Leren van ongevallen: kantelende graafmachines
Stigas verzamelt al sinds jaar en dag informatie over ongevallen in agrarische en groene sectoren, om ook op die manier in de gaten te houden wat er kan gebeuren en waar mogelijk extra aandacht aan besteed moet worden. Bij het verzamelen vallen soms dingen op en zetten je aan het denken.
Ik had al tijden in gedachte om het in deze column eens te hebben over graafmachines/ kranen. Met enige regelmaat gebeuren daar ongevallen mee. Ze rijden iemand aan, ze rijden iemand over de tenen, tijdens het draaien raken ze iemand, een graafbak die naar beneden valt of ze (met name mini-kranen) kantelen en de bestuurder belandt onder zijn eigen kraan. Allemaal onderwerpen om eens aandacht aan te besteden.
Maar, in dit geval helaas, word je soms op je wenken bediend met actuele ongevallen. In ruim een week tijd gebeuren twee ongevallen waarbij een collega in een bouwput/greppel onder een kantelende of wegglijdende kraan terecht komt. Een slachtoffer is daarbij overleden en de andere is zwaargewond geraakt. In beide gevallen zijn de machinisten licht gewond geraakt. Wat de achterliggende oorzaak van de ongevallen is, is niet duidelijk.
Dit soort ongevallen zul je waarschijnlijk nooit helemaal kunnen voorkomen, omdat het noodzakelijk kan zijn om naast een kraan te werken in een sleuf of put. Door onvoorziene omstandigheden of menselijke fouten kan er altijd iets misgaan. Daar kun je je bij neerleggen of met wat simpele maatregelen voorkomen dat iemand onder een kantelende kraan terechtkomt. Mijn tips:
- Werk op een veilige afstand tot de put of sleuf. Hoe groter de afstand, hoe kleiner de kans dat de zijkant afkalft en de kraan kantelt. Hoe groter de afstand, hoe kleiner de kans dat je door een foute manoeuvre wegglijdt of kantelt.
- Werk met een veilig talud. Zorg dat de zijkanten van de putten en sleuven stevig zijn.
- Werk niet onnodig onder een kraan. Als je er niet onder werkt, kun je er ook niet onderkomen.
- Blijf uit het draaibereik van de kraan.
Houd een veilige afstand aan tot een put of sleuf, geldt natuurlijk niet alleen voor een kraan of voor het werken naast putten of sleuven. Het geldt ook als je bijvoorbeeld met een trekker of een gazonmaaier naast een sloot rijdt.
Er valt natuurlijk veel meer te vertellen over het werken met kranen naast putten en sleuven en het werken in putten en sleuven. Voor meer informatie over het werken in putten en sleuven zie: Werken in putten en sleuven in de Arbocatalogus voor Groen, Grond en Infra.
Links naar de artikelen:
- Arbeider Waalse watermaatschappij overleden na ongeval met graafmachine
- Ongeval op een bouwplaats in Karlsruhe
Vragen?
Heb je vragen of wil je tips over een ander onderwerp? Neem contact op met Peter Tamsma.