Machineveiligheid

Machineveiligheid is heel belangrijk om je medewerkers te beschermen tegen ongelukken. Dit betekent dat je maatregelen neemt, zoals hekken en noodstopknoppen. En dat er heldere werkinstructies zijn. Door aandacht te geven aan machineveiligheid, zorg je voor een veilige werkplek en voorkom je ongelukken.

Speciale richtlijnen voor jouw sector

Richtlijnen voor machineveiligheid kunnen per sector en per machine verschillen. Check daarom altijd de arbocatalogus voor machineveiligheid in jouw sector. Hierin staan ook handige checklists voor de dagelijkse praktijk. De arbocatalogus vervangt de handboeken over machineveiligheid in de sector.

Machineveiligheid
Advies machineveiligheid

Advies machineveiligheid

Machines kunnen gevaarlijk zijn, vooral als ze oud zijn of versleten. Als je wijzigingen aanbrengt aan machines of zelf machines maakt, is het mogelijk dat de veiligheidsgevolgen niet goed bekend zijn. Onze veiligheidsdeskundige staat klaar om je te adviseren over de veiligheid van jouw machines en vragen over CE-markeringen te beantwoorden. Hij kan je ook helpen met de veiligheidsbeoordeling die je moet doen voordat je een nieuwe machine met een CE-markering in gebruik neemt. 

Richtlijnen machineveiligheid

Dit zijn de algemene richtlijnen voor machineveiligheid:

Lees de handleiding
Zorg ervoor dat je de handleiding van de machine grondig leest voordat je deze gebruikt. Hierin staan belangrijke instructies over veiligheid en bediening.

Draag passende beschermende kleding
Het dragen van veiligheidsbrillen, gehoorbescherming en beschermende kleding kan letsel voorkomen bij het werken met machines.

Gebruik de juiste tools
Gebruik alleen de tools die bedoeld zijn voor de specifieke machine. Gebruik nooit beschadigde of versleten gereedschappen.

Houd je werkplek schoon
Houd de werkruimte rondom de machine vrij van rommel en obstakels. Dit voorkomt struikelen en maakt het gemakkelijker om te werken.

Gebruik noodstoppen
Weet waar de noodstopknoppen zich bevinden en hoe ze te gebruiken. Gebruik ze bij noodsituaties om de machine direct te stoppen.

Wees voorzichtig met elektriciteit
Zorg ervoor dat de machine is losgekoppeld van de stroomvoorziening voordat je onderhoudswerkzaamheden uitvoert.

Volg de training
Volg de training en instructies van je werkgever om de machine op een veilige en correcte manier te gebruiken.

Meld defecten en gevaren
Als je defecten of potentiële gevaren opmerkt, meld deze dan direct aan je supervisor. Wacht niet tot het te laat is.

Werk niet onder invloed
Gebruik nooit machines als je onder invloed bent van alcohol, drugs of medicijnen die je reactievermogen beïnvloeden.

Wees alert en geconcentreerd
Blijf altijd alert tijdens het werken met machines. Laat je niet afleiden door gesprekken of andere zaken die je concentratie kunnen verminderen.

Tanja de Jong

“Lees ons blog Veilige nieuwe machine”

Onze preventieadviseurs komen regelmatig op bedrijven met machines die zelf gebouwd of verbouwd zijn. Dat is niet zonder risico’s. Aanpassingen maken een machine vaak efficiënter, maar niet per se veiliger. Reden genoeg om dit eens goed te onderzoeken. Welke inzichten leverde dat op?

Lees meer
Tanja de Jong
Gezondheidsonderzoeker bij Stigas

Handige checklist voor machineveiligheid

• Download hier een handige checklist voor aanschaf en ingebruikname van een machine
• Download hier een stroomschema wat te doen bij zelfbouw en verbouw