Wat je altijd al hebt willen weten over Werken aan morgen

Medewerkers die gezond, vitaal en productief aan het werk zijn en blijven, dat is een grote uitdaging. Ben je op zoek naar begeleiding, advies of inspiratie om hiermee in je bedrijf mee aan de slag te gaan? Dan is deelname aan het programma Werken aan morgen de moeite waard. Werken aan morgen is een unieke aanpak voor duurzame inzetbaarheid in de agrarische en groene sector. Het maakt niet uit hoe groot of klein je bedrijf is. Het programma biedt handvatten om succesvol aan de slag te gaan met thema’s die zorgen voor gezonde medewerkers in een gezond bedrijf.

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Je bent duurzaam inzetbaar als je tot aan je pensioen een gezonde, competente en wendbare medewerker bent in je huidige en toekomstige functie. En je daarna nog volop kunt genieten van een goed pensioen.

Wat biedt werken aan morgen?

Werken aan morgen biedt adviesgesprekken, groepssessies, scans, coaching, workshops en maatwerkaanpakken. Ook delen we graag onze ervaringen met het begeleiden van bedrijven, zodat we je kunnen inspireren en samen kunnen kijken wat er mogelijk is. Onze ervaring leert dat er geen standaardaanpak is voor alle bedrijven. We gaan daarom graag met je in gesprek over wat jullie nodig hebben om een volgende stap te maken. Zo begeleiden we je bij een aanpak die is afgestemd op de uitdagingen van jullie bedrijfssituatie en jullie medewerkers.

werken aan morgen

Werken aan morgen, begint vandaag

Wil jij geholpen worden met het Werken aan morgen-programma? Meld je dan vandaag nog gratis aan om aan de slag te gaan met duurzame inzetbaarheid. Je krijgt dan direct een advies waar jij het beste kan beginnen.

WPO

1. Lichamelijke belasting

In de agrarische en groene sectoren zijn klachten aan rug en ledematen verantwoordelijk voor 47 procent van het ziekteverzuim. De lichamelijke belasting tijdens het werk draagt hier voor een groot deel aan bij. Denk aan tillen, dragen en steeds dezelfde bewegingen maken. Binnen Werken aan morgen kan je kosteloos een werkplekonderzoek laten doen. Daarmee worden de oorzaken van klachten van rug en ledematen opgespoord en aanbevelingen gedaan om deze op te lossen. 

Werken aan morgen

2: Bedrijfsaanpak

Bij de bedrijfsaanpak kun je kiezen uit twee varianten.
Variant 1: Eerste stap voor kleine bedrijven (minder dan 25 medewerkers) Vanaf 1 januari 2023 zijn er zes extra vragen toegevoegd aan RIE van Stigas. Je krijgt na het invullen van de vragen praktische tips. Of je maakt een vervolgafspraak met een adviseur voor een trajectaanpak.
Variant 2: Trajectaanpak Deze aanpak is gericht op bedrijven met meer dan 25 medewerkers én kleinere bedrijven die - na variant 1 - aan de slag willen en een volgende stap willen maken. Voorbeelden van vraagstukken bij deze bedrijven zijn: ontwikkelingen in de markt die vragen om verandervermogen, verzuim, uitdaging om nieuwe vakbekwame medewerkers aan te trekken, verloop, goede medewerkers willen behouden en/of verbinden met het bedrijf, oudere medewerkers, lichamelijk of mentaal zwaar werk, motivatie om met goed werkgever- en werknemerschap aan de slag te gaan.

 

Vitaliteitscoach

3. Vitaliteitsscan en coaching

Vitaliteitsscan als onderdeel van de trajectaanpak
Je medewerkers vullen een vragenlijst in en krijgen daarna direct inzicht in hun inzetbaarheid en een advies over te nemen vervolgstappen. Bij verminderde en slechte inzetbaarheid bestaat de mogelijkheid tot begeleiding bij verdere verbeterstappen: een individueel coachingsgesprek of een werkplekonderzoek. Wil je als bedrijf in kaart brengen waar de aandachtspunten liggen op het gebied van werkomstandigheden, werkvermogen, leefstijl en loopbaan, dan kunnen de uitkomsten van de vitaliteitsscan handvatten bieden. Stigas kan bij 10 of meer invullers een groepsrapportage maken.

Individuele vitaliteitsscan
De individuele vitaliteitsscan kan worden ingezet bij bedrijven met minder dan tien medewerkers, als er geen groepsrapportage op bedrijfsniveau gewenst is, en als individuele medewerkers die een scan willen invullen

groeikracht

4. Dialoogsessie Groeikracht

Als je bij je medewerkers wilt peilen wat er nodig is om gezond, veilig, vitaal en met plezier het werk te kunnen doen, dan is het mogelijk om - begeleid door Stigas - op groepsniveau met medewerkers of leidinggevenden in gesprek te gaan. Na afloop van deze sessie ontvang je een terugkoppeling. Daarna gaan we in gesprek over mogelijke vervolgstappen.

Kosteloos aan de slag!

In het kader van het pensioenakkoord zijn door de overheid financiële middelen beschikbaar gesteld om vanuit de sectoren te investeren in duurzame inzetbaarheid. Ook Colland Arbeidsmarkt legt een deel bij. Vandaar dat veel activiteiten in dit programma kosteloos kunnen worden aangeboden aan bedrijven die Colland-premie afdragen. Meld je dus gratis aan!