Leren van ongevallen: werken op hoogte met een heftruck

Peter Tamsma
Peter Tamsma
Manager preventieadvies
Werken op hoogte met heftruck

Stigas verzamelt al sinds jaar en dag informatie over ongevallen in agrarische en groene sectoren, om ook op die manier in de gaten te houden wat er kan gebeuren en waar mogelijk extra aandacht aan besteed moet worden. Bij het verzamelen vallen soms dingen op en zetten je aan het denken.

Als ik een kop zie zoals ‘Boerderij-eigenaar in Cheshire krijgt boete nadat dakdekker sterft bij val’, word ik meteen nieuwsgierig. Wat is er precies gebeurd? Hoe hoog is de boete en wat zou de boete in Nederland zijn?

Laten we beginnen met de boete. De eigenaar van het bedrijf en het bedrijf zelf kregen samen een boete van 16.000 pond. Ook moeten ze de proceskosten van 14.000 pond betalen. Dat is samen omgerekend ongeveer €35.000.
Voor degenen die denken dat wij in Nederland heel streng zijn en zware boetes kennen, de boete die de Nederlandse Arbeidsinspectie zal opleggen aan een gemiddeld agrarisch bedrijf zal waarschijnlijk lager zijn. Bij de rechter kan de boete wel weer anders uitvallen.

In dit geval had de eigenaar van het bedrijf de dakdekker met een heftruck en een aardappelkist omhoog gebracht, ongeveer 5 meter hoog, om een dakpaneel te vervangen. Tijdens het werk viel de dakdekker naar beneden en overleed ter plekke. 
In Nederland mag je niet werken met een werkbak op een heftruck. Werken vanuit een kuubskist of op de lepels van een heftruck mocht al niet. Sinds 2020 is het ook verboden om met werkbakken op heftrucks te werken. Dit verbod kwam omdat er vaak ongelukken gebeurden. Mensen vielen uit de bak, of raakten gewond doordat de bestuurder beneden niet goed kon zien wat boven gebeurde. waardoor ze tegen het plafond werden gedrukt of tegen een dakbalk.

Er kan natuurlijk gediscussieerd worden of een stevig vastgezette kuubskist op een heftruck veiliger is dan werken op een ladder. Gelukkig zien we steeds meer hoogwerkers voor taken zoals het vervangen van lampen, dakonderhoud en het schoonmaken van dakgoten.

Onzin? Vallen van hoogte staat in ons vlakke landje al sinds jaar en dag in de top 5 van dodelijke ongevallen. 

En nu je dit gelezen hebt, denk even na. Zijn jullie het gelukkige bedrijf waar zo’n ongeval niet gebeurt? Of kan het morgen ook gebeuren? Is het de ellende en de bijbehorende boete en andere kosten waard? Of is het, alles bij elkaar genomen, misschien toch slimmer en goedkoper om een hoogwerker aan te schaffen of te huren?


Links

Kijk ook eens in de arbocatalogus. Bijvoorbeeld die voor de akkerbouw

Vragen?

Heb je vragen of wil je tips over een ander onderwerp? Neem contact op met Peter Tamsma