Ook een optimale zithouding is niet gezond
Een ‘goede’ zithouding is niet zo gezond als we altijd gedacht hebben. In de praktijk blijkt ook dat je ‘goede zithouding’ in no-time is veranderd in een andere, minder goede zithouding. Er vanuit gaande dat de beste houding de volgende houding is, zorg dan dat je geregeld gaat verzitten. Heb je een zit-sta bureau? Wissel zittend en staand werken dan geregeld af. Handig om onderstaande normen te hanteren;
- Beperk zittend werk tot maximaal 5 uur per dag
- Beperk staand werk tot maximaal 1 uur aaneengesloten en totaal 4 uur verspreid op een dag
Thuiswerken, wat is dan belangrijk?
Beeldschermwerk thuis moet – bij gebruik langer dan 2 uur gemiddeld per dag – aan dezelfde eisen voldoen als de eisen die gelden voor beeldschermwerk op kantoor. Zorg in ieder geval voor een goed instelbaar bureau.
Welke tips heb je voor bedrijven?
- Het lichaam is gemaakt om te bewegen. Bij zittend werk lopen de werknemers vaak het risico op onvoldoende beweging. Wissel daarom regelmatig af van zittend en staand werken, als daar de mogelijkheid toe is.
- Onvoldoende beweging vertraagd de stofwisseling wat een verhoogd risico geeft op hart- en vaatziekten. Stimuleer daarom dat medewerkers tijdens een werkdag regelmatig in beweging komen. Denk bijvoorbeeld aan individueel koffie halen (in plaats van voor de groep), lunchwandelen stimuleren, op de fiets of lopend naar het werk toe komen, kopieer- en koffiezetapparaat in de andere ruimte neerzetten, zoek een collega wat vaker op de werkvloer op in plaats van te mailen, sporten na of tijdens werktijd.
- Stel jezelf en je collega’s de vraag: wat zijn binnen jullie bedrijf (en tijdens privé tijd) mogelijkheden om voldoende beweging te stimuleren?
- Zorg voor voldoende taakroulatie en/of -verruiming. Van belang daarbij is om dan te zorgen voor een andere werkhouding en belasting voor de medewerkers wanneer er andere taken uitgevoerd moeten worden. Variatie in het werk zorgt ook voor een concentratie prikkel bij nieuwe werkzaamheden.
- Stel een grens aan de tijdsduur dat een medewerker mag zitten per dag. Het is begrijpelijk dat het niet altijd haalbaar is, maar optimaal zou zijn maximaal 5 uur zittend werk per werkdag.
- Geef medewerkers een aantoonbare voorlichting en werkplekinstructie. Herhaal deze voorlichting frequent en zorg voor deskundig toezicht om medewerkers hierop te coachen.
- Geef nieuwe medewerkers op de eerste dag (in de eerste week) een werkplekinstructie, zodat hij/zij de kennis en de mogelijkheid heeft om zijn/haar werkplek in te stellen.
- Vraag tijdig deskundig advies van een specialist/bedrijfsfysiotherapeut
Wat zijn praktische tips voor medewerkers?
- Zorg dat je je werkplek goed ingesteld hebt.
- Doe eens een ‘rondje stoel’, zodat je ziet welke instelmogelijkheden er zijn aan de stoel.
- Maak je gebruik van een flex werkplek, met op elke werkplek dezelfde middelen? Zorg dan dat de instellingen bekend zijn (met name van bureauhoogte en armsteunhoogte), zodat je de werkplek makkelijk en snel kan instellen.
- Wees je bewust van afwisselen van werkzaamheden en het toepassen van korte herstelmomenten (micropauzes).
- Probeer eens met je andere hand te muizen, je zult zien dat dit best makkelijk aan te leren is.
- Maak gebruik van mogelijkheden om tijdens een werkdag en lunchpauze voldoende te bewegen.
- Ook te weinig bewegen tijdens je vrije tijd telt mee voor je fysieke belasting. Zorg dus ook thuis voor voldoende beweging.
Hoe bespreek je dit praktisch met je medewerkers?
Wil je op een laagdrempelige manier de instelling van een bureaustoel bespreken in je bedrijf? Cumela heeft een korte en praktische instructievideo ontwikkeld die je kunt laten zien aan je medewerkers. Voor persoonlijk advies kun je ook contact opnemen met Roel de Backer.
Tenslotte
Preventie van klachten is steeds de goede werkhouding nastreven. Het is voor een deel instellen op je lichaamsmaten en voor een deel afstemmen op je werkzaamheden. Ga verder actief om met je werkmiddelen. En zorg voor voldoende beweging tijdens en buiten je werk. Het is geen eenmalige instelling, maar een vaardigheid!
Meer weten?
Dit najaar geven we online voorlichtingen over ‘Werken achter een bureau’. De data maken we zo snel mogelijk bekend. Heb je interesse? Geef het alvast door via info@stigas.nl.
Op onderstaande pagina vind je checklists voor de thuiswerkplek voor werkgever én de medewerker.
→ Naar de checklist