“Iedereen mag zijn wie hij is, ook als het even wat minder gaat”
Veel aandacht voor gezond, vitaal en veilig werken. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de directie en de medewerkers. Teambuilding staat hoog in het vaandel en medewerkers kunnen deelnemen aan bedrijfssport. Daarom is De Groot hoveniers genomineerd voor de Stigas Gezond en Vitaal Werken Prijs 2021. Een gesprek met Martijn de Groot en Rick van der Heijden.
Rick van der Heijden
Toen Rick een paniekaanval kreeg tijdens het werk, en de paniek een angststoornis werd, liet Martijn, directeur van De Groot hoveniers, hem niet vallen. “Rick heeft een goed karakter, is een doorzetter, zo’n jongen wil je niet kwijt.” Hij ging in gesprek met Rick, met zijn ouders en met de gemeente en zorgde ervoor dat hij kon blijven werken. We boven hem een contract aan, ook al was er nog geen herstelplan. Ook deelde hij de situatie met het team. “Ricks collega’s moeten weten wat er speelt. Dan begrijpen ze waarom hij er soms een dagje niet is. Dat voorkomt dat ze gaan balen en dat Rick zich schuldig moet voelen.”
Het tekent de filosofie van dit hoveniersbedrijf. “We zijn een innovatief bedrijf, werken voor het midden- en hoge segment en lopen voorop. Dat kan alleen als je het geluk van je medewerkers op de eerste plaats zet. Als zij goed in hun vel zitten en onderdeel zijn van een hecht en goed samengesteld team, kunnen ze zich focussen op het werk en presteren. Iedereen mag zijn wie hij is, ook als het even wat minder gaat.”
Vastlopen is geen probleem. “Het leven kent fases”, licht Martijn toe “Op jezelf gaan wonen is er zo een, maar ook kinderen krijgen, pubers in huis of de periode tussen je vijftigste en je zestigste. Dat kan spanningen opleveren, daar heeft iedereen mee te maken. Het gaat erom dat je er oog voor hebt en samen naar oplossingen zoekt. Openheid is daarbij een vereiste. Iedereen mag zijn wie hij is, maar tegelijkertijd zeg ik: ken je gebruiksaanwijzing en deel hem. Heb je adhd of een vorm van autisme? Fijn dat we het weten. Dan begrijpen we elkaar, kunnen we elkaar helpen én ervan profiteren.”
Hoe zorg je ervoor dat mensen zo eerlijk worden over zichzelf?
“Investeren in het persoonlijk contact met medewerkers is bij ons heel belangrijk. We doen heel veel. Ik wil graag weten wie je bent, wat jou bezighoudt, wat je hobby’s zijn en waar je woont. Daarom ga ik bij nieuwe medewerkers altijd op huisbezoek, dan leren we ook je huisgenoten kennen. Daarnaast zorgen we ervoor dat we samen dingen doen: sporten, tafelvoetballen, bootcamps onder begeleiding van een trainer en meedoen aan een obstacle run bijvoorbeeld. En op vrijdagmiddag is er altijd een bijpraatmoment met een hapje en een drankje.”
Drie keer per week organiseren jullie bedrijfssport: bootcamp en outdoor fitness. Wat is de gedachte daarachter?
“Wie regelmatig sport, laat dingen niet zo snel op zijn beloop, pakt problemen sneller aan en heeft een beter humeur”, legt Martijn uit. “Je lichaam wordt sneller en flexibeler: je gaat gemakkelijker door je knieën en heb minder last van je rug.” Rick: “Bij sporten gebruik je je lichaam anders dan tijdens je werk. Werk kan belastend zijn, tijdens het sporten train je je lichaam om die belasting aan te kunnen. Je wordt je bewuster van je lichaam en gaat er daarom ook bewuster mee om. En dat zorgt weer voor een meer gezonde manier van werken.” “Bijna iedereen doet mee”, vult Martijn aan. “Je doet het in je eigen tijd en wij betalen de personal trainer. Tijdens het werk is iedereen druk met zijn eigen dingen, en veel van ons werken zelfstandig. Tijdens het sporten ontmoet je elkaar en hebt je op een andere manier contact. Het is goed voor de teamgeest. Als iemand een periode niet meedoet, vatten we dat op als een signaal dat hij minder goed in zijn vel zit en gaan we het gesprek aan.”
Wat doen jullie als iemand echt niet goed in zijn vel zit?
Martijn: “We doen er alles aan om het voor te zijn, en gaan het gesprek niet uit de weg. ‘Hoe kan het dat je als je dertig bent geen energie hebt? Tot welke leeftijd wil je dit werk blijven doen?’ Want laten we eerlijk zijn: er is niet voor iedereen een plekje op kantoor. Als iemand dreigt uit te vallen hebben we een zorgteam klaarstaan. Dat bestaat uit externe partijen zoals een coach, een psycholoog en een fysiotherapeut. Ook leggen we snel contact met de eigen huisarts.”
Toen het niet goed ging met Rick kwam dat goed van pas. “Het is heel zorgvuldig opgepakt”, vertelt Rick. “Ik kreeg de ruimte om aan mijn herstel te werken en met de gemeente is geregeld dat ik hier kon blijven werken. Daar is veel tijd in gestoken. Martijn was al eens bij ons op bezoek geweest. Dat was fijn want daardoor was de afstand om met mijn ouders te overleggen ook kleiner. En door het team samen te laten kijken naar de vraag: ‘hoe gaan we om met de situatie van Rick?’ werd de druk bij mij weggehaald. Daar ben ik heel blij mee. Inmiddels gaat het met mij gelukkig weer de goede kant op.”
Martijn de Groot
Wat levert jullie aanpak op?
Martijn: “Een betrokken team dat zich verantwoordelijk voelt voor het bedrijf en elkaar helpt. Iedereen mag zijn wie hij is. Zijn er problemen, dan praten we met elkaar. Doordat we zoveel aan teambuilding doen, zijn medewerkers bereid een stapje extra voor elkaar te zetten als dat nodig is. Het ziekteverzuim is onder controle; we weten wat er aan de hand is en hoed lang het duurt. En, best bijzonder in deze tijd: we hebben geen openstaande vacatures.”
Werkt het ook wel eens niet?
Martijn: “Openheid is een voorwaarde om hier te kunnen werken. Hoe eerlijker je bent, hoe beter we je kunnen helpen. Als dat niet bij je past, werkt het niet. Dan kan je beter ergens anders gaan solliciteren.”
Veiligheid, gezondheid en verzuim
Medewerkers van De Groot aan sporten
De Groot Hoveniers heeft een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie.
Het hoveniersvak is, zeker in het midden en hogere segment, in beweging. Elektra aanleggen, overkappingen, zwembaden, de medewerkers van De Groot doen het allemaal. “Uiteraard willen we dat het veilig en verantwoord gebeurt”, vertelt Martijn. “We hebben alle disciplines in huis, allemaal opgeleid voor het werk dat ze doen. We willen een uitdagende werkgever zijn, waar mensen groei kunnen doormaken. Dus loop je ergens tegenaan, of zie je kansen, dan kun je je scholen of trainen.”
Martijn: “Elke woensdag gaan de projectleider langs bij de projecten. Ze kijken dan ook of er op de juiste manier en veilig wordt gewerkt.” Rick: “Veiligheid is bij ons routine: als de werkplek opgeruimd is en de processen kloppen, werkt dat prettig en is het ook veilig. Je hebt dan overzicht, rust in je hoofd en beter uitgevoerd werk. Verder houden we elkaar scherp. Gewoon die oorkap aangeven als iemand het vergeet, of iets voor onder de knieën.”
Elke laatste vrijdag van de maand is er een toolboxmeeting. Deze worden georganiseerd door de medewerkers zelf. Zij zijn ervoor verantwoordelijk dat de juiste onderwerpen aan de orde komen.
Voldoende rust is belangrijk voor herstel. “Elke bouwvak heeft iedereen drie weken vakantie. Daar knappen het lichaam en de geest van op”, vertelt Martijn. “Ook stimuleer ik mensen om tussen de voorjaarsvakantie en de zomervakantie een week vrij te nemen. Anders hou je het niet vol. Dit anders dan bij veel andere hoveniersbedrijven, die juist in het drukke voorjaar extra aan medewerkers trekken.” Bij re-integratie van zieke medewerkers betrekt De Groot als het even kan ook gezinsleden.
Wat je van De Groot Hoveniers kunt leren
- Accepteer iedereen zoals hij is, ook als het een periode even wat minder gaat. Ruimte voor kwetsbaarheid creëert openheid, wat een basis is voor een effectieve aanpak op duurzame inzetbaarheid.
- Houd rekening met de langere termijn en met levensfases. Dat geeft veel meer duidelijkheid en richting dan af en toe wat acties oppakken zonder onderling verband. Op deze manier komt inzetbaarheid echt in het DNA van je bedrijf.
- Maak van duurzame inzetbaarheid een teamverantwoordelijkheid. Dit vraagt om volledige acceptatie van de ander, jezelf en van elkaars levensfase. Praat echt met elkaar als er iets is, geef elkaar feedback en kom samen tot oplossingen.
De Groot Hoveniers
gevestigd in Volkel, tweede vestiging in Etten-Leur
22 vaste medewerkers | 8 flex in Volkel; 4 vaste medewerkers in Etten-Leur
En een pool van 7 zzp’ers