Hoe ga je om met psychisch verzuim?

Drie gouden tips voor werkgevers!

Hoe ga je om met psychisch verzuim?

Bij psychisch verzuim is je medewerker afwezig op het werk door mentale of geestelijke klachten. Hierbij kun je denken aan stress, overspannenheid, overmatig piekeren en burn-out. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Dit zijn onze 3 tips.

1. Houd op een goede manier contact

Je eerste impuls is misschien om iemand die om psychische redenen verzuimt even helemaal met rust te laten. Dat is goed bedoeld, maar niet verstandig. Bedenk vooral dat psychische klachten in veel gevallen een aanloop hebben gehad, waarover iemand zich lange tijd niet heeft durven laten horen. Dan is juist nu het moment om dat contact wel aan te gaan en open vragen te stellen. Geef daarbij aan dat de ander niet hoeft te vertellen wat hij of zij niet kwijt wil. En dat je er als werkgever vooral wilt zijn om diegene verder te helpen, ongeacht wat daarvoor nodig is. Niets pushen, maar ook niet alleen maar afwachten.

Verzuim_contact_houden
Medewerker_informeren

2. Informeer je medewerker over procedurele zaken rond langdurig verzuim

Het is voor je zieke medewerker fijn als hij duidelijkheid krijgt over de formele kanten waar hij of zij de komende periode mee te maken krijgt. Hoe zit het met loon en verlof en wat zijn belangrijke momenten als het verzuim langer duurt? Met andere woorden: met welke verplichtingen uit de Wet verbetering poortwachter krijgt hij of zij te maken? Maak ook afspraken over contactmomenten en afspraken met de bedrijfsarts van de arbodienst.

3. De eerste stappen terug naar het werk: geduld en creativiteit zijn essentieel

Als je medewerker klaar is om de eerste stappen terug naar het werk te zetten, geeft de bedrijfsarts hierin uiteraard aanwijzingen. De uiteindelijke afstemming luistert nauw en vindt plaats tussen de werkgever en de medewerker. Het doel moet zijn om zo op te bouwen, dat er alleen maar progressie kan zijn. Dat gaat over urenopbouw, maar zeker ook over de soorten werkzaamheden die al dan niet passend zijn in zo’n prille terugkeerperiode. Soms liggen die passende werkzaamheden eerst even buiten de eigen afdeling. Ga daar creatief mee om. Het belangrijkste is dat iemand de bodem steeds weer wat steviger onder de voeten gaat voelen. Met alle weken waarin dit goed gaat – en iemand thuis nog genoeg energie over houdt – worden de mogelijkheden voor volledige terugkeer groter.

Verzuim_terugkomst
iris_verzuim_adviseur

Onze adviseurs staan voor je klaar!

Wil jij psychisch verzuim aanpakken in jouw organisatie? Of meer info om dit te kunnen voorkomen? Onze adviseurs staan altijd voor je klaar. Via onderstaande button kom je eenvoudig in contact.