Ons verzuimteam
Als je medewerker ziek is, kun je bij Stigas rekenen op een betrokken verzuimteam, dat de sector waarin je werkt en de werkzaamheden kent. We spreken jouw taal en die van je medewerkers. We kunnen daardoor concreet adviseren en komen met haalbare oplossingen. Bij Stigas zijn de lijnen kort. Daarnaast kunnen we je helpen met het voorkomen van verzuim.
We stellen ons verzuimteam en de werkwijze graag aan je voor.
De verzuimdesk
Komt er een verzuimmelding bij ons binnen? Dan neemt onze Verzuimdesk contact op met de werkgever voor een eerste inventarisatie. Als het nodig is, nemen zij ook contact op met de medewerker: Wat speelt er? Wat lukt niet meer in het werk en wat kan iemand nog wel? Wat is de verwachting?
Gaat het waarschijnlijk om kort verzuim, dan houdt de Verzuimdesk in de gaten of dit ook daadwerkelijk zo is en gaat na of hier verdere ondersteuning bij nodig is.
Is het de verwachting dat het verzuim langer duurt? Dan start de medewerker van de Verzuimdesk de verzuimbegeleiding op. De medewerker wordt uitgenodigd voor een gesprek met de re-integratieadviseur of de bedrijfsarts.
De re-integratieadviseur
De re-integratieadviseur brengt, in samenwerking met de bedrijfsarts, de situatie van de verzuimende medewerker in beeld: wat voor werk doet de medewerker, hoe zwaar is het werk, welke beperkingen en klachten ervaart de medewerker, wat speelt er mogelijk mee, welk werk lukt mogelijk nog wel? Kortom: de re-integratieadviseur brengt alle factoren die van invloed kunnen zijn op het verzuim en de duur ervan in kaart.
Na dit gesprek maakt de re-integratieadviseur een advies voor de werkhervatting en bespreekt deze met de medewerker en werkgever. Dreigt langer verzuim? Of is er eerder een beoordeling en begeleiding door de bedrijfsarts nodig? Dan volgt een gesprek met de bedrijfsarts.
De bedrijfsarts
De bedrijfsarts gaat in gesprek met de medewerker. Op basis van dit gesprek en de eerder verzamelde informatie stelt hij uiterlijk in de zesde week van het verzuim een probleemanalyse op. Hierin stelt hij vast wat de beperkingen en mogelijkheden zijn voor het eigen werk. Daarnaast geeft hij advies over de volgende stappen in de terugkeer naar werk. Hiermee kunnen de werkgever en de medewerker samen een plan van aanpak maken en afspraken vastleggen over de stappen die gezet worden. De re-integratieadviseur maakt een eerste opzet en ondersteunt hierbij indien nodig.
Hoe is de taakverdeling?
De re-integratieadviseur en de bedrijfsarts begeleiden samen het verzuim. Hierin werken zij intensief samen. De medewerker heeft meestal met beiden te maken. Doel is om de medewerker snel maar ook duurzaam weer terug te begeleiden naar werk.
De bedrijfsarts
De bedrijfsarts is de medisch specialist en verantwoordelijk voor de medische verzuimbegeleiding. De bedrijfsarts stelt vast wat de mogelijkheden zijn van de medewerker. En geeft advies aan de medewerker en de werkgever over hoe hij/zij op een gezonde manier terug kan keren naar het werk. De bedrijfsarts werkt volgens professionele richtlijnen en is gebonden aan zijn medische beroepsgeheim.
Goed om te weten: als de medewerker dat wenst, heeft hij/zij altijd toegang tot de bedrijfsarts.
De re-integratieadviseur
De re-integratieadviseur is de specialist in het vormgeven van de re-integratie. Hij maakt samen met de werkgever en de medewerker een plan van aanpak en begeleidt beiden hierbij. De re-integratieadviseur spreekt de werknemer en zoekt actief afstemming met de werkgever om dit in goede banen te leiden. Ook zorgt de re-integratieadviseur ervoor dat de werkgever alle wettelijk verplichte documenten op tijd kan opleveren.
De re-integratieadviseur doet dit, net als de bedrijfsarts, vanuit een onafhankelijke positie en werkt onder taakdelegatie van de bedrijfsarts. Dit houdt in dat de re-integratieadviseur in opdracht van de bedrijfsarts vragen mag stellen over de medische situatie en de antwoorden mag delen met de bedrijfsarts. Het interpreteren van deze medische informatie is altijd voorbehouden aan de bedrijfsarts.
De verzuimdesk
De medewerkers van de Verzuimdesk zijn voor zowel werkgever als medewerker het eerste aanspreekpunt. Zij werken in taakdelegatie van de medisch adviseur van Stigas. Zij begeleiden het proces, verzorgen de planning van afspraken en verzorgen het inzetten van interventies. Kortom: zij zorgen ervoor dat het proces soepel verloopt.
Verzuim voorkomen
Als de re-integratieadviseur of de bedrijfsarts signalen krijgt dat verzuim misschien te maken heeft met de arbeidsomstandigheden in het bedrijf, maakt hij dit bespreekbaar. Desgewenst wordt de Stigas preventieadviseur ingeschakeld om te onderzoeken wat er kan worden gedaan om dit aan te pakken en verder verzuim door deze oorzaak in de toekomst te voorkomen.
Ook kan het zijn dat uit het verzuim blijkt dat aandacht voor vitaliteit in het bedrijf van waarde kan zijn om verzuim terug te dringen. Een adviseur duurzame inzetbaarheid van Stigas kan met de werkgever in gesprek gaan en onderzoeken hoe de medewerkers gezonder en met plezier tot hun pensioen kunnen doorwerken.
“Het mooiste aan mijn werk vind ik het directe menselijke contact. ”
In de gesprekken met werknemers, waar je soms meteen de diepte in gaat. En tijdens het klankborden met werkgevers, die vaak knel komen te zitten bij de uitval van personeel. Mijn doel is altijd: goede afspraken maken, waar beide partijen mee geholpen zijn.
“Ik denk graag mee over oplossingen voor knelpunten en tijdelijke aanpassing van het werk.”
Daarbij vind ik het belangrijk om mensen in hun waarde te laten. Wanneer dat nodig is, heb ik de vrijheid om extra aandacht aan onze klanten te besteden. Dat wordt gewaardeerd én maakt mijn werk heel plezierig. Mijn collega's zijn goed bereikbaar en hebben veel kennis van de agrarische en groene sector; ik sta er dus nooit alleen voor.