Bescherm bewust
Werkt jouw bedrijf met gewasbeschermingsmiddelen? Gebruik ze veilig. Want onveilig gebruik brengt de gezondheid van jou, je medewerkers en je collega’s in gevaar. Denk aan allergieën en irritaties, maar ook aan ernstigere gezondheidseffecten op lever of nieren, tumoren en onvruchtbaarheid. Als je de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen draagt, voorkom je deze effecten.
CMR-stoffen
Gewasbeschermingsmiddelen en biociden kunnen kankerverwekkende en/of mutagene en/of reproductietoxische eigenschappen (‘CMR stoffen’) hebben:
• C: carcinogeen: kan kanker veroorzaken
• M: mutageen: kan het DNA beschadigen en erfelijke veranderingen veroorzaken
• R: reproductietoxisch: stoffen die een nadelige invloed kunnen hebben op de vruchtbaarheid, maar ook schade kunnen veroorzaken tijdens de ontwikkeling van het ongeboren kind en bijvoorbeeld kunnen leiden tot aangeboren afwijkingen.
Vanuit Arbowetgeving moet in eerste instantie gezocht worden naar alternatieven voor deze middelen. Als er aantoonbaar echt geen alternatief is kan je CM middelen toepassen. Daarnaast moeten gegevens worden vastgelegd (zie onderstaande registratie) over wie met deze middelen werkt. Werknemers hebben recht op inzage in een afschrift van de gegevens die over hen zijn opgenomen.
Stigas ontvangt van het Ctgb tweemaal per jaar een overzicht van gewasbeschermingsmiddelen met CMR-eigenschappen.
Voor registratie van CMR-stoffen kan je onderstaande registratie gebruiken.
Wat betekent Bescherm bewust voor jou?
In de glastuinbouw
In de kwekerij
In de bloembollen
In groen grond en infra
Belangrijkste vuistregels
Voor jou als ondernemer
Waar moet je op letten als ondernemer als je werkt met gewasbeschermingsmiddelen?
Bekijk vuistregelsVoor jou als toepasser
Waar moet je op letten als je met gewasbeschermingsmiddelen gaat werken?
Bekijk vuistregelsVoor jou als medewerker
Waar moet je op letten als je gaat werken in een behandeld gewas?
Bekijk vuistregelsVoorlichtingen
Voorlichting Bescherm bewust voor toepassers
Download powerpointVoorlichting Bescherm bewust voor medewerkers
Download powerpointVeelgestelde vragen
Bescherm bewust
1. Hoe komen gewasbeschermingsmiddelen in je lichaam?
Gewasbeschermingsmiddelen kunnen door je huid, via je ogen, je longen (inademen) en met eten en drinken (vieze handen) je lichaam binnenkomen.
2. Hoe berg ik gewasbeschermingsmiddelen veilig op?
In een goed geventileerde kast, zodat verdampte middelen niet in de kast ophopen.
3. Wat is het verschil tussen een gevaar en een risico?
Op deze pagina wordt het verschil tussen een gevaar en een risico uitgelegd.
4. Waar kan ik informatie vinden over de risico’s van de middelen die op mijn werk worden gebruikt? En over wat ik moet doen om me hiertegen te beschermen?
Overleg met je werkgever welke middelen worden gebruikt en vraag of hij uitleg geeft over mogelijke risico’s en of jij je moet beschermen. In de Arbowet staat dat de werkgever dit moet doen. Kijk ook bij de vuistregels op deze website. Op de website van werknemersorganisaties FNV en CNV vind je ook meer informatie.
5. Ik vind de informatie die ik van de leverancier krijg onleesbaar. Is er informatie die wél te begrijpen is? Of wie kan mij helpen om het wel te begrijpen?
Van de leverancier krijg je het VeiligheidsInformatieBlad (VIB). In het VIB staat informatie over de risico's van een gewasbeschermingsmiddel. Er staat in beschreven hoe je op een veilige manier met het product om kan gaan. Op het etiket staat hoe het middel toegepast moet worden in relatie tot te nemen maatregelen om je gezondheid te beschermen. Bij eventuele vragen kan je contact opnemen met je leverancier of met Stigas.
6. Er wordt hier gewoon gespoten terwijl er mensen aan het werk zijn. Mag dat? Volgens mij niet. Wat kunnen we hiertegen doen?
Om gezondheidsrisico’s te voorkomen mogen er bij toepassing geen personen in de buurt aanwezig zijn. Dit om te voorkomen dat ze in aanraking kunnen komen met de drift/nevel/damp van de spuitvloeistof. Bespreek dit met de werkgever. Kom je er niet uit dan kan je een melding doen bij de Arbeidsinspectie.
7. Ik heb de laatste tijd last van uitslag op mijn handen. Hoe kan ik erachter komen of dit door de bestrijdingsmiddelen komt?
Als je vragen hebt over werkrisico's, persoonlijke beschermingsmiddelen of gezondheidsklachten die mogelijk samenhangen met het werk, dan kan je het preventiespreekuur bezoeken van jouw arbodienst. De medewerkers van de arbodienst hebben een beroepsgeheim. Dit betekent dat jouw persoonlijke gegevens en de bedrijfsgegevens vertrouwelijk worden behandeld. Ook wordt de afspraak niet doorgegeven aan jouw werkgever. Als eventuele gezondheidsklachten alleen kunnen verminderen door aanpassingen van het werk of de functie, krijgt je wel het advies om met je werkgever te overleggen.
8. Mag mijn zoon van 17 jaar een spuitlicentie halen en gewasbescherming toepassen?
Je mag de spuitlicentie halen in het jaar voordat je 18 wordt. Toepassen mag vanaf je 18e.
Meer info: info van de Rijksoverheid
9. De bijeenkomsten voor het verlengen van mijn spuitlicentie stellen - vind ik -helemaal niets voor. Welke eisen moet mijn werkgever daar eigenlijk aan stellen? Zijn er aanbieders die wél goede bijeenkomsten bieden?
Binnen de herhalingsbijeenkomst Techniek en veiligheid moet veilig omgaan met gewasbeschermingsmiddelen een onderdeel zijn. Vanuit het project Bescherm Bewust van de sociale partners zal inhoud worden aangeleverd aan Bureau Erkenningen die gebruikt kan worden in de herhalingsbijeenkomsten.
10. Wat mag er wel en niet gemengd worden?
Bij toelating door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wordt een middel beoordeeld op welke wijze het middel veilig kan worden gebruikt.
Bij mengen komen meerdere middelen bij elkaar; er is dan sprake van een onbekend mengsel dat niet is beoordeeld.
Als het VeiligheidsInformatieBIad (VIB) aangeeft dat persoonlijke beschermingsmiddelen gedragen moeten worden bij het klaarmaken/mengen van gewasbeschermingsmiddelen en biociden, zorg dan altijd voor maximale persoonlijke bescherming: volgelaatsmasker A2P3, spuitoverall, handschoenen en laarzen.
Het gaat hier om een benadering (worstcasescenario), waarbij de risico’s van een of meerdere middelen bij elkaar komen en waarvan niet bekend is of deze risico’s elkaar versterken. Voor sommige toepassingen volstaat ook een andere adembescherming, maar als standaard een volgelaatsmasker A2P3 wordt aangehouden, dan is bescherming altijd voldoende geregeld en kunnen er geen vergissingen ontstaan.
Blijf checken of een A2P3filter volstaat. Check vooral bij nieuwe middelen of een ander filter moet worden gebruikt dan A2P3.
11. Hoe vaak moeten persoonlijke beschermingsmiddelen verschoond, schoongemaakt en/of vervangen worden? Hier hangen ze gewoon al zeker twee jaar op de plaats waar we de middelen klaarmaken, zonder dat iemand ernaar omkijkt.
Persoonlijke beschermingsmiddelen moeten na elke toepassing worden gereinigd met lauw water en zeep en in een aparte ruimte worden gedroogd.
12. Waar moet ik op letten als ik zwanger ben, zwanger wil worden of borstvoeding geef?
Er zijn gewasbeschermingsmiddelen die een risico kunnen vormen voor het ongeboren kind. De werkgever moet informatie geven als dit het geval is. Deze middelen zijn te herkennen aan:
· H360: Kan de vruchtbaarheid of het ongeboren kind schaden
· H360F: Kan de vruchtbaarheid schaden
· H360D: Kan het ongeboren kind schaden
· H360FD: Kan de vruchtbaarheid schaden. Kan het ongeboren kind schaden
· H360Fd: Kan de vruchtbaarheid schaden. Wordt ervan verdacht het ongeboren kind te schaden
· H360Df: Kan het ongeboren kind schaden. Wordt ervan verdacht de vruchtbaarheid te schaden
Als sprake is van het werken met genoemde middelen, neem dan contact op met de bedrijfsarts om dit te bespreken. Als het nodig is, kan dan samen de werkgever en de bedrijfsarts gekeken worden naar de mogelijkheden voor ander werk.
13. Ik krijg geen handschoenen als ik na behandeling van het gewas weer aan het werk ga. Dat zou ik wel willen. Wat kan ik vragen? Of is dat echt niet nodig?
Vraag je werkgever wat de reden is dat je geen handschoenen krijg. Als op het etiket staat dat tijdens gewaswerkzaamheden 14 dagen na de toepassing geschikte handschoenen moeten worden gedragen, dan moet de werkgever deze verstrekken.
Dit moeten vloeistofdichte handschoenen zijn: nitril of vinyl (hypoallergene) handschoenen, die voldoen aan de NEN-EN-ISO-374 en voorzien zijn van een CE- markering.
Geen vragen en antwoorden gevonden.
Informatie van (partner)organisaties
Informatie van (partner)organisaties over gewasbeschermingsmiddelen
Iedereen die met professionele gewasbeschermingsmiddelen of professionele anti-coagulanten werkt, moet een licentie hebben. Bureau Erkenningen geeft deze uit.
Kijk voor meer informatie op https://erkenningen.nl/
Gewasbeschermingsmiddelen die in Nederland zijn toegelaten.
Kijk voor meer informatie op https://toelatingen.ctgb.nl/nl/authorisations
Essentiële product- en veiligheidsinformatie over gewasbeschermingsmiddelen
Kijk voor meer informatie op https://www.fytostat.nl/Home/Index
Gevarenaanduidingen (pictogrammen en H-zinnen) en voorzorgsmaatregelen.
Gewasbeschermingsmiddelen en biociden met kankerverwekkende stoffen en/of stoffen die gevaarlijk kunnen zijn voor je ongeboren kind. FNV en CNV hebben het voor je op een rij gezet.
Kijk voor meer informatie op https://kaswerk.nl/nl/gezond-en-veilig
Toolbox gewasbeschermingsmiddelen voor de sector groen, grond en infra.
Kijk voor meer informatie op https://www.cumela.nl/nieuws/toolbox/gewasbeschermingsmiddelen
Artikel Veilig werken met gewasbeschermingsmiddelen (RIVM en Stigas):
Kijk voor meer informatie op https://www.stigas.nl/artikel/veilig-werken-met-gewasbeschermingsmiddelen/
College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden
Kijk voor meer informatie op https://www.ctgb.nl/
Geen vragen en antwoorden gevonden.