Is een werkplekonderzoek verplicht?
Volgens de Arbowet moet je als werkgever zorgen voor gezond en veilig werk. Als je medewerkers gezondheidsproblemen hebben, ben je verplicht om hierbij deskundige ondersteuning te regelen. Een werkplekonderzoek, kortweg WPO, is niet wettelijk verplicht. Wel is het een ideale vorm van deskundige ondersteuning bij het organiseren van een werkplek met aandacht voor gezondheid en veiligheid.
Wat gebeurt er tijdens een werkplekonderzoek?
Tijdens een werkplekonderzoek kijkt de Stigas adviseur of de werkplek of werkomgeving gezonder en veiliger kan. En of de medewerker zijn werktechniek kan aanpassen aan zijn eventuele beperkingen. Na afloop ontvang je een advies met de verbetermogelijkheden. Deze aanpak voorkomt dat je medewerkers - én hun collega’s die hetzelfde werk doen - steeds weer opnieuw uitvallen.
Wanneer is een werkplekonderzoek een goed idee?
Een werkplekonderzoek is een goed idee in de volgende gevallen:
- Je medewerker heeft gezondheidsproblemen en geeft aan dat het (deels) door het werk komt.
- Je vermoedt dat ziekteverzuim wordt veroorzaakt door het werk.
- Je verwacht dat enkele aanpassingen de terugkeer van een zieke medewerker naar werk kan versnellen.
- De bedrijfsarts of huisarts van je medewerker geeft aan dat het werk mogelijk de oorzaak is van bepaalde gezondheidsklachten.
Twijfel je nog? Nu is het juiste moment!
Dankzij een tijdelijke subsidie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Colland Arbeidsmarkt kunnen bedrijven dit jaar kosteloos een werkplekonderzoek laten doen.
Geïnteresseerd?
Neem dan contact op met de Stigas Servicedesk: 085-0440700 of mail: info@stigas.nl. Wil je gebruik maken van de subsidie, wacht dan niet te lang, want OP=OP!
→ Lees meer over Stigas veiligheid
→ Ga in gesprek over de RIE
→ Lees meer over de RIE
→ Bekijk alle veiligheidsdiensten van Stigas